Et annerledes eventyr

Mercy Ships
Private bilder

Du husker kanskje ikke navnet hans, men om du har hatt barn i huset – husker du garantert det Thomas Dubourcq har produsert. «Fride på skipet» er et av de mest sette barne- og familieprogrammene på NRK noensinne, og det var Thomas og TV Inter som opprinnelig hadde ideen til serien.

Snart 12 år etter programmet først ble sendt, er han og hele familien hans klar til gjensyn med Afrika og opphold om bord på det nye skipet “Global Mercy” i Senegal.

Hva var ditt første møte med Mercy Ships, Thomas?

Mitt første møte med Mercy Ships var helt tilbake i 1991 da jeg var med i en dramagruppe som besøkte skipet deres “Anastasis”, da de var på besøk i Oslo. Jeg var 18 år, og husker ennå godt skipet og inntrykket jeg fikk av arbeidet de gjorde og hvordan de levde om bord

Senere dro jeg til Australia for å studere, og en venn stakk til meg en boka ”Er det virkelige deg, Gud?” skrevet av Loren Cunningham som handlet om Ungdom i Oppdrag. På forsiden var det et skip, og det minnet meg på hvorfor denne type hjelpearbeid er så effektivt – og virker. Boka handlet egentlig om å leve med Guds ledelse i det daglige – og å våge å handle på det – noe jeg gjerne vil oppleve i eget liv

Spoler vi frem noen år, så endte jeg i jobb som tv-produsent. På den tiden visste jeg at Mercy Ships utførte et utrolig arbeid, og ideen min var opprinnelig å lage dokumentar for voksne. 

Jeg syns operasjonene var så visuelt sterke, med stor transformasjon før og etter inngrepene til kirurgene. Flere år senere ble vi tipset om en norsk familie som skulle reise ned og bo på skipet – og vi fikk besøke de før avreise på Nesodden. Umiddelbart da vi traff yngstejenta Fride, som var 6 år den gang, skjønte vi – dette er jo er perfekt barne-tv univers. 

Det endte med en tur til Liberia for å filme en test-episode som skulle vises hjemme i Norge, og responsen lot ikke vente på seg. KRO fra Nederland ble med som produsent, og i august 2009 dro vi til Benin hvor de fleste opptakene ble gjort. Derfra er alt historie – og serien om denne nysgjerrige unge jenta og hennes flotte familie ble en umiddelbar suksess.

Hva husker du best fra denne tiden?

For meg har spesielt ett minne brent seg fast; vi filmet Fride sammen med en blind jente som heter Celine, som var blitt avvist på skolen fordi hun var blind. Celine ble operert om bord på skipet og fikk synet tilbake. Da Fride etter en tid skulle besøke Celine hjemme hos henne og familien henne, ble det et sterkt møte. Celine ville gi de tre eneste lekene hun hadde som gave til Fride fordi hun selv hadde fått et nytt liv i gave. Den takknemligheten hun viste gjorde et uutslettelig inntrykk på både Fride og meg. På mange måter er det blitt noe jeg ønsker hele min egen familie skal få oppleve.

© NRK

Det mange sikkert spør seg, Thomas – er hvorfor. Finnes det et godt svar på det?

Dette er en gammel drøm for oss som går i oppfyllelse, og dette er vår måte å tjene Gud på. Vi ønsker å bruke et kapittel i eget liv til å utgjøre en forskjell, å kunne bidra selv i kampen mot fattigdom og sykdom. Helt siden jeg jobbet med serien, har vi snakket om å reise ned og jobbe for Mercy Ships selv. For oss er det viktig at barna våre får oppleve verdier og møte kulturer som er en del av deres egen bakgrunn, samtidig som det er viktig å forstå hvordan andre mennesker lever i andre deler av verden. Da setter vi enda mer pris på hvordan vi har det.

Hva er det som gjør Mercy Ships så unikt for deg og din familie, Tomas?

Først og fremst fordi de redder liv – hver eneste dag. Hele tjenesten deres er bygget på en fantastisk blanding av mot, kjærlighet og fag – og utført helt gratis. Alle jobber frivillig uten lønn og gjør det til et utrolig kraftfullt virkemiddel i kampen om å utrydde fattigdom. 

https://www.instagram.com/p/CYjLmYcoLKm
Følg familien Dubourcq på Instagram

Du skal jobbe som leder for kommunikasjonsavdelingen om bord på skipet, mens din kone Mapendo er utdannet bioingeniør og skal bidra med sin kompetanse om bord. Hva vil dine oppgaver være?

Min jobb er å ha det overordnede ansvaret for å formidle til hele verden det fantastiske og viktige arbeidet Mercy Ships gjør om bord på “Global Mercy”. Oppgavene vil da være å skape godt innhold som artikler, bilder og videoer som kan spres til ulike kanaler verden over – som er ekte og aktuelt. En annen viktig rolle er å ta imot og organisere alle besøk vi har på skipet. Dette er alt fra medier som selv ønsker å lage reportasjer, til større givere eller regjeringsmedlemmer som vil lære enda mer om hvordan Mercy Ships jobber – og hvordan deres støtte kan bidra i kampen mot fattigdom. 

Hvor lenge skal dere være om bord – og hvordan har dere greid å organisere hele dette prosjektet?

Vår tjeneste vil vare i 2 år – og dette er noe vi har planlagt for lenge. En av grunnene til det er at vi betaler vår egen kost og losji om bord – og jobber selvsagt frivillig som alle andre. I tillegg har vi venner, familie og til og med mennesker vi aldri har møtt  – samt kirken vi er med i – som har ønsket å bidra. Og det er kanskje kjernen her – ikke alle kan reise. Men mange ønsker å støtte de som har anledning til å reise.

Kanskje rart å spørre – er det noe du gruer for?

Nei, egentlig ikke. Men det er avgjørende for oss at alle fem trives og har det bra gjennom de to årene. Selv om det er mye nytt og usikkert som møter oss, er vi i trygge hender og vet at mange ber for oss.

Vi gleder oss stort!

Se innslag på God Morgen Norge på TV2 forrige høst her

Synes du dette er bra?
Del historien med dine venner

Flere mannskapshistorier

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Afrika i hjertet av det vi gjør

Start ditt livs

eventyr

Rekrutteringen av nye frivillige for 2024 har begynt!

Nå har vi to sykehusskip og vi mer enn doble kapasiteten. Vi har behov for over 3000 frivillige årlig om bord våre sykehusskip. 

Nå trenger vi deg:

  • Helsepersonell
  • Maritimt mannskap
  • Fotograf
  • Rørlegger
  • Elektriker
  • Barista
  • Regnskap
  • Administrasjon
  • Lærer
  • Bilmekaniker
  • Kokke/stuert
  • Rengjører
  • Kantinepersonell
  • Vertskap
  • Osv… osv…
Flere aktuelle artiker og historier
  • Alle
  • Historier fra frivillige
  • Pressemeldinger
  • Pasienthistorier
  • Historier fra Afrika
  • Lederartikler
  • Se hva som skjer
Alle
  • Alle
  • Historier fra frivillige
  • Pressemeldinger
  • Pasienthistorier
  • Historier fra Afrika
  • Lederartikler
  • Se hva som skjer
Historier fra frivillige

Sykepleierne Solveig, Thea og Sven

«Jeg kan ikke se deg.», hadde han sagt. Gråtkvalt forteller Solveig at hun kunne fortelle han at «i morgen kan du.» Pasientens ansikt uttrykte at han kunne nesten ikke tro på det. «Det er helt fantastisk å få være med på.»

Les artikkelen
Pasienthistorier

Der er han med djevelarmene!

“Tilstanden min gjorde det svært vanskelig for mor og far. Jeg ville være helt sikker på at jeg fikk operasjon før jeg sa noe til dem,” forklarte han.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

«Festen fortsetter.»

I 2017 begynte tanken på å reise ut igjen å melde seg, og ikke lenge etter mottok han en telefonsamtale fra kapteinen på Africa Mercy. Allerede dagen etter reiste han til Benin og mønstret på.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Lusette sitt nye smil

Møt Lusette, en 54 år gammel håndverker og mor fra Madagaskar. I store deler av …

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Africa Mercy er tilbake på Madagaskar.

Pasientene er utvalgt i samarbeid med helsedepartementet, og kommer fra 12 ulike regioner i Madagaskar. For å kunne nå ut til så mange som mulig, samarbeider Mercy Ships med lokale radiostasjoner i flere av landets regioner.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Utdannelse innen anestesi for sykepleiere i Sierra Leone

Ikke bare vil studieløpet fremme deres egne karrierer, men spesialiseringen vil også øke den helsefaglige kapasiteten i Sierra Leone. «Det er en veldig høy kvalitet på utdanningen,» skryter Mohammed Bangura, en av studentene.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Endelig kan Marie Elisa forsørge familien sin igjen

«Vi så Marie Elisa gå gjennom markedet, og tre av oss ropte: ‘Stopp bussen!'» husker Maddy Hartung, en frivillig sykepleier fra Australia. De steg ut av bussen, vevde seg gjennom den nysgjerrige folkemengden, introduserte seg selv og delte bilder av pasienter som hadde fått livsforvandlende kirurgi på skipet.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Fra reisende sykepleier til frivillig om bord

Som 12 åring mistet Trent et ben etter å ha fått benkreft og gått igjennom 11 operasjoner. Og fremdeles er det dager når protesen gjør vondt. «Det minner meg om at denne verden ikke er mitt hjem.»

Les artikkelen
Pasienthistorier

En lys framtid for Alex

Familien handlet raskt og gav han både medisiner og lokale urter, i håp om å redusere hevelsen. Da dette ikke lyktes, tok de med seg Alex til et nærliggende sykehus, hvor han ble operert. Dessverre kom svulsten tilbake, og denne gangen mer aggressiv enn før.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Identiske sykepleiere får pasienter til å se dobbelt

Å vende tilbake sammen har brakt tvillingene nærmere hverandre. “Fra starten av ønsket vi å gå gjennom denne tiden sammen,” sier Tabea. “Det er en velsignelse å ha noen ved din side som virkelig kjenner deg.”

Les artikkelen
Pasienthistorier

Fudia ventet seks år på et nytt liv

Det tok seks år, og tragisk nok dødde Fudias mor i løpet av denne ventetida. Han hadde tidligere fulgt en eldre onkel om bord Africa Mercy for å få en operasjon, så han var derfor kjent med Mercy Ships’ visjon. Han var overbevist om at Fudia en dag ville få oppleve det samme.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Svenske Josefin er ute for åttende gang: «Jeg kunne bare ikke bli værende hjemme.»

For Josefin var det vanskelig å bli værende hjemme etter å ha sett ulikheten i tilgang på helsetjenester. «Jeg måtte komme tilbake og fortsette arbeidet med å gjøre landene vi jobber i til et bedre sted for både pasienter og helsepersonell.”

Les artikkelen
Pasienthistorier

Politimannen Sahr fikk fjernet brokken

Det å forbedre et sykehusskip til å motta pasienter, krever at alle bidrar med sitt. Alle om bord ser fram til å komme i gang med å tilby gratis operasjoner, så når dagen for Sahr sin operasjon, den 3. september 2024, endelig hadde kommet, var stemningen til å ta og føle på.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Oversykepleier Betsy Deen bidrar til å forandre Freetowns største sykehus

Mens hun var om bord fikk hun innsikt i kirurgiske tjenester og lærte om prosesser som sykehusadministrasjon, timeplanlegging, pasientinnsamling, poliklinisk struktur og pasientflyt. Viktige elementer for å holde et sykehus i gang. Hun ble raskt et kjent ansikt, og en brobygger.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Ysuif (11) ventet i sju år på livsforandlende kirurgi.

Endelig kan den 11 år gamle gutten fra Sierra Leone bruke høyrearmen sin igjen. Kun …

Les artikkelen
Pressemeldinger

Nor-Shipping 2025: Mercy Ships fremmer bedrifters samfunnsansvar med viktig medisinsk oppdrag

Som Nor-Shippings veldedighetspartner bidrar Mercy Ships til å sikre fremtiden for liv og samfunn i afrikanske land gjennom transformative operasjoner, viktig utdanning og styrking av lokale kirurgiske helsetjenester. Slike partnerskap knytter også bedriftsøkonomisk suksess til et større formål ved å fremme menneskelig velferd i tråd med FNs bærekraftsmål (SDG), ifølge nasjonaldirektøren for Norge, Martin Aarflot.

Les artikkelen
Pressemeldinger

2024: Et år med store, positive endringer

Mercy Ships’ arbeid fortsetter. Vi oppfordrer flere frivillige til å være med å gi håp og helse til mennesker som lever med et minimum av helsetjenester.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

«Powering hope and healing» – fra maskinrommet

Å gi kraft til håp og helse beskriver jobben vi gjør på en veldig fin måte. Det er mange ting som må til for at vi kan ha mulighet til å drive et sykehusskip.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Her kan jeg faktisk bruke min utdanning som mekaniker til å hjelpe på konkrete måter.  

Dersom du som leser dette og er usikker på om du har kompetanse til å være en del av mannskapet om bord, vær frimodig og ta kontakt! 

Les artikkelen
Pasienthistorier

Hassan har håp etter brokkoperasjon 

Etter farens død, har hovedansvaret for familien ligget på Hassans skuldre. Da han ble syk, preget det hele familien.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Anjaras nye smil

Begge foreldrene håpet og ba om at «Africa Mercy» skulle komme tilbake til Madagaskar. Dét var deres eneste håp om en frisk datter. 

Les artikkelen
Pasienthistorier

Alphonsine kan puste normalt

Etter den vellykkede operasjonen om bord, gledet Alphonsine seg til å lage enda flere hatter.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Flytende sykehusskip simulerer hjelp

Dette gir helsepersonell mulighet til å øve på ulike forhold og ulike begrensninger som en kan møte på i landsbyene. Noe som er ideelt for å lære beste praksis i lavressursmiljøer.

Les artikkelen
Pressemeldinger

Mercy Ships får status som ‘charity partner’ med norsk maritim industri i nedtellingen til nybygging

Mercy Ships har fått en betydelig støtte til det kommende byggearbeidet på sin nyeste sykehusskip etter å ha blitt presentert som årets offisielle veldedighetspartner på Verftskonferansen av Norsk Industris maritim avdeling som representerer hundrevis av leverandører innen maritimt utstyr, design og verft.

Les artikkelen