Hun vokste opp i en liten landsby i Kenya. Dr. Charlotte Polle-Kaliti var vitne til at folk i nabolaget, særlig gravide kvinner, ikke fikk den helsehjelpen de trengte. – Jeg har sett mye sykdom og lidelse, sier hun. Kvinner dør når de setter liv til verden. Å føde barn blir det siste de gjør. Og de ‘heldige’ som overlever, ender opp med fistula.
Dr. Polle-Kaliti ble den første medisinstudent fra sitt lokalsamfunn. I dag er hun én av 11 fistulakirurger i Kenya, og eneste kvinne. Hun har jobbet med Mercy Ships ved tre anledninger, og gjennomført 34 operasjoner på “Africa Mercy”. 14 av dem var fødselsskadeoperasjoner. – Noen gir penger og andre gir faglig kunnskap, sier hun, og understreker at trening og utvikling er vel så viktig som å utføre en operasjon.
– Du vil jo ikke bare komme og hjelpe noen kvinner, og så dra igjen, sier hun. Trener vi lokale kirurger, har vi en faggruppe som fortsetter arbeidet. Dr. Polle-Kaliti har blant annet vært mentor for dr. Abdourahmane Diallo, som er urolog i Senegal. Han tar kunnskapen med seg tilbake til arbeidsplassen sin, Hospital General De Grand Yoff, i Dakar. – Det fine med mentorprosjekter, er ringvirkningene, sier
han. Jeg har lært noe. Derfor underviser jeg.