Når vi deler vår ekspertise og kunnskap med afrikanske kolleger, bidrar de til direkte forbedring av helsetjenestene i hjemlandet lenge etter at vi har reist. COVID-19, sosial distansering og nedstengninger gjorde at «Africa Mercy» måtte forlate Afrika tidligere enn planlagt. Vi fortsatte imidlertid å støtte og trene afrikansk helsepersonell. Vi gjorde raskt mange av våre mentorprosjekter og kurs nettbaserte, og utviklet noen nye.
I april 2020 introduserte Mercy Ships et seks ukers grunnkurs i håndtering av korona-krisen for leger og sykepleiere. Deltakerne i hver gruppe trente på å identifisere og pleie kritisk syke pasienter (særlig dem med korona-relaterte sykdommer). De tilegnet seg også strategier for å ivareta egen psykisk helse og forebygge risikoen for utbrenthet under pandemien.
Under Mental Health Awareness Week startet Mercy Ships det første av flere kurs om grunnleggende sikkerhet og velvære. Kursene ble holdt både på engelsk og fransk i solidaritet med vestafrikanske kolleger og partnere og deres kamp mot COVID-19.
Medisinsk kapasitetsbygging (MKB) Medisinsk kapasitetsbygging er grunnlaget for reell, bærekraftig forandring. Det gir afrikansk helsepersonell nødvendig ekspertise og ressurser, og gjør dem bedre utrustet til å gi helsehjelp til sine landsmenn
Medvirkende på kursene er nøkkelpersoner fra flere av Mercy Ships’ samarbeidsland, som Liberia, Togo, Kongo-Brazzaville og Kamerun. De har yrkesbakgrunn blant annet fra psykisk helse, helsetjenester i lokalsamfunn og sykehustjenester.
– Nå er det avgjørende at vi støtter den mentale, følelsesmessige og fysiske helsen til våre vestafrikanske kolleger. De er utsatt i arbeidet med å gi helsehjelp i sine hjemland, sier Dr. Lyn Westman, Mercy Ships’ psykolog. De trenger å vite at de ikke er alene i en tid der nyheter om virusspredning har skapt så mye frykt i andre deler av verden.
Teknologi har gjort det mulig for oss å tilpasse oss raskt, slik at vi kan fortsette å støtte våre samarbeidspartnere.
Gamal Dental University i Conakry, World Health Initiative og Mercy Ships har inngått et samarbeid. Telekommunikasjon og tre forskjellige intra-orale kameraer bidrar til at Guineas tannlegestudenter får undervisning av topp kvalitet fra internasjonale eksperter. Via spesialkameraer som er koblet til telehelseutstyr kan den som underviser se inn i munnen på pasienten som tannlegestudenten behandler.
Tannlege Marijke Westerduin fra Nederland var klar til å reise til Guinea som frivillig med Mercy Ships, men COVID-19 endret planene hennes i mars 2020. Fra Nederland kan hun nå følge tannlegestudentene i Guinea via telehelseutstyr. Hver fredag underviser hun og fyller eventuelle huller i kunnskapen som hun har observert i løpet av uken.
Tannlegeeksperter fra hele verden kan trygt undervise tannlegestudentene via telehelseutstyret. Sykehusskipet kommer og går, men dette spesialutstyret blir værende i Guinea slik at nye tannleger får tilgang til støtte og kompetanseutvikling med undervisning fra internasjonale eksperter. Prosjektet bygger lokal kompetanse og bidrar til varig bærekraft i samfunnet, slik at langsiktige behov blir møtt, på tross av COVID-19.