Ingveig Haslemo

Fra en lugar på «Africa Mercy» med utsikt over det indiske hav sitter en frolending og skriver. Hun har ønsket å arbeide for Mercy Ships lenge, og fulgte drømmen da en seksukers-stilling ble ledig. Her forteller Ingveig Haslemo om livet som frivillig tannlege på Madagaskar.

En annerledes jobbopplevelse
Å jobbe som tannlege her, er annerledes enn å jobbe i Norge på mange måter. Tannstatus er vesentlig dårligere enn hjemme. Her er det mange tannløse munner, men pasientene smiler og er svært takknemlige for den gode hjelpen de får fra Mercy Ships. Utstyret er tipp-topp, og det er et stort tannhelseteam i sving hver dag.

Selve tannklinikken er lokalisert på land, i havnebyen Toamasina. Vi blir kjørt ut til klinikken hver morgen, og der møter vi vårt daycrew. Det er malagassere som får opplæring og lønn for å være assistenter og tolker for Mercy Ships. Dette fungerer veldig fint, og det er spennende å få jobbe i et så internasjonalt miljø.
Det er mange pasienter som trenger hjelp med tannbehandling, og hver dag er det stor pågang. To dager i uken gjøres det en screening (undersøkelse) av pasientene, og de får vite hvilken dag de kan komme til behandling. Å se de lange køene gjør inntrykk og du skjønner at behovet for hjelp er enormt.

Sterkt å se ansiktene bak tallene
Utenom arbeid er det flere aktiviteter vi kan være med på. En begivenhet som gjorde inntrykk på meg, var kjoleseremonien for kvinnene som hadde fått VVF-kirurgi. VVF, eller fistula, er en skade som oppstår ved vanskelige, langvarige og uassisterte fødsler. Skaden forårsaker inkontinens, og kvinnene blir ofte svært isolerte fra sin lokalsamfunn.

Etter operasjonen på Mercy Ships ble de feiret med nettopp en kjoleseremoni. Alle kvinnene hadde pyntet seg og fikk utdelt gaver. De som ville, fikk også fortelle sin historie. Det var sterkt å få et ansikt på alle de tallene vi leser om, og se hvilken forandring en enkel operasjon kan ha på et menneskes liv.
Sitat:
─ Her er det mange tannløse munner, men pasientene smiler og er svært takknemlige for hjelpen de får.