Hvem: Gry Meling Foss (50) og Brynjar Foss (51)
Bosted: Stavanger
Jobb om bord: Sykepleier og simuleringskoordinator.
Les om Brynjars opplevelser fra sykehusskipet «Global Mercy» i Sierra Leone:
Det tok oss et par år å gå fra å vurdere, til å begynne å planlegge, før vi til slutt gjennomførte søknadsprosessen. Og endelig, på kvelden den 18. august 2024, var vi i Freetown, Sierra Leone, klare til å gå om bord på sykehusskipet «Global Mercy».
Min jobb om bord har hatt mye med det å gjøre, da jeg bistår som simuleringskoordinator. Vårt største mål er å kunne lære opp lokalt helsepersonell, og samtidig skape løsninger som er bærekraftige på sikt. Vi ønsker ikke bare å bidra med hjelp her og nå, men også lære bort relevante metoder for simulering, samt trene lokale til selv å være de som kan legge til rette og lede ulike simuleringssituasjoner senere.
Det er så givende å være med på å ta tak i begge deler, samtidig.
Sierra Leone er et vestafrikansk land med en befolkning på over 8,6 millioner. Landet opplevde en ti år lang borgerkrig, som tok slutt i 2002, og har vært gjennom flere epidemier; Kolera (2012), Ebola (2014-2015), Lassa-feber (2016 og 2019), og ikke minst COVID-19 (2020-2022). Et lavinntektsland, rangert som nummer 181 av 191 på FNs liste over menneskelig utvikling.
Alle disse faktorene, i tillegg til naturkatastrofer som flom og jordskred, har satt kjepper i hjulene for overlevelsen og utviklingen av det nasjonale helsesystemet, og testet dets evne til å respondere. Nasjonalt finnes det cirka ti tannleger, og medisinsk personell som kan utføre visse, spesifikke operasjoner kan du telle på ‘en hånd.
I oktober hadde vi undervisning i simulering og fasilitetstrening om bord. Vi har ulike «treningsrom», som inkluderer blant annet et simuleringslaboratorium og et simulert post-operasjonsrom, i tillegg til simuleringsdokker. Dette gir helsepersonell mulighet til å øve på ulike forhold og ulike begrensninger som en kan møte på i landsbyene. Noe som er ideelt for å lære beste praksis i lavressursmiljøer.
Vi er også godt i gang med treningen av akuttmedisinsk personell. Dette pågår hver uke; noen ganger sammen med dykkere, brannmenn eller alene. Alt i alt er tilnærmingen til tverrfaglig trening her om bord på «Global Mercy» annerledes enn hva jeg er vant til fra tidligere.
Sykehuset om bord gjennomførte 67 operasjoner i løpet av de to første ukene vi var her, inkludert en nokså uvanlig nødoperasjon midt på natten. Operasjonene uføres alltid på dagtid, men denne pasienten hadde såpass mye smerter at han måtte opereres med ‘en gang kirurgen ankom Freetown, sent på kvelden.
Kirurgen og alt annet mannskap består av 641 frivillige fra alle verdenshjørner. Sykehusavdelingen dekker et område på 7 000 m² og er utstyrt med seks operasjonsrom, 200 senger, et laboratorium, poliklinikker, samt øye- og tannlegeklinikker. Et fult utrustet, flytende sykehus.
Livet om bord er komfortabelt, og det føles litt som om vi bor på et hotell, hvor alt er inkludert. Vi får tre måltider om dagen, har tilgang til et lite basseng, et treningsrom, og ukentlige fotball- og volleyball-aktiviteter på kaien. Det finnes også en sportsbane for basketball og noe som ligner på tennis. I tillegg har vi ulike innendørsaktiviteter, hvor den som vil kan ta lederansvaret hvis de har en god idé.
Helgene er høydepunktet for flere. Da går vi av skipet for å besøke kafeer, markeder, spise ute, eller utforske strender og turstier. Noen tar langhelger for å besøke feriesteder ved stranden. Hver sjette uke har vi faktisk langhelg. Alt i alt er balansen mellom arbeid og fritid ganske god.
Les mer om samarbeidet mellom Mercy Ships og Lærdal Medical Group: