fbpx

Utenrikskommentar: Jeg fikk mer enn jeg gav

tir, 16. august, 2022
Martin Aarflot
Mercy Ships

Ikke alt som er verdt å legge tid og engasjement i kan måles i penger eller status. Vi må sørge for at stadig nye generasjoner får mulighet til å erfare dette.

Kunnskapsløst og skuffende

Det er med vantro at man i Vårt Land 5.juli leser finansministerens uttalelser hvor han insinuerer at de som klager på bistandskutt gjør det for å beholde egen jobb. For meg fremstår dette svært kunnskapsløst, men samtidig skuffende. Mange av dem som det siste halvåret har uttrykt sin bekymring for bistandskutt er personer som står på å for å bekjempe nød i andre deler av verden, enten «på bakken» eller i viktige funksjoner som fundraising, rekruttering og koordinering av dette livsviktige hjelpearbeidet.

Bistands – og organisasjons Norge er fullt av svært kompetente og dyktige ansatte som nok kunne ha funnet høyrere lønninger andre steder, men som har valgt annerledes drevet av idealisme og et ønske om å jobbe for «noe som er større enn bare meg og mitt». Og ikke minst, så er bistands- og organisasjons Norge tuftet på frivillighet, hvilket Mercy Ships – blant mange andre- er et godt eksempel på.

Omvendt forretningsmodell

En av de spørsmålene vi i Mercy Ships ofte blir stilt er hvorfor de frivillige må betale for eget opphold og innsats. For det gjør de faktisk, de betaler for kost, losji, flybillett og forsikring. Og det enkle svaret på det er at dette gjør det mulig for Mercy Ships å tilby enda flere gratis operasjoner og å hjelpe enda flere mennesker. Selv alt giverblod til pasienter om bord på våre sykehusskip kommer fra våre mannskapsmedlemmer, så frivillighet er selve bærebjelken i vårt arbeide.

Ja, det er kanskje motstrøms at vanlige folk med alminnelig jobb og inntekt velger å samle opp fridager og feriepenger, ta permisjon, kanskje sanke inn støtte og gaver hos menighet eller venner for å betale for å reise ut å jobbe som frivillig. Men samtidig opplever vi at de som reiser ut er helt spesielt motiverte og dedikerte, og at vår «omvendte forretningsmodell» heller ikke er til hinder for at de frivillige reiser på nytt. De fleste vil nemlig ut igjen..

Jeg fikk mer enn jeg gav

Men hva får mennesker til å ville arbeide frivillig og ulønnet på mer eller mindre ubestemt tid? Våre frivillige forteller at: «Da jeg forlot skipet, forstod jeg at her skulle jeg komme tilbake for en lengre periode enn dét. Det er noe spesielt med å jobbe for å bety noe i andres liv. Dét er større enn noen lønnslipp, slik jeg ser det. I det daglige ser jeg mennesker som har hatt det vondt i mange år. Her får de hjelpen de har ventet på altfor lenge. Jeg vil være med og sørge for at de som trenger det mest får hjelp.» (Kjell Roar Vik)

«Jeg erfarte at jeg fikk lønn for strevet likevel. Det vises ikke på kontoen min, men i form av smil, latter, klemmer, gledes tårer og takknemlighet. Jeg ga av meg selv, men fikk så mye mer tilbake.» (Lise Vy Quyen Vu)

Ikke alt som er verdt å legge tid og engasjement i kan måles i penger eller status. Og vi må sørge for at stadig nye generasjoner får mulighet til å erfare dette.

Håp

I slutten av juni var Mercy Ships på plass på The Send på Telenor Arena. Det var virkelig oppløftende å erfare hvor mange som var samlet med fullt fokus på å tjene og bety en forskjell, og gjennom hele dagen stod vi i samtale med ivrige mennesker i alle aldersgrupper om hvordan de kanskje kunne finne en plass for sitt ønske om å bidra hos oss.

Mercy Ships visjon er å redde liv og å gi mennesker helt nye muligheter gjennom kirurgi og nestekjærlighet. Nå som vi har fått et nytt sykehusskip og vil ha to sykehusskip i drift, vil vi i årene som kommer trenge over dobbelt så mange frivillige til å bemanne alle slags stillinger i fra helse, til matlaging og renhold, skolelærere og maritimt og teknisk personell. Vi er helt avhengige av de frivillige, og av at de som styrer landet vårt virkelig legger til rette for frivillig arbeid og engasjement.

Men i Frivillighetens år 2022, blir de frivillige organisasjonene møtt med kutt i skattefrie gaver, kutt i bistand parallelt med at uro i verdensorden og økonomi skaper usikkerhet slik at deler av bistand- og organisasjons Norge erfarer at folk gir mindre. Vi i Mercy Ships har daglige opplevelser av folks gode hjertelag og ønske om å bidra, så vi vet at frivilligheten av natur vil fortsette å eksistere.

Men det er likevel vårt håp og vår bønn at regjeringen får øynene opp for frivilligheten som bærebjelke i vårt samfunn og vårt verdenssamfunn og i fortsettelsen gir den gode kår slik at den virkelig kan blomstre.

Martin Aarflot
daglig leder i Mercy Ships Norge

E-post: martin.aarflot@mercyships.org
Mob: 924 11 295

Roger Vassnes
Nasjonal leder

E-post: roger.vassnes@mercyships.org
Mob: 92 67 67 22

Synes du dette er bra?
Del historien med dine venner

Flere lederartikler
Lederartikler

Guds velsignelse

Dersom vi tror at menneskene vi møter også har et Gudgitt iboende potensiale, kan vi forsøke å vandre et stykke liv sammen som likemenn.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Økonomisk ruin eller livsviktig operasjon?

Når de får synet tilbake, eller vi fjerner en ansiktssvulst som har gjort dem til utstøtte, gir vi dem muligheten til på nytt å tre inn i samfunnet på likefot med alle andre.

Les artikkelen
Lederartikler

Multiplikatoreffekter i Sweet Salone

Sierra Leone har bare 5 kirurger. De skal dekke en nasjon med 8 millioner mennesker.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Sweet Salone

Et av de første prosjektene Mercy Ships gjorde på land i Sierra Leone var å etablere et lite sykehus, dedikert til å hjelpe kvinner med kompliserte fødselsskader (fistula) og å forbedre helsen blant barn.

Les artikkelen
Lederartikler

Ingen bærekraft uten kompetanseutvikling

I starten av mai 2022 kom helseekspertise og helseledelse for 29 afrikanske land sammen i Dakar til et historisk møte i form av et tredagers symposium, Africa Symposium.

Les artikkelen
Flere aktuelle artiker og historier
  • Alle
  • Pressemeldinger
  • Historier fra frivillige
  • Pasienthistorier
  • Historier fra Afrika
  • Lederartikler
Alle
  • Alle
  • Pressemeldinger
  • Historier fra frivillige
  • Pasienthistorier
  • Historier fra Afrika
  • Lederartikler
Pasienthistorier

Hassan har håp etter brokkoperasjon 

Etter farens død, har hovedansvaret for familien ligget på Hassans skuldre. Da han ble syk, preget det hele familien.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Anjaras nye smil

Begge foreldrene håpet og ba om at «Africa Mercy» skulle komme tilbake til Madagaskar. Dét var deres eneste håp om en frisk datter. 

Les artikkelen
Pasienthistorier

Alphonsine kan puste normalt

Etter den vellykkede operasjonen om bord, gledet Alphonsine seg til å lage enda flere hatter.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Flytende sykehusskip simulerer hjelp

Dette gir helsepersonell mulighet til å øve på ulike forhold og ulike begrensninger som en kan møte på i landsbyene. Noe som er ideelt for å lære beste praksis i lavressursmiljøer.

Les artikkelen
Pressemeldinger

Mercy Ships får status som ‘charity partner’ med norsk maritim industri i nedtellingen til nybygging

Mercy Ships har fått en betydelig støtte til det kommende byggearbeidet på sin nyeste sykehusskip etter å ha blitt presentert som årets offisielle veldedighetspartner på Verftskonferansen av Norsk Industris maritim avdeling som representerer hundrevis av leverandører innen maritimt utstyr, design og verft.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Maedesu – triumf etter tragedier

Heldigvis dukker tanten hennes opp. Mariama blir veldig glad i sin lille niese og nøler ikke med å ta henne med seg hjem. Og det går ikke lang tid før hun begynner å omtale den lille jenta som «datteren min».

Les artikkelen
Pasienthistorier

Emmanuels liv er reddet

Familien dro til havna og ble ønsket varmt velkommen om bord «Global Mercy». Og endelig kom beskjeden de hadde drømt om å få høre i lang, lang tid: Det fantes en kirurg som kunne operere Emmanuel.

Les artikkelen
Pressemeldinger

Mercy Ships styrker båndene til norsk næringsliv

– Mercy Ships Norge har satt seg som mål å tidoble sine inntekter fra individuelle givere, organisasjoner, foreninger og næringsliv frem mot 2034. Som en del av denne planen styrker organisasjonen samarbeidet med norsk næringsliv, særlig innen shipping, havbruk, fiskeri og maritime næringer, for å bidra til livsforvandlende helseprosjekter i noen av verdens mest ressurssvake områder.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Operasjonsleder Merryl

Etter det første oppholdet, var ikke Merryl i tvil. To til tre uker hvert eneste år siden 2007 har hun jobbet om bord et av våre skip. Og med hvert oppdrag, har hun fått sett mer av hvor stort behovet for kirurgi er, i ulike deler av verden.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Mamadou fikk synet i gave

Mens barn i vestlige land mottar en lignende operasjon rundt seks uker gamle, kan barn som vokser opp sør for Sahara gå uten tilgang på medisinsk behandling i årevis. De er så å si blinde fra fødselen av, selv om grå stær er en tilstand som ofte krever bare en enkel prosedyre for å kunne rettes på.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

To tannleger – samme mål.

Det er så mye vi trenger å forbedre, og jeg tenker alltid på hvordan vi kan løse ting i landet mitt. Jeg tenker på hvordan vi kan sette i gang prosjekter. Nå er visjonen min mer omfattende enn noen gang, sier Salematou.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Tene vil miste benet sitt

Slike misdannelser kan noen ganger opereres, men jo lenger du venter, desto mer komplisert blir operasjonen. Noen ganger betyr dette at kroppsdelen må amputeres. «Jeg ble veldig lei meg da jeg hørte det», sier Mariam. «Tene var så liten…»

Les artikkelen
Story of Lucy
Pasienthistorier

Framtidslegen Lucy

Når Lucy forlot sykehusskipet var hun helt frisk, kroppen hennes forvandlet og fremtiden lys. En jublende folkemengde møtte henne når hun kom hjem. Onkelen hennes kunne ikke tro det han så: «Lucy! Lucy! Er det deg?» 

Les artikkelen
Pressemeldinger

Nyåpnet tannhelseklinikk revolusjonerer tannhelsetjenesten i Guinea

PRESSEMELDING: Før Mercy Ships’ engasjement fantes det verken simuleringsutstyr eller klinikk for studentene ved UGANC.

Les artikkelen
Pressemeldinger

Sammen til lands, til vanns og i luften

Pressemelding: MAF og Mercy Ships inngår nytt samarbeid om livsforandrende kirurgi til pasienter i avsidesliggende afrikanske regioner.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Djenabou slipper å skjule seg mer

Den store massen hindret både luftveien og et normalt liv.

Les artikkelen
Story of Aissatou
Historier fra Afrika

Tilbakeblikk på 2023: Nytt håp, dobbel effekt.

Tusen takk for at du bidro til et bemerkelsesverdig år preget av hjertelige gjensyn og at mange liv fikk en ny start. 

Les artikkelen
Pasienthistorier

Lolly er glad for å være frisk igjen

Lolly var rask til å gripe etter mobilen etter operasjonen, ivrig etter å dele de gode nyhetene med familien sin. Hun gjentok hele opplevelsen for dem så detaljert som mulig

Les artikkelen
Story of Lucy
Historier fra Afrika

Livet til Lucy ble reddet

Foreldrene hadde ikke råd til behandling på sykehus. Sierra Leone har ingen spesialkirurger, så et sykehusbesøk ville ikke hjulpet. Uten operasjon, hadde svulsten vokst til den forårsaket luftveisproblemer.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

«Sweet Salone»: Litt som å komme hjem

Det ti måneder lange feltoppdraget markerer også Mercy Ships’ sjette besøk på 30 år

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Gjensyn med Madagaskar

Parallelt med operasjonene samarbeider Mercy Ships med Madagaskars regjering for å kunne finne muligheter for opplæring og mentorskap, som en langsiktig investering i nasjonens egne helsetjenester.  

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Fisken kommer

Ut av panoramavinduene til bungalovene, som vendte mot stranda, kunne man se noe som så ut som sølv som bølget inn over stranda. Vannet var ellers helt rolig. Alle som én løper ut og tar med seg det de har av trillebårer, plastikksekker, bøtter og kar. De fylles opp med fisk.

Les artikkelen
Lederartikler

Guds velsignelse

Dersom vi tror at menneskene vi møter også har et Gudgitt iboende potensiale, kan vi forsøke å vandre et stykke liv sammen som likemenn.

Les artikkelen
Patient Satou
Historier fra Afrika

En havn med pasienter fra to land

I løpet av fem måneder i Dakar, tok Mercy Ships imot pasienter fra to land – Senegal og Gambia. Dét resulterte i mange sterke historier om forandrede liv.

Les artikkelen

Hvorfor

Mercy Ships?

Med kirurgi og nestekjærlighet redder vi liv
– og gir mennesker helt nye muligheter

Hvorfor

Mercy Ships?

Med kirurgi og nestekjærlighet redder vi liv
– og gir mennesker helt nye muligheter

Vi følger Jesu to tusen år gamle eksempel og gir praktisk, betingelsesløs nestekjærlighet.

Vi bruker sykehusskip, der mannskap og helsepersonell jobber gratis, for å gi håp og gratis kirurgisk hjelp til mennesker i lavinntektsland uten tilgang til et fungerende helsevesen. 

Samtidig som vi utfører kirurgiske operasjoner om bord på skipene våre, utdanner vi lokale kirurger og sykepleier slik at de kan fortsette å gi hjelp når vi seiler videre til neste land. 

Hvorfor

sykehusskip?

Et skip er den mest effektive plattformen for å levere høyteknologiske og moderne sykehustjenester til områder hvor rent vann, elektrisitet og medisinske fasiliteter er svært begrenset eller ikke-eksisterende.

%

Over 73% av verdens befolkning bor i nærheten av en havneby

16,9 millioner* mennesker kommer til å dø årlig uten tilgang til kirurgi. 

1 %

Over 93% av befolkningen i Afrika sør for Sahara mangler profesjonell kirurgi når de trenger det.

Hva

har vi oppnådd?

MENNESKER BERØRT
gjennom operasjoner, utdanning av helsepersonell og oppgradering av klinikker og sykehus.
LIVSFORANDRENDE OPERASJONER
Finansiert av gaver og med frivillige som jobber gratis, møter Mercy Ships et overveldende behov for trygg og tilgjengelig kirurgi.
1
HELSEPERSONELL
har fått videreutdanning på sitt spesialområde slik at vi etterlater oss et styrket helsevesen når skipet seiler til neste land.

HÅP

Håp er den fineste gaven som finnes. Der hvor håpløsheten råder kan din hjelp gjøre en forskjell. 

SMIL

Smil er et språk alle forstår – og det varmeste uttrykket for takknemlighet, omsorg og glede. 

MULIGHETER

Med kirurgi og nestekjærlighet redder vi liv – hjelp oss å gi mennesker helt nye muligheter

Siden starten 1978 har Mercy Ships arbeidet i 56 lavinntekstland

I dag jobber vi i hovedsak på vestkysten av Afrika. Årsaken til det er at det er her vi i dag finner den største konsentrasjonen av mennesker som lever i ekstrem fattigdom.

Landene Mercy Ships besøker, befinner seg på den nederste tredjedelen av FNs Indeks for menneskelig utvikling. Her er tilgangen til sikker og rimelig kirurgi ekstremt begrenset. Dermed lider og dør mennesker av fattigdomssykdommer de lett kunne vært kurert for.

Uten frivillige

hadde vi ikke kommet langt

1

Hvert år mønstrer 1300 frivillige som jobber gratis våre skip.

Skipene våre er drevet av frivillig mannskap fra over 60 nasjoner. 

1

Over 200 forskjellige jobber – bare halvparten av mannskapet har helserelaterte jobber

Afrika i hjertet av det vi gjør

Start ditt livs

eventyr

Rekrutteringen av nye frivillige for 2024 har begynt!

Nå har vi to sykehusskip og vi mer enn doble kapasiteten. Vi har behov for over 3000 frivillige årlig om bord våre sykehusskip. 

Nå trenger vi deg:

  • Helsepersonell
  • Maritimt mannskap
  • Fotograf
  • Rørlegger
  • Elektriker
  • Barista
  • Regnskap
  • Administrasjon
  • Lærer
  • Bilmekaniker
  • Kokke/stuert
  • Rengjører
  • Kantinepersonell
  • Vertskap
  • Osv… osv…
Ca. 6 000 mennesker i pasientkø i Guinea

Ved begynneslen av hvert feltoppdrag åpner vi for at lokalbefolkningen kan komme å få vurdert ulike helseplager. De vi kan hjelpe får timekort. Behovene er enorme og derfor har vi bygget et helt nytt skip som mer enn dobler kapasiteten vår! 

Bli bedre kjent med Mercy Ships

– Kirurgi mot fattigdom i over 40 år

Se hva vi gjør

Mercy Ships mål er å utrydde fattigdoms-sykdommer og at lokalt helsepersonell uten hjelp kan gi helsetjenester i sine lokalsamfunn.

Våre sykehusskip

Skipene våre er svært effektive. Vi tar med oss et topp moderne sykehus til områder der rent vann, elektrisitet, medisinske fasiliteter og personell ofte mangler eller ikke eksisterer. 

Sykehustjenester

Alle mennesker burde ha tilgang til et velfungerende helsevesen og til kirurgi de har råd til når de trenger det. Vårt behandlingstilbud forvandler liv for tusenvis hvert eneste år.

Kapasitetsbygging

Vi gir (videre)utdanning til kirurger og sykepleiere, pusser opp sykehus og klinikker og gir råd til helsemyndighetene.

Møt Våre pasienter

Flere milliarder mennesker i verden er underernærte med liten eller ingen tilgang til rent vann og helsetjenester. Bak statistikken lever enkeltmennesker som trenger vår hjelp til å finne håp og verdighet..

Våre frivillige

Å være frivillig med Mercy Ships er en unik opplevelse. Enten du er i Norge eller om bord på våre skip, endres livet ditt. Om bord har du muligheten til å jobbe med mennesker fra hele verden på et sykehus med de samme fasilitetene som hjemme. 

Vår 45 år historie

Mercy Ships er en global kristen hjelpeorganisasjon grunnlagt i 1978. Mercy Ships har sitt utspring fra organisasjonen Ungdom i Oppdrag. Drømmen og visjonen bak organisasjonen tok form for over 40 år siden. 

MercyMagasinet

Sammen gir vi barn mulighet til å gå og løpe, hindrer tidlig død for mange mødre og fedre, og gir blinde synet tilbake. Mercy Ships gir forsørgere anledning til å være forsørgere ved å gi dem helsa tilbake. Bli inspirert ved å lese aktuelle artikler om bistand og historier fra skipene.