Kan se veien hjem

Han bor fortsatt i huset der han ble født, men plutselig ble den velkjente veien hjem bare et minne. Han måtte stole på andre sanser enn synet på vei gjennom nabolaget. Livet ble som en endeløs labyrint. 

Ta til høyre to ganger, klatre over en lav steinmur, ikke snuble over småbarn og løshunder, føl deg fram langs en murvegg og følge tauet som henger der til endes, ta til venstre. Aser (59) er endelig hjemme. 

Da Aser mistet synet, mistet han også muligheten til å være familiens hovedforsørger for sin kone og tre døtre. 

Ulykken skjedde da avlingene skulle innhøstes. En grein sneiet det venstre øyet og ødela hornhinnen. Aser lot seg ikke stanse av den grunn, og fortsatte med landbruk i flere år. Da han fikk grå stær på høyre øye, var det imidlertid slutt.  

Han syntes det så håpløst ut, og levde i en verden av skygger og halvmørke i nesten to år. ─ Jeg bad til Gud om hjelp hver dag, forteller Aser. 

Nå kunne han ikke lenger bruke dagen på å skaffe mat på bordet. Det var ingenting han kunne gjøre. Heldigvis hadde han familie som kunne geleide ham rundt, men følelsen av hjelpeløshet var vond. 

Han fikk høre om Mercy Ships via broren sin, som også fulgte ham til “Africa Mercy”. En 20-minutters gratis operasjon ble en ny start i Asers liv. 

Allerede neste dag kunne lappen over øyet tas av. Aser var mer enn bare litt spent. Forandringen var umiddelbar og overveldende. Dagen før kunne han så vidt skjelne mellom lys og mørke. Nå hadde han 20/80-syn på det høyre øyet. For en forskjell på to døgn! 

Aser skyndte seg hjem igjen. Han og broren skiltes der han pleide å få hjelp over gata. Nå kunne han klare seg på egenhånd. Aser krysset den travle gata. På den andre siden ventet flere familiemedlemmer som gråt av glede. ─ Jeg trodde vi hadde mistet ham for alltid, sa en yngre søster. Nå har Aser fått livet tilbake. 

Høydepunktet for Aser var da han endelig fikk se yngstedatteren (7) for første gang på over ett år. 

Etter flere uker med tilfriskning, fikk Aser bekreftet det han håpet på og lengtet etter. Han kunne fortsette som bonde, sa Mercy Ships’ øyelege. ─ Jeg var så glad at jeg trodde jeg skulle lette, smiler Aser. 

 

Tekst: Rose Talbot
Foto: Saul Loubassa-Bighonda
Oversettelse: Karin Høiland