I over 40 år har Mercy Ships brukt kirurgi som virkemiddel og frivillighet som energi til å skape nye livshåp for noen av verdens fattigste mennesker.
Fag og frivillighet
På mange måter kan dette fremstå som en vanskelig kombinasjon. For mens kirurgi handler om ypperste fagkompetanse, sammen med alle de andre fagretningene som fyller sykehusskipet, handler frivillighet om en indre drivkraft som den enkelte bringer. Og arbeidet vokser og vokser, fra ett til to sykeshusskip, til 3000 frivillige om bord årlig, til stadig nye prosjekter på land og strategisk arbeid mellom myndigheter på tvers av landene – for å på sikt nå vårt mål om å se bærekraft i helsevesenet i de afrikanske landene.
Hvorfor skip?
Et skip er den mest effektive plattformen for å levere høyteknologiske og moderne sykehustjenester til områder hvor rent vann, elektrisitet og medisinske fasiliteter er svært begrenset eller ikke- eksisterende. Samtidig bor over 73% av verdens befolkning i nærheten av en havneby, så vi har mulighet til å nå enda flere med våre gratis sykehustjenester.
Om bord på skipene våre har vi sykehus med kontrollerte, sikre og rene miljø for pasienter – operative fra dag èn når vi ankommer et land. Sykehusene er fullt utstyrt med CT, røntgen, laboratorium og enhet for fjerndiagnose. Satelittsystemer sikrer mulighet for konferering med spesialistkollegaer i andre land.
Det handler om kirurgi
Historisk sett har kirurgi i underutviklede land hatt lav prioritet. Både med hensyn til økonomiske investeringer, forskning og kompetanseheving, så har ikke kirurgi vært et satsningsområde. Mer intuitivt prekære lidelser har ofte fått større oppmerksomhet. Men hele 93% av befolkningen i Afrika sør for Sahara mangler profesjonell kirurgi når de trenger det, til en pris de kan betale. Og faktum er at 16,9 millioner dør årlig grunnet denne manglende tilgangen. Om bord på skipene våre kan mennesker få tilbud om generell kirurgi med den hensikt å redusere skadeeffekt av traumer, sykdom eller medfødte plager. Fjerning av store svulster, rekonstruerende ansiktskirurgi, leppe -og ganespalte, fistulaoperasjoner og grå stær operasjoner er også blant lidelsene vi behandler.
Å legge igjen kompetanse
Det er et overordnet mål for oss i Mercy Ships å ikke bare avhjelpe de månedene vi ligger til kai i en havneby, men å samtidig legge igjen kompetanse i vertskapslandet. Vårt nyeste skip, Global Mercy, har egne klasserom om bord med tanke på opplæring og kompetanseheving hos lokalt helsepersonell slik at de kan fortsette å hjelpe når vi seiler videre. Vi samarbeider tett med våre vertsland om å kartlegge behov og veilede lokalt medisinsk personale og renovere sykehus og klinikker.
De viktige relasjonene
Om vi skal lykkes, om vi skal bidra til en varig forbedring av helsesektoren i landet, må vi ha både regjering og helsemyndigheter med oss på laget. Allerede to år før skipet ankommer starter vi med å bygge relasjoner og innlede samarbeid med presidentkontor, helsedepartement, andre regjeringsavdelinger og ikke-statlige organisasjoner. Det krever sitt, og man gjør seg ulike men viktige erfaringer og bygge videre på.
Men det nytter! Og kombinasjonen skip, sykehus, frivillige og et stort antall bønnepartnere og støttespillere i ryggen gjør det mulig for oss i Mercy Ships å gi håp, smil og muligheter til mennesker i nød.
Kanskje du er interessert i disse artiklene også?