Du husker kanskje ikke navnet hans, men om du har hatt barn i huset – husker du garantert det Thomas Dubourcq har produsert. «Fride på skipet» er et av de mest sette barne- og familieprogrammene på NRK noensinne, og det var Thomas og TV Inter som opprinnelig hadde ideen til serien.
Snart 12 år etter programmet først ble sendt, er han og hele familien hans klar til gjensyn med Afrika og opphold om bord på det nye skipet “Global Mercy” i Senegal.
Hva var ditt første møte med Mercy Ships, Thomas?
Mitt første møte med Mercy Ships var helt tilbake i 1991 da jeg var med i en dramagruppe som besøkte skipet deres “Anastasis”, da de var på besøk i Oslo. Jeg var 18 år, og husker ennå godt skipet og inntrykket jeg fikk av arbeidet de gjorde og hvordan de levde om bord
Senere dro jeg til Australia for å studere, og en venn stakk til meg en boka ”Er det virkelige deg, Gud?” skrevet av Loren Cunningham som handlet om Ungdom i Oppdrag. På forsiden var det et skip, og det minnet meg på hvorfor denne type hjelpearbeid er så effektivt – og virker. Boka handlet egentlig om å leve med Guds ledelse i det daglige – og å våge å handle på det – noe jeg gjerne vil oppleve i eget liv
Spoler vi frem noen år, så endte jeg i jobb som tv-produsent. På den tiden visste jeg at Mercy Ships utførte et utrolig arbeid, og ideen min var opprinnelig å lage dokumentar for voksne.
Jeg syns operasjonene var så visuelt sterke, med stor transformasjon før og etter inngrepene til kirurgene. Flere år senere ble vi tipset om en norsk familie som skulle reise ned og bo på skipet – og vi fikk besøke de før avreise på Nesodden. Umiddelbart da vi traff yngstejenta Fride, som var 6 år den gang, skjønte vi – dette er jo er perfekt barne-tv univers.
Det endte med en tur til Liberia for å filme en test-episode som skulle vises hjemme i Norge, og responsen lot ikke vente på seg. KRO fra Nederland ble med som produsent, og i august 2009 dro vi til Benin hvor de fleste opptakene ble gjort. Derfra er alt historie – og serien om denne nysgjerrige unge jenta og hennes flotte familie ble en umiddelbar suksess.
Hva husker du best fra denne tiden?
For meg har spesielt ett minne brent seg fast; vi filmet Fride sammen med en blind jente som heter Celine, som var blitt avvist på skolen fordi hun var blind. Celine ble operert om bord på skipet og fikk synet tilbake. Da Fride etter en tid skulle besøke Celine hjemme hos henne og familien henne, ble det et sterkt møte. Celine ville gi de tre eneste lekene hun hadde som gave til Fride fordi hun selv hadde fått et nytt liv i gave. Den takknemligheten hun viste gjorde et uutslettelig inntrykk på både Fride og meg. På mange måter er det blitt noe jeg ønsker hele min egen familie skal få oppleve.
Det mange sikkert spør seg, Thomas – er hvorfor. Finnes det et godt svar på det?
Dette er en gammel drøm for oss som går i oppfyllelse, og dette er vår måte å tjene Gud på. Vi ønsker å bruke et kapittel i eget liv til å utgjøre en forskjell, å kunne bidra selv i kampen mot fattigdom og sykdom. Helt siden jeg jobbet med serien, har vi snakket om å reise ned og jobbe for Mercy Ships selv. For oss er det viktig at barna våre får oppleve verdier og møte kulturer som er en del av deres egen bakgrunn, samtidig som det er viktig å forstå hvordan andre mennesker lever i andre deler av verden. Da setter vi enda mer pris på hvordan vi har det.
Hva er det som gjør Mercy Ships så unikt for deg og din familie, Tomas?
Først og fremst fordi de redder liv – hver eneste dag. Hele tjenesten deres er bygget på en fantastisk blanding av mot, kjærlighet og fag – og utført helt gratis. Alle jobber frivillig uten lønn og gjør det til et utrolig kraftfullt virkemiddel i kampen om å utrydde fattigdom.
Du skal jobbe som leder for kommunikasjonsavdelingen om bord på skipet, mens din kone Mapendo er utdannet bioingeniør og skal bidra med sin kompetanse om bord. Hva vil dine oppgaver være?
Min jobb er å ha det overordnede ansvaret for å formidle til hele verden det fantastiske og viktige arbeidet Mercy Ships gjør om bord på “Global Mercy”. Oppgavene vil da være å skape godt innhold som artikler, bilder og videoer som kan spres til ulike kanaler verden over – som er ekte og aktuelt. En annen viktig rolle er å ta imot og organisere alle besøk vi har på skipet. Dette er alt fra medier som selv ønsker å lage reportasjer, til større givere eller regjeringsmedlemmer som vil lære enda mer om hvordan Mercy Ships jobber – og hvordan deres støtte kan bidra i kampen mot fattigdom.
Hvor lenge skal dere være om bord – og hvordan har dere greid å organisere hele dette prosjektet?
Vår tjeneste vil vare i 2 år – og dette er noe vi har planlagt for lenge. En av grunnene til det er at vi betaler vår egen kost og losji om bord – og jobber selvsagt frivillig som alle andre. I tillegg har vi venner, familie og til og med mennesker vi aldri har møtt – samt kirken vi er med i – som har ønsket å bidra. Og det er kanskje kjernen her – ikke alle kan reise. Men mange ønsker å støtte de som har anledning til å reise.
Kanskje rart å spørre – er det noe du gruer for?
Nei, egentlig ikke. Men det er avgjørende for oss at alle fem trives og har det bra gjennom de to årene. Selv om det er mye nytt og usikkert som møter oss, er vi i trygge hender og vet at mange ber for oss.
Vi gleder oss stort!