Rapport ved Jørn Lemvik, april 2023:
Sommeren 2021 organiserte Mercy Ships, sammen med helsedepartementet, et arbeidsseminar hvor fokus var på hvordan Mercy Ships og Helsedepartementet i Liberia kan samarbeide om kirurgi. Deltakerne kom fra helsedepartementet, helsepartnere som Verdens Helseorganisasjon, Capa Care, Leger uten grenser, samt ledere fra 5 lokale sykehus. Mot slutten av seminaret kom representantene fra helsedepartementet og de lokale sykehusene til Mercy Ships og spurte om det også var mulig å legge inn lederutvikling som en del av samarbeidet. Mercy Ships presenterte en modell for lederutvikling: 2 års opplegg med 3-4 teoriuker gjennom året, utarbeidelse av planer for arbeidsperiodene mellom teoriukene, samt oppfølging på jobb for ledergruppene og den enkelte leder. Dette syntes de hørtes ut som en god modell, og de ville gjerne være med på en slik lederutviklingsprosess.
Etter arbeidsseminaret hadde Mercy Ships et møte med Helseminister og de to viseministrene i helsedepartementet for å forsikre oss om at lederutvikling var noe som var ønsket og støttet fra toppledelsen. De var svært positive, og Viseministeren med ansvar for sykehusene valgte ut tre institusjoner hvor han ønsket vi skulle begynne. Ikke alle av disse tre sykehusene var representert på arbeidsseminaret.
Oppstart
For å forsikre oss om at ledelsen ved disse tre sykehusene ønsket å være med på en slik lederutviklingsprosess, arrangerte Mercy Ships et tredagers introduksjonskurs på hvert av sykehusene. Her ble konseptet presentert, samtidig som deltakerne fikk en introduksjon i noen sentrale emner innenfor ledelse. De ble også utfordret til selv å utarbeide grunnregler for hva slags ledelseskultur de ønsket skulle gjennomsyre arbeidet ved sykehuset. Introduksjonskurset var for ledergruppene ved institusjonene, og det ble presisert at lederutviklingsprogrammet også ville være for ledergruppene. Grunnregler ble utarbeidet og alle sykehusene ønsket å fortsette. Allerede på dette innledende kurset ble det avdekket utfordringer knyttet til håndtering av makt, korrupsjon med mere. Mercy Ships ønsket derfor å evaluere ett av de tre sykehusene spesielt. På bakgrunn av resultatet fra evalueringen ble lederutviklingsprogrammet ved dette sykehuset dessverre avsluttet, nærmest før det egentlig begynte. Men ett år senere fikk Mercy Ships spørsmål om å starte lederutvikling ved to nye sykehus. Dette ble akseptert, introduksjonskurs for de to nye sykehusene ble gjennomført, og fra januar 2024 var det fire sykehus med i lederutviklingsprogrammet.
Teoriukene
Hvert kvartal blir det gjennomført en «teoriuke» for hvert av sykehusene. Dette skjer lokalt. Her er det teorileksjoner, gruppearbeid, individuelt arbeid, samt diskusjoner både i grupper og i plenum. Ser vi samlet på de fire sykehusene er det bare noen få som har deltatt på noen form for lederutvikling, så dette fagområdet – og denne måten å arbeide med lederutvikling på – er helt ny. Deltakerne er engasjerte og presenterer både positive og negative erfaringer/opplevelser knyttet til ledelse og lederstiler. Liberia er et land hvor det er stor respekt for makt, liten kontroll og oppfølging på hvordan makt brukes, og følgelig er det derfor mange eksempler på misbruk av makt i ulike former. Teorileksjoner og samtaler knyttes inn mot den hverdagen som deltakerne opplever. Mot slutten av hver teoriuke utarbeider deltakerne en plan for hvordan de vil implementere ny lærdom.
Arbeidsperiodene
I disse periodene er deltakerne tilbake på sin vanlige jobb. De har ledergruppemøter og de gjennomfører planene som er lagt i forrige teoriuke. Samtidig får de, omtrent midtveis i arbeidsperiodene, besøk fra to mentorer. Planene blir gjennomgått i gruppe og mentorene kommer med innspill knyttet til de erfaringene deltakerne gjør seg – både som ledergruppe og som enkeltledere.
Resultater
Både i grunnreglene og gjennom de samtaler og det gruppearbeid som gjennomføres i teoriukene blir det avdekket områder hvor endring er nødvendig. Deltakerne blir bedt om å prioritere mellom disse, og deretter samarbeide om endringsprosesser.
Utfordringene knyttes til:
- Etterlevelse av policy (klesdrakt, arbeidstid osv.)
- Bruk av makt (trakassering, uthenging, korrupsjon)
- Kommunikasjon (snakke om, snakke til, dele viktig informasjon for å kunne gjøre jobben ordentlig)
- Lederstil (evne til lytting, delegering, oppfølging, integritet)
- Organisering av, og gjennomføring av møter (hvordan tas beslutninger, referat, oppfølging av
referat)
De ulike sykehusene har prioritert å fokusere på ulike områder. Generelt kan vi si at det skjer positive endringer knyttet opp til målsettinger og planer som legges. Samtidig er det også tydelig at å gå på tvers av en lokal kulturforståelse av ledelse ikke er enkelt.
Arbeid med integritet, håndtering av makt, korrupsjon etc. krever individuelle beslutninger knyttet til integritet og tillit, og tar lengre tid og krever trygghet for at det som gjøres lokalt vil ha støtte fra helsedepartementet. Så arbeid innenfor disse områdene må fortsette også etter at lederuviklingsprosjektet er avsluttet.
Fasilitatorer
Parallelt med arbeidet på sykehusene har det blitt opprettet et team som gjennom denne aktiviteten gjøres i stand til å fortsette slikt arbeid på egenhånd, uten at det er behov for ekstern involvering. I Liberia har vi en mann og en kvinne som, som sammen med prosjektleder fra Norge, utgjør dette teamet som gjennomfører både teoriukene og mentorbesøkene.
Helsedepartementet
Kontakten med helsedepartementet har vært tett og god hele tiden. Viseministeren med ansvar for helseinstitusjonene har vært konsultert og informert etter hvert som arbeidet har utviklet seg. I tillegg til arbeidet som er gjort ved sykehusene, er det blitt utarbeidet en ledelses-plattform for helsesystemet i Liberia. Det er opp til ledelsen i helsedepartementet å innføre denne, noe som ikke er gjort ennå.
Master i Helseledelse
Det finnes veldig lite utdanningstilbud innenfor helseledelse i Liberia. Helt fra starten av har det derfor vært et samarbeid med et lokalt universitet om å utvikle en Master i helseledelse. Kartlegging av behov, utarbeidelse av kurs og tilhørende pensum er blitt gjennomført, og tilbudet om Master i Helseledelse ble presentert i mars 2023. Så nå kjører universitetet kurs som forhåpentligvis vil gjøre fremtidige helseledere bedre kvalifisert til det viktige arbeidet de gjør for folket i Liberia.