Diacko

Youma var vant til at folk i nabolaget stoppet henne for å beundre sønnen Diacko da han var liten. Godordene stoppet da Diackos bein ble mer og mer o-formet i treårsalderen. Nå vekslet kommentarene mellom medlidenhet og forakt – og press på moren om å finne en lege som kunne ordne sønnens bein. 

– Det hadde vi ikke penger til, sier Youma, som satte sin lit til Vårherre. Annen hjelp visste hun ikke om. 

Diacko hold seg hjemme. Han var redd for dem som plaget ham. Til og med vennene hans hadde kallenavn for ham.

Ortopedipasienten Diacko er fra Matam-regionen i Senegal. Slik så bena hans ut før operasjonen.

 

Beina var vonde, særlig om kvelden. Youma forsøkte med massasje, men det hjalp ikke stort. Om vinteren gikk det fra vondt til verre, særlig på kalde morgener. 

Det er få helsetjenester der Diacko bor. Han hadde et liv med konstante smerter å se frem til – før en TV-reklame om Mercy Ships fanget morens oppmerksomhet.  

– Først skjønte jeg det ikke, sier Youma. Da hun forstod at Mercy Ships var løsningen, reiste hun med sønnen over 480 kilometer til Dakar, der “Africa Mercy” lå til kai. 

Kort tid senere var Diacko om bord på sykehusskipet sammen med flere barn. De hadde lignende skader, og Diacko kjente seg ikke så alene mer.  

Diacko tuller og tøyser sammen med sykepleier Sarah Nicol etter operasjonen.

Diacko fikk gratis kirurgi og fysioterapi. Det tok flere uker å trene opp beina igjen etter operasjonen. Diacko var tapper og utholdende, og med kjærlighet og støtte fra de frivillige om bord gikk alt så mye lettere. Youma fulgte godt med på sønnens fremgang. Hun var så takknemlig for sønnen ble så godt oppfulgt. 

Diacko ble landsbyens kjendis da han kom hjem igjen med friske, rette bein. Youma tror historien om hvordan de fikk hjelp av Mercy Ships kommer til å bli husket i flere tiår. – Jeg drømte om at sønnen min skulle bli frisk, sier hun. Og den drømmen ble oppfylt med Mercy Ships. 

Etter operasjonen kunne Diacko kjøre rundt på havna med en av trehjulssyklene våre.