Kaltoumi (12) ble funnet alene og forlatt. Familien trodde svulsten skyldtes en forbannelse

Kamerun 2017 • Før vi begynner med operasjonene ombord på skipet, bruker vi noen måneder på å reise rundt i byer og på landsbygda for å finne pasienter som vi kan hjelpe. I september i 2017 fikk vi rapport fra noen leger som hadde vært helt nord i Kamerun der de hadde funnet en jente med en enorm svulst. Da vår sjefskirurg Dr. Parker leste beskrivelsen ble det iverksatt en hasteaksjon for å få transportert jenta de 150 milene sør til havnebyen der vi lå til kai.

Forlatt

Kaltoumi var bare 7 år da svultsen begynte å vokse. Den ble større og større for hver dag og det vesle ansiktet hennes ble snart dekket.
Moren hennes var død, og resten av familien hadde forlatt henne i frykt fordi de trodde svulsten skyldtes en forbannelse. Nå levde hun som en utstøtt. Andre barn flyktet i redsel når de så henne.

Sjefskirurg Gary Parker er spesialist på å plastisk kirurgi for å gjenoppbygge ansikter som er blitt deformert av svulster

Da vår sjefskirurg, dr. Gary Parker, leste rapporten som beskrev henne, forsto han raskt at det hastet voldsomt med å få henne til skipet, fordi tumoren var i ferd med å ta livet av henne.

Tumoren var i ferd med å sakte kvele og sulte Kaltoumi i hjel.

Den kamerunske regjeringen betalte for flyreisen selv om vi var veldig tydelige på at vi ikke hadde noen garantier for at vi kunne operere henne, eller at hun ville overleve. Internt i Mercy Ships ble det oppfordret om be for Kaltoumi og den forestående operasjonen.

Straks hun kom ombord, begynte kirurgene å jobbe. Det tar mange timer å gjennomføre en slik operasjon og den må utføres med presisjon. Det er store blodårer i nærheten som fører blod til hjernen, så det er en oppgave for spesialister.

Etter operasjonen satt smilet og latteren løst.

Dagen etter operasjonen, fikk Kaltoumi se ansiktet sitt i speilet for første gang uten den store svulsten. Forvandlingen var åpenbar, men sporene etter fem år med avvisning forsvinner ikke med det samme. Det tok tid og tålmodighet å reparere de emosjonelle sårene hennes.

En varm gjenforening

Noen måneder senere kom Kaltoumi tilbake til skipet for ny operasjon. Nå har hun begynt å drømme om fremtiden sin.

Det ble et varm gjensyn mellom Kaltoumi og Martha Rodriguez som er leder for rehabiliteringssenteret vårt.

Martha Rodriguez møtte henne på skipet og Kaltoumi overøste henne med klemmer. Kaltoumi fortalte om drømmer, utdanning, og om familie og arbeid. Det ble et varmt møte med frivillige medarbeidere som reddet livet hennes.

 

Takket være givere som deg kan frivillig fagpersonell reise ut med Mercy Ships og bidra til at Kaltoumi og andre barn som henne kan få et godt liv.

Roger Vassness
Nasjonal leder
Mercy Ships Norge

FAKTA: Hvorfor får de slike store svulster?

Slike tumorer som dette finnes også i vesten. Men de får ikke tid til å utvikle seg på samme måte. Hos oss vil de behandles lenge før tenner forskyves og kulen stikker ut på den måten. Mange av disse store tumorene er ameloblastom. Det er gjennomgående at manglende tilgang til helsehjelp gjør at det får vokse ut av proposjoner.
Dag Tvedt, oralkirurg

Ameloblastom

Ameloblastom er en godartet, men lokalt aggressiv svulst i overkjeven eller hyppigst i underkjeven der cellene likner på cellene som danner tannemalje (ameloblaster). Svulsten vokser sakte i kjeven, som ekspanderer, og tennenes røtter kan brytes ned. På røntgenbilde ses svulsten som en uthuling av benet, og den likner på en enkelt cyste eller på sammensmeltede såpebobler.
Kilde: Store medisinske leksikon

─ Behovet er enormt og pasientkøen virker endeløs. Hver gang blir jeg berørt av at så mange pasienter har alvorlige medisinske problemer.
Gary Parker, frivillig kirurg