Haingo ble operert for leppe- og ganespalte

Hun ble født under en tropestorm. Den høye vannstanden i elva satte en stopper for mor Viviabys planer om å føde ved nærmeste sykehus. Haingo kom til verden på jordgulvet hjemme. Jordmoren så bekymret ut.

Selv i dårlig lampelys kunne de se at Haingos bittelille munn var splittet på no steder. Viviaby ble trist på datterens vegne. Haingos far reagerte med total avvisning.

Selv om leppe- og ganespalte er blant verdens vanligste fødselsdefekter, var det ingen i Haingos lokalsamfunn som hadde sett en slik skade. Manglende kunnskaper skapte enda et hinder, og folk reagerte med avstand og uvennlighet. Viviaby tryglet Vårherre om hjelp.

Haingo klarte ikke å ta til seg morsmelk, og ble tynnere. Viviaby kunne jo ikke se at datteren hadde en stor ganespalte også. Melk på boks koster en malagassisk dagslønn, og Viviaby prøvde å gi datteren den kostbare næringen med skje.

─ Jeg var redd, og jeg ba hele tiden, forteller hun. I hennes omgangskrets var det bare svogeren som ga henne støtte.

En dag kom to damer som hadde fått gratis fistulakirurgi på «Africa Mercy» på familiebesøk til landsbyen. De var fulle av entusiasme og fortalte om de positive hendelsene til alle som ville høre. Kvinnene fikk høre om Haingo, og oppsøkte mor og datter for å oppmuntre dem.

Kort tid etter kom det kunngjøring over radio at Mercy Ships skulle ha forundersøkelser nær Viviabys landsby. I praksis betød det to dagsreiser for mor og datter. Til fots.

Mercy Ships’ sykepleiere så umiddelbart alvoret i situasjonen. Haingo var sju måneder, men så ut som en åtte uker gammel baby. ─ Jeg ble overrasket over at hun fortsatt var i live. Da jeg så hvor underernært hun var, skjønte jeg at hun måtte få spedbarnsernæring før hun kunne klare noen operasjon. Det beste hadde vært å få Haingo med hastetransport til «Africa Mercy», forteller sykepleier Mirjam Plomp.

Mercy Ships og MAF samarbeidet om sykeptransport under to feltoppdrag
på Madagaskar. Neste dag fikk Haingo og moren skyss med MAF til «Africa Mercy». Da Haingo kom om bord veide hun 2,2 kilo.

Om bord kom Haingo raskt i gang med spedbarnsernæring, med god effekt. Snart kunne hun sitte oppreist, og tennene kom på rekke og rad. Både Viviaby og sykepleierne feiret da Haingo nådde normalvekten for høyden sin.

Etter leppe- og ganespalteoperasjonen var Haingo knapt til å kjenne igjen, og moren var helt overveldet. Leppekløftene var borte, og den mest livgivende forandringen på plass med lukket gane.

Nå er Haingo en lubben, frisk baby. Hun kommer ikke til å huske den tøffe starten i livet, men Viviaby glemmer aldri hvordan datteren fikk fremtiden tilbake.