Hjelperen Bruktbutikk

De åpnet bruktbutikk for å finansiere hjelpesendinger til Romania, men erfarte raskt at pengene fra salget rakk til mye mer.

Oktober 2008 startet noen ildsjeler Hjelperen Bruktbutikk i Søgne. Etter hvert kom flere folk med varme hjerter til, og nå teller antall frivillige over 50. En regntung novemberdag sitter jeg sammen med Inger Reinertsen, Paul Nyblin og Anne Marit Øvrebø. Butikken i Toftelandsveien 30 bugner av spennende saker og ting du ikke finner andre steder. Det dufter innbydende av kaffe og nystekte vafler. Stemningen blant kunder og frivillige hjelpere er upåklagelig.

Butikken følger tre enkle og ufravikelige prinsipper: Hjelperen betaler aldri for varer, gir bort overskuddet og hjelpeprosjektene skal ligge utenfor Norges grenser. Hjelperen Bruktbutikk er tilknyttet Oasen menighet, men halvparten av de frivillige kommer fra helt andre sammenhenger. I 2013 ble hele overskuddet, netto 2,2 millioner gitt til mange gode prosjekter i mange fattige land.

Det begynte med Romania hvor Hjelperen fortsatt støtter et leksehjelpsprosjekt i en sigøynerlandsby. I Ukraina går pengene til et rehabiliteringssenter for alkoholikere. Der driver de et gårdsbruk og Hjelperen Bruktbutikk hjalp de å kjøpe en skurtresker. I Thailand er HIV-smittede barnehjemsbarn glade for at Hjelperen finnes. Det er Mercy Ships også.

– Vi har ikke tenkt å bli et flyttebyrå, men tømmer gjerne leiligheter og henter varer, forteller Inger. – Vi arrangerer pang-dugnader for å få det til, og sier ja så lenge ryggen holder. – Bruktbutikk er mye gøyere enn rekelotteri, understreker Paul.

Besøk Hjelperen Bruktbutikk på Tangvall i Søgne (Toftelandsveien 30, tlf 3805 0055)

Pasienthistorie

Les flere fortellinger

─ Behovet er enormt og pasientkøen virker endeløs. Hver gang blir jeg berørt av at så mange pasienter har alvorlige medisinske problemer.

Gary Parker, frivillig kirurg