Bowie Buverud

En hedersmann går i land 

15 år er lang tid, og for de aller fleste er den beste. et en stor del av livet. For Bowie har det i tillegg vært

Bowie som de fleste kjenner han som, er vokst opp på Tinnheia i Kristiansand. Han har rukket å bli 48 år, og bak det karakteristiske skjegget er det alltid et stort smil. Bowie har jobbet som frivillig for Mercy Ships i hele 15 år, men har nå hatt sin siste seiling om bord på «Africa Mercy». Nå går han i land. 

Hva er det som gjør at du har valgt å bruke så mange år av livet ditt på frivillig arbeid, Bowie? 

Det kunne vært mange svar på det, men det korte er egentlig; fordi det virker! Det høres kanskje rart ut, men nesten uansett når jeg har fått det spørsmålet gjennom hele mitt virke – er det det jeg har sittet igjen med som svar.  

For det hele startet med nysgjerrighet – nysgjerrighet om det å kunne utgjøre en forskjell. Som sikkert alle andre, hadde jeg også et sterkt ønske om å kunne gjøre mitt lille bidrag i en stor verden med nød og fattigdom. Og lite ante jeg at min interesse og kunnskap om sveising og vedlikeholdsarbeid, senere skulle bli til et instrument for å skape nye muligheter for noen av verdens aller fattigste. 

Etter flere år om bord, fikk jeg utdanne meg til kjøleingeniør. Det i seg selv var et stort sprang for meg personlig, og det har i ettertid gitt meg mange år med mulighet til å sørge for trygg drift for sykehuset om bord som «Africa Mercy» er så kjent for. Og det er mye av kjernen til den store kjærligheten og innsatsen til alle som jobber frivillig om bord. Alle har sin unike rolle – sin del av et stort apparat. Uansett om man er kirurg eller maskinist – alle bidrar på sin særegne måte slik at dette skal virke så effektivt og faglig trygt som overhodet mulig.  

Etter 15 år – hva er ditt sterkeste minne? 

Jeg synes det er vanskelig å trekke frem et enkelt øyeblikk, for inntrykkene har vært så sterke og mange gjennom årene. For det er klart at det er mange sterke inntrykk som møter oss i de landene vi besøker. Vi snakker om mange av verdens aller fattigste land, og vi vet vi ikke kan hjelpe alle. Men – det som sitter mest igjen, er helt klart alle smilene vi får – all takknemlighet vi opplever fra mennesker som får en helt ny sjanse. 

Nå går du i land – og et nytt kapittel av livet starter. Hva er planen? 

Min plan er å ikke ha en plan. Jeg har lyst å se fremover uten for mange begrensninger eller planer, for det vil åpne for helt nye muligheter. Nå står en tiltrengt oppussing av leiligheten som har ventet i 15 år på oppgradering – alt etter det blir et nytt og spennende eventyr, avslutter Harald Buverud etter 15 års tjeneste. 

Mercy Ships er takknemlig for den enorme kjærligheten du har vist – og ønsker deg lykke til med alt som ligger foran.