I august 2018 dro Mercy Ships tilbake på ti måneders feltoppdrag til Conakry i vakre Guinea. Her ga vi gratis operasjoner og etterbehandling og gjennomførte en rekke kurs-og mentorprosjekter for helsepersonell i samarbeid med Guineas helsedepartement og andre lokale aktører. Flere tusen mennesker fikk nyte godt av direkte helsehjelp og nasjonalt helsevesen ble styrket.
Våre kirurgiske og medisinske tjenester skal hindre invalidisering, for tidlig død og gjenopprette håp der mennesker ikke har tilgang til helsehjelp. I Guinea ble Mercy Ships’ pasient nummer 100.000 operert. Det var en syv måneder gammel jente som hadde reist flere hundre kilometer for å få gratis leppespalteoperasjon.
I løpet av feltoppdraget renoverte vi Boulbinet Health Center i Conakry og brukte det som HOPE Center (pasienthotell). Etter endt oppdrag, ble fasilitetene overtatt av helsedepartementet. Mercy Ships renoverte også Guineas eneste tannlegeskole, Odonto-Stomato de la Facultéde Médecine de L’Université Gamal. Vi brukte skolen som tannklinikk under feltoppdraget. Den ble overlevert nyrenovert og fullt utstyrt til universitet etterpå.
Over 10.000 pasienter fikk direkte helsehjelp mens vi var i Guinea. Vi er glade for alle samarbeidspartnere som gjorde dette mulig for oss.


Organisk jordbruk (Food for life)
Fabik-gården ligger flere timers reise nordøst for Conakry. Gården er en sjelden oase midt i et ørkenlignende område. Her ble jordbrukskurset Food for Life holdt. 32 kursdeltakere kom samme for å lære om næring, avlingsproduksjon, emballering og organisk jordbruk. De ble kurset i hvordan de skulle videreformidle kunnskapen etter at de kom tilbake til sine respektive lokalsamfunn. – Mercy Ships har forstått at god helse starter med riktig næring som igjen starter med sunn matproduksjon, forteller prosjektleder Eliphaz Essah. Derfor trenger vi best mulig kompetanse slik at vi kan lære å dyrke sunnest mulig mat. Dette er formålet med prosjektet.
Flere tilstander som blir kirurgisk behandlet på sykehusskipet, har direkte sammenheng med under- og feilernæring.
Ortopediske tilstander og struma er slike eksempler. Vi ser ringvirkninger i alle samarbeidsland før vi utdanner innovative og sosialt engasjerte mennesker som er klare til å videreformidle undervisningen.
Marie-Louise Kantabadouno deltok på kurset etter anbefaling fra organisasjonen hun jobber for til daglig. Hun var en fremragende student og startet umiddelbart med videreformidling da kurset var over. Nå reise hun sammen med to tidligere kursdeltakere til landsbyer i hjemregionen. De underviser kvinner om ernæring, teknikker for matproduksjon og lagringsmetoder som gjør det mer effektivt å oppbevare og selge matproduktene.

De underviser også på skoler og har med egenprodusert næringsrik mat som elevene får smake. – Barna i disse jordbrukssamfunnene blir underernært fordi foreldrene mangler både penger og utdanning, sier Kantabadouno. Samtlige foreldre er bønder, men de har ingen erfaring med å dyrke næringsrik mat. Nå har vi anledning til å snakke med familiene og tilrettelegge slik at de kan drive agroøkologisk. De tilegner seg kunnskap om hva som kan dyrkes sammen, hvordan varierede ulike matslagene, gjødsling og kompostering.

Food for life-prosjektet hadde ikke vært mulig å gjennomføre uten samarbeid med lokale organisasjoner. Det er en sammensetning av ulike organisasjoner, mål og metoder og et flott symbol på suksess som følge av samarbeid om et felles mål.