Djimby

Djimby (6) er liten, men har masse styrke I seg. Hun tar etter bestemor Ndeye, som har videreført mange gode kvaliteter til barnebarnet sitt. 

Men styrken alene kunne ikke gjøre noe med smertene hun måtte leve med. Beina hennes vokste skjeivt. Det har de gjort siden Djimby prøvde å lære å gå. 

En dag kom Ndeye på besøk. Hun så med en gang at noe var galt. Hun ble fortvilet over Djimbys handikap, og ville gjerne hjelp. – Jeg kunne ikke se rolig på lidelsene hennes, sier hun. Så hun tok Djimby med seg hjem, og gjorde det til sitt livs mål å finne hjelp til henne. 

Tre år senere, hadde ikke Ndeyes gode forsøk ført dem nærmere noen løsning. Plutselig var Djimbys første skoledag rykket mye nærmere i bestemors bevissthet 

Djimby våknet ofte med smerter om nettene. Hvis hun ikke fikk operasjon først, kom hun ikke til å klare å gå til skolen, som lå et godt stykke unna. Slik var de harde realitetene. 

Utfordringene stod i kø, men Ndeye ga ikke opp. – Jeg er frisk og jeg kan gå, sa jeg til meg selv. Så lenge det er liv i meg, skal jeg lete etter en løsning, forteller hun. Naboer, venner og familie fortalte henne at hun kunne like gjerne gi opp. De tvilte på om Djimby noen gang kom til å bli frisk.  

Heldigvis var Ndeye sånn laget at hun bare ble mer sta av motstand. Gudstroen gjorde det umulig å se for seg noe annet enn at Djimby skulle bli frisk. Én dag. 

Selv ikke Ndeye kunne sett for seg løsningen slik den kom. Et stort hvitt sykehusskip med akkurat den hjelpen Djimby trengte! Det var riktignok 218 kilometer til Dakar, der “Africa Mercy” lå, men nå så Djimby bare løsninger. 

Kort tid etter at naboen kom med tidenes beste nyhet, var Djimby og bestemor på plass i pasientkøen sammen. Den lange turen til Dakar ble belønnet med avtale om operasjon. Ndeye svevde. 

Kirurgi var bare første skritt på veien til å bli frisk. Men da gjenopptreningen tok til, viste Djimby at hun være like sta som bestemor. Hun ville flytte det ene beinet foran det andre, om og om igjen, selv om det gjorde vondt. Slik fortsatte hun, med mer fokus enn alderen skulle tilsi, helt til beskjeden kom om at hun var frisk nok til å reise hjem. 

Nå kan skolen bare begynne. Ndeye ser for seg en lys fremtid for barnebarnet, nå som hun kan stå helt rett for første gang i livet. 

Mercy Ships fikk meg til å glemme år med problemer, sier Ndeye. Jeg håper Djimby kommer til å forandre folks liv på samme måte som Mercy Ships forandret livet hennes. 

─ Jeg vet jeg snakker på vegne av mange millioner mennesker når jeg sier tusen takk til dere alle for hengivenheten, omsorgen og måten dere gir av dere selv på. Dere er vidunderlige! Tusen takk!
Desmond Tutu, erkebiskop Emeritus, Sør-Afrika