Historie

Kjøpt i 1999 gjennom en donasjon fra Stiftelsen Balcraig, ble den tidligere dansk jernbane ferje Dronning Ingrid omdøpt til «Africa Mercy» av Norma Major i april 2000.

De 30 millioner oppussing kostet ble finansiert av donasjoner fra Oak Foundation og fortsatt støtte fra Balcraig Foundation og andre stiftelser, donasjoner fra bedrifter og individuelle bidragsytere. Ombygningen ble gjennomført på verftet A & P Shipyard i England, og var ferdig i mars 2007. Det var den største ombygningen av sitt slag i Storbritannia. Et tilsvarende nytt fartøy med 5 operasjonssaler og plass til 82 sykesenger, vil nå koste mer enn det dobbelte.

Fasiliteter og funksjoner

Sykehus

Sykehuset dekker det meste av der jernbaneskinnene var – ca. 1200 kvadratmeter. Den er delt inn i kvadranter som inneholder forsynings tjenester, fem operasjonsstuer, fire senger til oppvåkning / intensiv avdelingen, og stuer med totalt 80 senger til pasienter. Det er frivillige som gir gratis operasjoner om bord på skipet, inkludert fjerning av grå stær, fjerning av svulster, leppe- og gane rekonstruksjon, ortopedi, plastiskkirurgi, generell kirurgi og fisteloperasjoner. Sykehuset har en CT skanner, en røntgenavdeling og et laboratorium.

Kapasitetsbygging (opplæring og utvikling av infrastruktur)

«Africa Mercy» tilbyr også kompetanseheving for lokale medisinske fagfolk. Tema for kursene er trygg anestesi, sykepleie og administrasjon, trygg kirurgi med WHOs sjekkliste, grunnleggende traumebehandling og essensielle kirurgiske ferdigheter. I tillegg holdes kurs i biokjemi og sterilisering av utstyr samt organisk jordbruk. Mercy Ships renoverer lokale sykehus og donerer utstyr slik at leger og sykepleiere bruke ferdighetene sine mest mulig effektivt.

Mannskapet og overnatting

«Afrika Mercy» inkluderer møtelokaler, så vel som køyer for et gjennomsnittlig mannskap på 400, fra ca. 40 forskjellige land. Skipet har en tonnasje på 16 500 og har huset mer enn 10.000 besetningsmedlemmer fra 90 ulike nasjonaliteter som har tjenestegjorde om bord siden starten i 2007. 481 soveplasser er fordelt 24 familielugarer, 29 tomanns lugarer, enkeltmanns- og felleslugarer.

Sikkerhet

Skipet er utstyrt med et automatisk sprinklersystem. Røykvarslersystemet identifiserer den nøyaktige plassering av kilden til en eventuell brann. Maskinrommet er omfattet av et CO² flom system og et system av «Hi Fog» som kan være svært effektive i kampen mot brann i maskinrommet. Sikkerhetsfolk holder broen åpen 24 timer syv dager i uken. De støttes av CCTV og annet utstyr rundt på skipet. Kritiske områder som broen og maskinene er låst.

 

SPESIFIKASJONER AV «AFRICA MERCY»

Lengde152 mBredde 23,7 m
Tonnasje brt16 572Bygget1980 Helsingør, Danmark
FlaggstatMaltaMannskap474
Lastekapasitet1,724 m³Hovedmaskin4 B&W (3120 KW hver)
Dypgående 6,0 mKlassifikasjonsselskapBureau Veritas