Slipper å skjule seg mer

Under det fargerike sjalet skjulte Djenabou en svulst som har vokst de 18 årene hun har hatt struma. Det er over halve livet hennes. Hun ble stadig mer tungpustet og følte seg fanget av utveksten.

Det begynte med en liten klump på halsen. Nå hindret den store massen både luftveien og et normalt liv. Hun driver med sykkelutleie, men drømmer om å bli skredder og selvstendig næringsdrivende. Den drømmen har hun måttet sette på vent. Hun kunne nesten ikke bevege nakken, og hadde utviklet en smertefull hoste.

Djenabou fikk nytt håp da hun hørte om “Africa Mercy”. Hun begynte å drømme om hvordan livet uten svulsten ville bli. Hun tenkte ikke først og fremst på fravær av smerte. ─ Da blir jeg, fri sier hun enkelt. Et smil leker om munnvikene hennes.

Strumaen ble fjernet med en operasjon som krevde fire blodgivere. Heldigvis har «Africa Mercy» en vandrende blodbank av mannskap som alltid er villige til å gi blod når det trengs.

Det var en fornøyelse å pleie Djenabou, forteller sykepleier Kathleen. Tross strumaen, var hun alltid i godt humør. Da jeg gjorde henne klar for operasjon, forklarte jeg at hun kanskje kom til å trenge blodoverføring. Jeg var faktisk en av blodgiverne, og veldig glad for at jeg kunne bidra på denne måten også.

Etter at strumaen var fjernet, røpet Djenabou at det er noe hun drømmer mer om enn å bli skredder. Nå kjenner hun seg fri til å finne den store kjærligheten.

 

 

Tekst: Rose Talbot
Foto: Saul Loubassa-Bighonda
Oversettelse: Karin Høiland