Oppsummering fra Beathe & Eva

Beathe & Eva
Private bilder

Kjære venner,

Her kommer en oppsummering av den siste tiden vi hadde om bord på Africa Mercy. Som alle vet, har coronavirus-pandemien hatt store ringvirkninger i verden. Også i Senegal. Under kommer en liten beskrivelse av de siste dagene våre om bord.

For oss som var om bord på skipet, var vi nok i en forskånet tilstand fra å føle den fulle effekten av smitteomfanget til å begynne med. På skipet fortsatte alt i sin vante gang inntil for en snau uke siden. I Dakar var det ingen begrensninger av ferdsel eller sosial kontakt. Vi hørte på nyheter og ble holdt oppdatert, men driften på skipet foregikk stort sett som normalt helt opp til de siste ukene.

Etter hvert som det ble begrensninger på inn- og utreiser fra land rundt om, var det personell som skulle komme som ikke kom. Det manglet mye på anestesisiden. Man begynte etter hvert å avvikle drifta på operasjonsstuene, for man hadde ikke personell. Planlagte operasjoner ble avlyst, men enkelte reoperasjoner av inneliggende pasienter ble foretatt.

Vi skjønte etter hvert at situasjonen ikke kom til å bedre seg, snarere tvert imot. Vi var nok litt i utakt med hverandre i forhold til å ta inn over seg alvoret i situasjonen. Beathe fulgte ivrig med på nyhetsoppdateringene, og holdt Eva fortløpende orientert om tilstanden både ute og hjemme. Eva var mer avventende og tilbakeholden i sin bekymring. Det var tilslutt Beathe som tok en avgjørelse om å avbryte oppholdet og reise hjem 14 dager før tida. Hun bestemte seg på fredag 13. mars. Vi hadde begge to arbeidshelg den helgen, og gikk på dagvakt som normalt på lørdag. Beathe var i telefonisk dialog med Mercy Ships Norge hele lørdag formiddag, parallelt med en travel dagvakt, og de bistod henne med hjelp til hjemreisen. Så da Eva fikk spørsmålet om hun også ville reise hjem, kom det som et sjokk på henne. Det var sjokkerende å ta inn over seg at dette var siste vakt på skipet, og at en framskyndet hjemreise var under oppseiling.

Scenariet var at Gardermoen kanskje skulle stenge, at flyplass etter flyplass i Europa kom til å stenge, at flyplassen i Dakar kom til å stenge. Så hvis vi ikke reiste nå, kom vi oss kanskje ikke hjem på lenge. Dette utgjorde tunga på vektskålen og hjemreise ble bestemt. Flyet vårt skulle gå allerede søndag kveld.

Lørdag ettermiddag var preget av oppbrudd. I tillegg hadde kapteinen vår tatt avgjørelsen om at skipet var nå under lockdown, og ingen fikk forlate skipet lenger. Så fra å se for seg en vanlig arbeidshelg og en planlagt strandtur, til å vite at nå er ingenting normalt lenger og vi skal hjem allerede i morgen, så var det mye som skulle bearbeides på kort tid.
Vi var ikke alene i denne situasjonen, på langt nær. Mange forlot skipet i hui og hast, for å rekke hjem i tide. Men endringen fra full drift til lockdown opplevdes nok brutal for de fleste.

For pasientene våre ble tilværelsen plutselig snudd på hodet. Mange av dem var fortsatt i behov av daglige sårstell, fysioterapi, ernæringstilskudd, medisiner og rehabilitering. Vi hadde pasienter med brannskadde armer og bein i spjelk, pasienter med nerveskader, pasienter med ansiktskirurgi og med sår og vakumpumper. Nå skulle de skrives ut alle sammen, fortløpende på kort varsel. I tillegg måtte de forholde seg til at pleierne og daycrewet de hadde knyttet seg til, forlot dem og skipet. Det er unødvendig å si at det ble felt mange tårer.

Søndagen gikk med til avskjeder, pakking, rydding og støvsuging av våre lugarer. Vi spiste vår siste lunsj og middag sammen med gode venner. Beathe fikk en serviett lagt foran seg på middagsbordet påskriblet følgende beskjed: «Flight cancelled». En siste kjærlighetserklæring med kulepenn på en papirserviett. Ikke dra, Beathe.
Vi har fått brev, små gaver, kort og hilsener. Vi har fått knyttede vennskapsarmbånd. Avskjedssrunden på sengeposten var tårevåt. «You are my angel! Please don’t forget me.» «Mama Glace, you are number one. Gonna miss you.» Midt oppi det hele kjente vi på en enorm takknemlighet for å få oppleve slik tillit og kjærlighet. Vi tok bilder, sittende og liggende, i favntak med alle som ville gi eller få en klem.
Good bye everyone! We will miss you too.

Vi presiserer at vi har full forståelse for avgjørelsen kapteinen tok. Han forholdt seg til gjeldende anbefalinger, og besluttet å avslutte dette feltoppdraget av hensyn til folks liv og helse. Fokus for Mercy Ships er først og fremst trygghet for pasienter og frivillig mannskap. Mercy Ships Norge skriver i dag at pasientene vil få oppfølging lokalt. Vi har fått vite at de lokale sykehusene som overtar ansvaret, vil få alt utstyr levert av Mercy Ships. Noen pasienter skrives også ut til sine hjem. Vi ber om fortsatt hope and healing for alle sammen i tiden som kommer framover. Vi glemmer dere ikke. Dere er med i hjertene våre for alltid.

Klokken 18:15 søndag ettermiddag var Africa Mercy eventyret vårt over. Den hvite bilen kjørte oss til flyplassen, og flyet løftet oss ut av Afrika. Under oss så vi lys fra Dakar, lys fra skip i havna og lysende byer innover i landet.

Vi kan bare si takk til alle som har gjort disse 10 ukene så enestående innholdsrike for oss. Vi har fått påfyll av kjærlighet, vennskap, musikk sang og dans. Vi har ledd og grått, vi har spist stekte bananer og tyrkiske fingre til middag, vi har løpt for livet gjennom sentrum for å rekke tilbake før stengetid. Vi har hatt frisørsalong på fellestoalettet, drukket bøttevis med kaffe fra «Starbox’en», vi har sett sola gå ned i havet og Karlsvogna henge oppned. Vi har blitt venner med alt fra rastamenn til havnearbeidere. Vi har vært på konserter, prutet på varer, danset på gata og sittet på kamel. Vi har hatt veggdyr i taxien, spilt trommer i ørkenen, spist Snickers til frokost og potetgull til kvelds. Hvert minne blir som en perle på en snor.

Reisen er ikke slutt. Nå kommer det nye skipet Global Mercy i tillegg. Neste fieldservice planlegges å gjennomføres i Liberia fra høsten 2020. Hvis det er noen som ønsker å være med, har spørsmål eller bare har lyst å ta en prat, kontakt oss gjerne. Vi vil gjerne bidra til at mange flere av verdens «forgotten poor» får hjelp, hope and healing.

Tusen takk Senegal!
Tusen takk Mercy Ships. Tusen takk Africa Mercy. For alltid i våre hjerter.
#africamercy #hopeandhealing #globalmercy2020

Synes du dette er bra?
Del historien med dine venner

Flere mannskapshistorier

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Afrika i hjertet av det vi gjør

Start ditt livs

eventyr

Rekrutteringen av nye frivillige for 2024 har begynt!

Nå har vi to sykehusskip og vi mer enn doble kapasiteten. Vi har behov for over 3000 frivillige årlig om bord våre sykehusskip. 

Nå trenger vi deg:

  • Helsepersonell
  • Maritimt mannskap
  • Fotograf
  • Rørlegger
  • Elektriker
  • Barista
  • Regnskap
  • Administrasjon
  • Lærer
  • Bilmekaniker
  • Kokke/stuert
  • Rengjører
  • Kantinepersonell
  • Vertskap
  • Osv… osv…
Flere aktuelle artiker og historier
  • Alle
  • Historier fra frivillige
  • Pressemeldinger
  • Pasienthistorier
  • Historier fra Afrika
  • Lederartikler
  • Se hva som skjer
Alle
  • Alle
  • Historier fra frivillige
  • Pressemeldinger
  • Pasienthistorier
  • Historier fra Afrika
  • Lederartikler
  • Se hva som skjer
Historier fra frivillige

Sykepleierne Solveig, Thea og Sven

«Jeg kan ikke se deg.», hadde han sagt. Gråtkvalt forteller Solveig at hun kunne fortelle han at «i morgen kan du.» Pasientens ansikt uttrykte at han kunne nesten ikke tro på det. «Det er helt fantastisk å få være med på.»

Les artikkelen
Pasienthistorier

Der er han med djevelarmene!

“Tilstanden min gjorde det svært vanskelig for mor og far. Jeg ville være helt sikker på at jeg fikk operasjon før jeg sa noe til dem,” forklarte han.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

«Festen fortsetter.»

I 2017 begynte tanken på å reise ut igjen å melde seg, og ikke lenge etter mottok han en telefonsamtale fra kapteinen på Africa Mercy. Allerede dagen etter reiste han til Benin og mønstret på.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Lusette sitt nye smil

Møt Lusette, en 54 år gammel håndverker og mor fra Madagaskar. I store deler av …

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Africa Mercy er tilbake på Madagaskar.

Pasientene er utvalgt i samarbeid med helsedepartementet, og kommer fra 12 ulike regioner i Madagaskar. For å kunne nå ut til så mange som mulig, samarbeider Mercy Ships med lokale radiostasjoner i flere av landets regioner.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Utdannelse innen anestesi for sykepleiere i Sierra Leone

Ikke bare vil studieløpet fremme deres egne karrierer, men spesialiseringen vil også øke den helsefaglige kapasiteten i Sierra Leone. «Det er en veldig høy kvalitet på utdanningen,» skryter Mohammed Bangura, en av studentene.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Endelig kan Marie Elisa forsørge familien sin igjen

«Vi så Marie Elisa gå gjennom markedet, og tre av oss ropte: ‘Stopp bussen!'» husker Maddy Hartung, en frivillig sykepleier fra Australia. De steg ut av bussen, vevde seg gjennom den nysgjerrige folkemengden, introduserte seg selv og delte bilder av pasienter som hadde fått livsforvandlende kirurgi på skipet.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Fra reisende sykepleier til frivillig om bord

Som 12 åring mistet Trent et ben etter å ha fått benkreft og gått igjennom 11 operasjoner. Og fremdeles er det dager når protesen gjør vondt. «Det minner meg om at denne verden ikke er mitt hjem.»

Les artikkelen
Pasienthistorier

En lys framtid for Alex

Familien handlet raskt og gav han både medisiner og lokale urter, i håp om å redusere hevelsen. Da dette ikke lyktes, tok de med seg Alex til et nærliggende sykehus, hvor han ble operert. Dessverre kom svulsten tilbake, og denne gangen mer aggressiv enn før.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Identiske sykepleiere får pasienter til å se dobbelt

Å vende tilbake sammen har brakt tvillingene nærmere hverandre. “Fra starten av ønsket vi å gå gjennom denne tiden sammen,” sier Tabea. “Det er en velsignelse å ha noen ved din side som virkelig kjenner deg.”

Les artikkelen
Pasienthistorier

Fudia ventet seks år på et nytt liv

Det tok seks år, og tragisk nok dødde Fudias mor i løpet av denne ventetida. Han hadde tidligere fulgt en eldre onkel om bord Africa Mercy for å få en operasjon, så han var derfor kjent med Mercy Ships’ visjon. Han var overbevist om at Fudia en dag ville få oppleve det samme.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Svenske Josefin er ute for åttende gang: «Jeg kunne bare ikke bli værende hjemme.»

For Josefin var det vanskelig å bli værende hjemme etter å ha sett ulikheten i tilgang på helsetjenester. «Jeg måtte komme tilbake og fortsette arbeidet med å gjøre landene vi jobber i til et bedre sted for både pasienter og helsepersonell.”

Les artikkelen
Pasienthistorier

Politimannen Sahr fikk fjernet brokken

Det å forbedre et sykehusskip til å motta pasienter, krever at alle bidrar med sitt. Alle om bord ser fram til å komme i gang med å tilby gratis operasjoner, så når dagen for Sahr sin operasjon, den 3. september 2024, endelig hadde kommet, var stemningen til å ta og føle på.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Oversykepleier Betsy Deen bidrar til å forandre Freetowns største sykehus

Mens hun var om bord fikk hun innsikt i kirurgiske tjenester og lærte om prosesser som sykehusadministrasjon, timeplanlegging, pasientinnsamling, poliklinisk struktur og pasientflyt. Viktige elementer for å holde et sykehus i gang. Hun ble raskt et kjent ansikt, og en brobygger.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Ysuif (11) ventet i sju år på livsforandlende kirurgi.

Endelig kan den 11 år gamle gutten fra Sierra Leone bruke høyrearmen sin igjen. Kun …

Les artikkelen
Pressemeldinger

Nor-Shipping 2025: Mercy Ships fremmer bedrifters samfunnsansvar med viktig medisinsk oppdrag

Som Nor-Shippings veldedighetspartner bidrar Mercy Ships til å sikre fremtiden for liv og samfunn i afrikanske land gjennom transformative operasjoner, viktig utdanning og styrking av lokale kirurgiske helsetjenester. Slike partnerskap knytter også bedriftsøkonomisk suksess til et større formål ved å fremme menneskelig velferd i tråd med FNs bærekraftsmål (SDG), ifølge nasjonaldirektøren for Norge, Martin Aarflot.

Les artikkelen
Pressemeldinger

2024: Et år med store, positive endringer

Mercy Ships’ arbeid fortsetter. Vi oppfordrer flere frivillige til å være med å gi håp og helse til mennesker som lever med et minimum av helsetjenester.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

«Powering hope and healing» – fra maskinrommet

Å gi kraft til håp og helse beskriver jobben vi gjør på en veldig fin måte. Det er mange ting som må til for at vi kan ha mulighet til å drive et sykehusskip.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Her kan jeg faktisk bruke min utdanning som mekaniker til å hjelpe på konkrete måter.  

Dersom du som leser dette og er usikker på om du har kompetanse til å være en del av mannskapet om bord, vær frimodig og ta kontakt! 

Les artikkelen
Pasienthistorier

Hassan har håp etter brokkoperasjon 

Etter farens død, har hovedansvaret for familien ligget på Hassans skuldre. Da han ble syk, preget det hele familien.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Anjaras nye smil

Begge foreldrene håpet og ba om at «Africa Mercy» skulle komme tilbake til Madagaskar. Dét var deres eneste håp om en frisk datter. 

Les artikkelen
Pasienthistorier

Alphonsine kan puste normalt

Etter den vellykkede operasjonen om bord, gledet Alphonsine seg til å lage enda flere hatter.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Flytende sykehusskip simulerer hjelp

Dette gir helsepersonell mulighet til å øve på ulike forhold og ulike begrensninger som en kan møte på i landsbyene. Noe som er ideelt for å lære beste praksis i lavressursmiljøer.

Les artikkelen
Pressemeldinger

Mercy Ships får status som ‘charity partner’ med norsk maritim industri i nedtellingen til nybygging

Mercy Ships har fått en betydelig støtte til det kommende byggearbeidet på sin nyeste sykehusskip etter å ha blitt presentert som årets offisielle veldedighetspartner på Verftskonferansen av Norsk Industris maritim avdeling som representerer hundrevis av leverandører innen maritimt utstyr, design og verft.

Les artikkelen