Lise Vy Quyen Vu

Bioingeniør Lise Vy Quyen Vu fra Trondheim ville bruke jobben sin til å bedre helsetilstanden for mennesker i den tredje verden. Det førte det henne til ”Africa Mercy” i seks måneder. Her deler hun opplevelsen med oss.

Annerledesåret
En sykepleierkollega og venninne tipset meg om Mercy Ships. Jeg ble nysgjerrig og googlet meg til hjemmesiden. Mercy Ships traff meg midt i hjertet, og jeg skjønte fort at dette var noe for meg. 2014 skulle være et meningsfylt og lærerikt år, hadde jeg bestemt. Jeg sluttet på jobben i Hammerfest og dro til Paris for å friske opp franskkunnskapene. Innen søknaden min ble klarert av Mercy Ships, rakk jeg også hjelpearbeid blant annet med Compassion Vietnam. Først i desember gikk reisen til ”Africa Mercy” på Madagaskar, så annerledesåret fortsatte i 2015.

Jeg var henrykt over å jobbe på et sykehusskip som gir håp og helsehjelp til verdens glemte fattige. Samtidig ble jeg kjent med fantastiske mennesker fra alle verdenshjørner. Jeg kommer alltid til å være takknemlig for det vi opplevde sammen. Å leve utenfor min egen kultur, har utfordret meg til å se ting fra flere sider. Jeg har utviklet meg som bioingeniør samtidig som jeg vokste i min egen tro.

Spennende og lærerik jobb
Det spesielle med ”Africa Mercy”, er at hele besetningen jobber med et felles ønske om å hjelpe andre. Å jobbe på laboratoriet er en unik og givende opplevelse. Der utførte jeg blant annet analyser fra biologisk materiale, identifiserte mikroorganismer og påviste sykdommer. Bedre bioingeniørstilling skal du lete lenge etter.

Kortreist blod
Alt giverblod til pasienter på ”Africa Mercy” kommer fra våre mannskapsmedlemmer. En del av jobben min var å styre denne unike blodbanken. Jeg var blodgiver selv også. Det var spesielt å være med på hele prosessen; utføre min egen donortesting, forlike mitt eget blod mot pasientens og overlevere blodet direkte til mottakeren. Det betød minst like mye for meg som for mine blodmottakere som jeg også kalte namako (venn).

Uvanlig dag på jobben
Jeg var på vakt da Sambany fikk sin store svulstoperasjon. Vi tenkte det kunne bli en lang dag, men ante ikke at operasjonen skulle vare i over 12 timer. Da den 7,46 kg tunge svulsten ble fjernet, ble det stadig etterspurt flere enheter med blod. Jeg jobbet på spreng for å opprettholde blodbanken, som ble tømt gjentatte ganger. Vi overførte over 7,5 liter blod til denne tapre mannen som i dag er helt funksjonsfrisk. Blodenhetene kom fra 17 blodgivere fra 6 ulike nasjoner, deriblant Norge! Jeg har aldri følt lignende arbeidsglede eller jobbdriv.

Takknemlig av å gi
Det har betydd utrolig mye for meg å være en del av det henrivende arbeidet Mercy Ships gjør blant mennesker i den tredje verden. Jeg har også satt stor pris på bønn og støtte gjennom hele oppholdet på ”Africa Mercy”.

Ikke alle forstår hvorfor jeg betalte selv for å utføre denne jobben. Jeg erfarte at jeg fikk lønn for strevet likevel. Det vises ikke på kontoen min, men i form av smil, latter, klemmer, gledestårer og takknemlighet. Jeg ga av meg selv, men fikk så mye mer tilbake.