I løpet av denne måneden har Mercy Ships’ helseutdanningsprogrammer fått føtter og flyttet på land. Dette for å kunne hjelpe kongolesiske sykepleiere med å gi bedre pleie til sine pasienter lenge etter at skipet har seilt sin vei.
Det var Dr. Malonga, lederen for neonatologi ved Adolphe SICÉ General Hospital, i Republikken Kongo, som tok kontakt med Mercy Ships’ sykehusprosjektleder, Krissy Close (USA). Hans ønske var å få hjelp til å lære bedre metoder for gjenopplivning: «Vennligst kom og undervis våre sykepleiere og jordmødre i hvordan de kan redde flere liv.»
Et par måneder senere rekrutterer Hanna Giboney (USA), en frivillig sykepleier som har spesialisert seg på neonatologi, sine kolleger Lizzie Chitty (Storbritannia) og Hannah Wysong (USA), til å bruke to uker av sin tid til å undervise i et kurs om neonatal gjenopplivning ved Adolphe SICÉ. I planleggingsfasen av dette kurset ble de velsignet med en generøs donasjon av produkter fra Lærdal Global Health, et selskap som jobber med å redde livene til mødre og nyfødte i lavinntektsland.
«Vi var så begeistra for å motta donasjonen fra Lærdal, som inneholdt to fullstendige NeoNatalie gjenopplivingssett, i tillegg til Helping Babies Breathe-programmet for utviklingsland», forklarer Mercy Ships-frivillige Beth Herndon (USA).
NeoNatalie-settene inkluderer viktige verktøy som pustemasker, stetoskoper og sugeballer. Den livaktige dukken er et uvurderlig hjelpemiddel i undervisningen. NeoNatalie kan «puste» ved at en pumpe festes på, og får da en «puls», som kan sjekkes gjennom navlestrengen eller med stetoskop. I tillegg kan en få brystet til å heve eller senke seg, og studentene får da øve på å gi brystkompresjoner, som lager en lyd når de gjøres riktig.
«Hjelpe Babier Puste»- programmet («Helping Babies Breathe»), fokuserer på enkle løsninger som enkel stimulering, rensing av luftveier og poseventilasjon. Rundt 10 % av alle nyfødte trenger hjelp til å begynne å puste.», forteller Ingrid Lærdal, assisterende administrasjonsdirektør for Lærdal Global Health: «Forskning fra Tanzania har vist at «Hjelpe Babier Puste»-programmet har redusert tidlig neonatal dødelighet med 47 %, og andelen nyfødte dødfødsler med 24 %. Målet med programmet er å forsterke disse enkle teknikkene, for å hjelpe de som bistår ved en fødsel med å redde liv.»
Kurset startet med en grundig forelesning basert på «Hjelpe Babier Puste»-programmet. Dagen etter brukte opplæringsteamet NeoNatalie-dukkene til å simulere den riktige medisinske reaksjonen på en spesifikk krise. De kongolesiske jordmødrene og sykepleierne ble deretter bedt om å demonstrere sin forståelse ved å gjenta det de nettopp hadde sett og lært.
En slik praktisk undervisning er avgjørende. Jordmødrene fortalte at de som hjalp til ved fødsel hadde ikke direkte tilgang til livsviktig medisin, riktige gjenopplivningsmetoder eller leger. Studentene ble også gitt hypotetiske scenarioer, hvor de brukte prinsippene de nettopp hadde lært for å reagere riktig på hver ulik variabel.
Mot slutten av dag to, hadde kursdeltagerne opparbeidet seg selvtillit gjennom å praktisere det de hadde lært. «Hvis de husker de grunnleggende prinsippene fra dette kurset, vil det gjøre en stor forskjell i livene som blir reddet,» kommenterte Lizzie Chitty.
Under en mini-eksamen, ble det delt ut sertifikater, og deltakerne gav ivrig uttrykk for hvor stor pris de satte på dette programmet. Dr. Malonga var veldig fornøyd med undervisningen: «Ideen om å ha en strukturert plan for gjenoppliving var et nytt konsept for sykehuset.»