fbpx

Oppsummering fra Beathe & Eva

Beathe & Eva
Private bilder

Kjære venner,

Her kommer en oppsummering av den siste tiden vi hadde om bord på Africa Mercy. Som alle vet, har coronavirus-pandemien hatt store ringvirkninger i verden. Også i Senegal. Under kommer en liten beskrivelse av de siste dagene våre om bord.

For oss som var om bord på skipet, var vi nok i en forskånet tilstand fra å føle den fulle effekten av smitteomfanget til å begynne med. På skipet fortsatte alt i sin vante gang inntil for en snau uke siden. I Dakar var det ingen begrensninger av ferdsel eller sosial kontakt. Vi hørte på nyheter og ble holdt oppdatert, men driften på skipet foregikk stort sett som normalt helt opp til de siste ukene.

Etter hvert som det ble begrensninger på inn- og utreiser fra land rundt om, var det personell som skulle komme som ikke kom. Det manglet mye på anestesisiden. Man begynte etter hvert å avvikle drifta på operasjonsstuene, for man hadde ikke personell. Planlagte operasjoner ble avlyst, men enkelte reoperasjoner av inneliggende pasienter ble foretatt.

Vi skjønte etter hvert at situasjonen ikke kom til å bedre seg, snarere tvert imot. Vi var nok litt i utakt med hverandre i forhold til å ta inn over seg alvoret i situasjonen. Beathe fulgte ivrig med på nyhetsoppdateringene, og holdt Eva fortløpende orientert om tilstanden både ute og hjemme. Eva var mer avventende og tilbakeholden i sin bekymring. Det var tilslutt Beathe som tok en avgjørelse om å avbryte oppholdet og reise hjem 14 dager før tida. Hun bestemte seg på fredag 13. mars. Vi hadde begge to arbeidshelg den helgen, og gikk på dagvakt som normalt på lørdag. Beathe var i telefonisk dialog med Mercy Ships Norge hele lørdag formiddag, parallelt med en travel dagvakt, og de bistod henne med hjelp til hjemreisen. Så da Eva fikk spørsmålet om hun også ville reise hjem, kom det som et sjokk på henne. Det var sjokkerende å ta inn over seg at dette var siste vakt på skipet, og at en framskyndet hjemreise var under oppseiling.

Scenariet var at Gardermoen kanskje skulle stenge, at flyplass etter flyplass i Europa kom til å stenge, at flyplassen i Dakar kom til å stenge. Så hvis vi ikke reiste nå, kom vi oss kanskje ikke hjem på lenge. Dette utgjorde tunga på vektskålen og hjemreise ble bestemt. Flyet vårt skulle gå allerede søndag kveld.

Lørdag ettermiddag var preget av oppbrudd. I tillegg hadde kapteinen vår tatt avgjørelsen om at skipet var nå under lockdown, og ingen fikk forlate skipet lenger. Så fra å se for seg en vanlig arbeidshelg og en planlagt strandtur, til å vite at nå er ingenting normalt lenger og vi skal hjem allerede i morgen, så var det mye som skulle bearbeides på kort tid.
Vi var ikke alene i denne situasjonen, på langt nær. Mange forlot skipet i hui og hast, for å rekke hjem i tide. Men endringen fra full drift til lockdown opplevdes nok brutal for de fleste.

For pasientene våre ble tilværelsen plutselig snudd på hodet. Mange av dem var fortsatt i behov av daglige sårstell, fysioterapi, ernæringstilskudd, medisiner og rehabilitering. Vi hadde pasienter med brannskadde armer og bein i spjelk, pasienter med nerveskader, pasienter med ansiktskirurgi og med sår og vakumpumper. Nå skulle de skrives ut alle sammen, fortløpende på kort varsel. I tillegg måtte de forholde seg til at pleierne og daycrewet de hadde knyttet seg til, forlot dem og skipet. Det er unødvendig å si at det ble felt mange tårer.

Søndagen gikk med til avskjeder, pakking, rydding og støvsuging av våre lugarer. Vi spiste vår siste lunsj og middag sammen med gode venner. Beathe fikk en serviett lagt foran seg på middagsbordet påskriblet følgende beskjed: «Flight cancelled». En siste kjærlighetserklæring med kulepenn på en papirserviett. Ikke dra, Beathe.
Vi har fått brev, små gaver, kort og hilsener. Vi har fått knyttede vennskapsarmbånd. Avskjedssrunden på sengeposten var tårevåt. «You are my angel! Please don’t forget me.» «Mama Glace, you are number one. Gonna miss you.» Midt oppi det hele kjente vi på en enorm takknemlighet for å få oppleve slik tillit og kjærlighet. Vi tok bilder, sittende og liggende, i favntak med alle som ville gi eller få en klem.
Good bye everyone! We will miss you too.

Vi presiserer at vi har full forståelse for avgjørelsen kapteinen tok. Han forholdt seg til gjeldende anbefalinger, og besluttet å avslutte dette feltoppdraget av hensyn til folks liv og helse. Fokus for Mercy Ships er først og fremst trygghet for pasienter og frivillig mannskap. Mercy Ships Norge skriver i dag at pasientene vil få oppfølging lokalt. Vi har fått vite at de lokale sykehusene som overtar ansvaret, vil få alt utstyr levert av Mercy Ships. Noen pasienter skrives også ut til sine hjem. Vi ber om fortsatt hope and healing for alle sammen i tiden som kommer framover. Vi glemmer dere ikke. Dere er med i hjertene våre for alltid.

Klokken 18:15 søndag ettermiddag var Africa Mercy eventyret vårt over. Den hvite bilen kjørte oss til flyplassen, og flyet løftet oss ut av Afrika. Under oss så vi lys fra Dakar, lys fra skip i havna og lysende byer innover i landet.

Vi kan bare si takk til alle som har gjort disse 10 ukene så enestående innholdsrike for oss. Vi har fått påfyll av kjærlighet, vennskap, musikk sang og dans. Vi har ledd og grått, vi har spist stekte bananer og tyrkiske fingre til middag, vi har løpt for livet gjennom sentrum for å rekke tilbake før stengetid. Vi har hatt frisørsalong på fellestoalettet, drukket bøttevis med kaffe fra «Starbox’en», vi har sett sola gå ned i havet og Karlsvogna henge oppned. Vi har blitt venner med alt fra rastamenn til havnearbeidere. Vi har vært på konserter, prutet på varer, danset på gata og sittet på kamel. Vi har hatt veggdyr i taxien, spilt trommer i ørkenen, spist Snickers til frokost og potetgull til kvelds. Hvert minne blir som en perle på en snor.

Reisen er ikke slutt. Nå kommer det nye skipet Global Mercy i tillegg. Neste fieldservice planlegges å gjennomføres i Liberia fra høsten 2020. Hvis det er noen som ønsker å være med, har spørsmål eller bare har lyst å ta en prat, kontakt oss gjerne. Vi vil gjerne bidra til at mange flere av verdens «forgotten poor» får hjelp, hope and healing.

Tusen takk Senegal!
Tusen takk Mercy Ships. Tusen takk Africa Mercy. For alltid i våre hjerter.
#africamercy #hopeandhealing #globalmercy2020

Synes du dette er bra?
Del historien med dine venner

Flere mannskapshistorier

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Afrika i hjertet av det vi gjør

Start ditt livs

eventyr

Rekrutteringen av nye frivillige for 2023 har begynt!

Nå er vi tilbake og fortsetter der vi slapp da koronapandemien tvang oss til å forlate flere tusen pasienter.

Nå trenger vi deg:

 • Helsepersonell
 • Fotograf
 • Motormann
 • Dykker
 • Frisør
 • Rørlegger
 • Elektriker
 • Matros
 • Bilmekaniker
 • Kokke/ Stuert
 • Rengjører
 • Kantinepersonell
 • Verskap
 • Osv… osv…
Flere aktuelle artiker og historier
 • Alle
 • Historier fra frivillige
 • Pasienthistorier
 • Historier fra Afrika
 • Lederartikler
 • Nytt fra Mercy Ships
Alle
 • Alle
 • Historier fra frivillige
 • Pasienthistorier
 • Historier fra Afrika
 • Lederartikler
 • Nytt fra Mercy Ships
Pasienthistorier

Sira (6) lærte å gå på nytt

Ved fireårs alder begynner bena til Sira å bli skjeve på grunn av underernæring. Hun …

Les artikkelen
Nytt fra Mercy Ships

Velkommen til Mercy-kveld i Austevoll

Velkommen til en spennende kveld med urpremiere på dokumentarfilmen «The Dangerous Desert Trial»

– Vi serverer nydelig fiskesuppe
– Urpremiere på dokumentarfilmen
“The Dangerous Desert Trial”
Pål Anders Ullevålseter, motorsportsutøver
– Hvorfor Mercy Ships?
Hør også hvordan Mercy Ships bekjemper
fattigdom med kirurgi i Afrika
Martin Aarflot, daglig leder i Mercy Ships

Les artikkelen
Lederartikler

Mer enn et skip, mye mer enn et sykehus

I over 40 år har Mercy Ships brukt kirurgi som virkemiddel og frivillighet som energi …

Les artikkelen
Lederartikler

Den kunstige inndelingen i nødhjelp og utviklingsarbeid

Ofte benyttes oppkonstruerte inndelinger når vi snakker om global helse. Nødhjelp og utviklingsarbeid blir stående …

Les artikkelen
Martin Aarflot, daglig leder i mercy Ships Norge
Nytt fra Mercy Ships

Martin Frigstad Aarflot (52) er ansatt som ny daglig leder i Mercy Ships Norge

Martin Frigstad Aarflot tiltrer som daglig leder fra januar 2023, men har vært konstituert daglig …

Les artikkelen
Lederartikler

En tid for å gi

Vi har nettopp lagt bak oss «Black week», en kjøpefest uten like. Og selv om …

Les artikkelen
Lederartikler

Bærekraft i afrikansk helsevesen

Forpliktende samarbeid er den beste måten å sikre Afrika tilgang til livreddende kirurgi. I år …

Les artikkelen
Lederartikler

Kirurgi mot fattigdom

Mercy Ships var nylig til stede under Arendalsuka, en viktig arena for å utfordre politikere, …

Les artikkelen
Nytt fra Mercy Ships

Utviklingsarbeid på høyt nivå

Torsdag 8. september var partileder for Kristelig Folkeparti Olaug Vervik Bollestad på besøk på vårt …

Les artikkelen
Nytt fra Mercy Ships

HØR: Sanger Colton Dixons nye sang fremhever Mercy Ships

Vi er så glade over å kunngjøre vårt samarbeid med den kristne sangeren og tidligere …

Les artikkelen
Nytt fra Mercy Ships

Velkommen til Mercy Ships årlige golfturnering

Vi gjentar suksessen fra i fjor med turnering som redder liv! Velkommen til Mercy Ships golfturnering på Kristiansand Golfklubb torsdag 8. september kl 16:00.

Les artikkelen
Lederartikler

Utenrikskommentar: Jeg fikk mer enn jeg gav

Ikke alt som er verdt å legge tid og engasjement i kan måles i penger …

Les artikkelen
Lederartikler

Mercy skipene møtes for aller første gang

Etter årevis med forberedelser ankom Global Mercy Afrika for aller første gang. Å endelig se …

Les artikkelen
Lederartikler

Historisk møte og satsning på kirurgi i Afrika

Vi er mange som med vantro reagerer på revidert nasjonalbudsjett og de kuttene og omprioriteringene …

Les artikkelen
Nytt fra Mercy Ships

Africa Celebration # Sammen med Afrika

Historisk sus i Dakar, Senegal Vi gleder oss stort over det som fant sted på …

Les artikkelen
Lederartikler

Norge, verdens gjerrigste land?

Jeg blir så adrenalinsint!Norge har aldri tjent mer på olje, gass og strøm, men likevel …

Les artikkelen
Pasienthistorier

Fikk tilbake hverdagen med grå stær-operasjon 

Hounsigbo (70) fra Togo levde i mørke i mer enn tre år. Hun hadde grå …

Les artikkelen
Lederartikler

Nettopp nå trenger verden initiativ som gir håp

De siste ukene har vært svært dystre. Vi er vitne til ondskap og krig i …

Les artikkelen
Lederartikler

Er du en av 100 nordmenn på Global Mercy?

…nå trenger verden håp Det skulle bli en så fin tid. Endelig så vi slutten …

Les artikkelen
Nytt fra Mercy Ships

Opplev «Global Mercy» – verdens største sivile sykehusskip

Velkommen til et helt nytt sykehusskip – på ordentlig! Verdens største sykehusskip «Global Mercy» kommer …

Les artikkelen
Pasienthistorier

Maboubas liv ble reddet!

Som så mange av våre pasienter, kom hun til «Africa Mercy» i sin fineste stas. …

Les artikkelen
Lederartikler

Håp og nye muligheter

Da pandemien brøt ut, ble Mercy Ships nødt til å forlate Senegal tidligere enn planlagt. …

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Tok opp kampen mot grå stær i hjemlandet

Det var ikke en selvfølge at dr. Abram Wodomé fra Togo skulle studere medisin. Som …

Les artikkelen
Historier fra Afrika

“Africa Mercy” tilbake til Senegal som avtalt

1. februar markerer slutten på en lang venteperiode for Mercy Ships’ pasienter og støttespillere verden …

Les artikkelen
Roger 107b22d7b8403

Nå dobler vi innsatsen og vi vil utfordre​ deg!

Fra 2022 skal vi ha to skip i drift; både «Africa Mercy», som vi har hatt siden 2007, og vårt nye flaggskip «Global Mercy» som nå er ferdig bygget og som skal på sitt første oppdrag. For å bemanne de to skipene trenger vi til enhver tid 1100 frivillige

Kunne du tenke deg å bli frivillig på ett av sykehusskipene våre?
Uansett om du kan nå eller en gang i fremtiden, vi vil veldig gjerne  komme i kontakt med deg. Fyll ut navn og e-post, så sender vi deg mer informasjon. Håper vi hører fra deg!

Fyll ut så sender vi deg mer informasjon med én gang

Start ditt livs eventyr

Fyll inn navn og epost så sender jeg deg en mail om det å bli frivillig på ett av våre skip. Håper å høre fra deg, hilsen Bowie 👍  

Bowie Buverud
Rekrutteringsansvarlig

En gave på 350,- kroner dekker kostnadene til bandasjer og materiell som brukes i forbindelse med operasjonen.

En gave på 660,- kroner eller mer hjelper oss å gjennomføre en leppe- og ganespalteoperasjon.

En gave på 350,- kroner dekker kostnadene til bandasjer og materiell som brukes i forbindelse med operasjonen.

En gave på 660,- kroner eller mer hjelper oss å gjennomføre en leppe- og ganespalteoperasjon.

Tusen takk!

Så bra du er interessert i å bli frivillig for Mercy Ships. Du vi motta en mail med mer informasjon fra meg. Sjekk spam-folder om du ikke finner eposten. Hilsen Roger i Mercy Ships!

Tusen takk!

Takk for påmeldingen til våre nyhetsmail.
Hilsen  Mercy Ships!

Mercy Ships ønsker at du skal være trygg når du bruker hjemmesiden vår. Vi benytter cookies for å sikre at du får en best mulig brukeropplevelse og for å hente inn statistikk for å gjøre siden bedre. Trykk JEG FORSTÅR for å akseptere vår bruk av cookies. Les våre retningslinjer for personvern her