Når verden rundt oss kjennes usikker, ser vi oss om etter noe som er godt. Når vi innser at helsevesenet vårt er sårbart, leter vi etter trygghet. Når vi frykter for vår egen helse, vender vi oss mot dem som kan hjelpe oss. I dag (7. april) er det Verdens helsedag – dagen der Verdens helseorganisasjon (WHO) markerer hva slags effekt kvalifisert medisinsk behandling har i verden rundt oss.
I 2020 er fokuset to yrker i helsevesenet som er helt avgjørende for jobben vi gjør – sykepleiere og jordmødre. De har viet livet sitt til å gi livsviktige helsetjenester. Disse hjelperne møter behov med kjærlighet i jobben de gjør – enten det er krisetider eller ikke.
Denne pandemien har forandret helsevesenet. Den har påvirket oss alle – sosialt, økonomisk, i daglige rutiner, i jobb- og familieliv. Særlig har det påvirket dem som er blitt smittet av viruset. Midt i alt som er stressende og usikkert, gjør leger og sykepleiere alt de kan for å ta vare på andre.
I over 40 år har Mercy Ships tatt på alvor at helsevesenet i mange land er dårlig utviklet og sårbart. Vi har stilt vårt høyt kvalifiserte helsepersonell til tjeneste i over 50 land. På Verdens helsedag vil vi gjerne ta oss tid til å løfte dem frem.
Dette er bemerkelsesverdige folk som responderer så raskt når det oppstår et behov. Vi snakker ofte om hvordan mennesker blir forandret om bord på våre skip. Disse forandringene skyldes mange forhold, men rollen vårt helsepersonell fyller, kan ikke verdsettes høyt nok. Vi vet at vi står sammen om å hjelpe, og vi vet at vi er Mercy Ships fordi vi står sammen. Men vi kunne aldri vært Mercy Ships uten dem som gir hjelp og pleie til de mest sårbare blant oss.
– Mercy Ships skaper en mulighet til å benytte din spisskompetanse og å komme med noe viktig til et land, der tilsvarende kompetanse ikke er tilgjengelig. Dette blir gjort på en måte som ikke begrenser lokalbefolkningens muligheter, sier Christina van der Zande, leder for Mercy Ships’ lindrende enhet. Vi imøtekommer et akutt behov ved å tilføre det landets helsevesen trenger – med spesialkirurgi, post-operativ pleie og lindrende hjelp. Samtidig vil vi at det ikke skal være behov for oss mer – på sikt. Dét er målet vi jobber mot – ved å trene opp lokale leger, sykepleiere og kirurger som kan videreføre det arbeidet vi har startet.
Våre frivillige gir solide bidrag til et bærekraftig helsevesen i landene vi samarbeider med. Å gi livsforandrende gratis kirurgi er selve kjernen i Mercy Ships’ oppdrag. For hver enkelt av pasientene våre, vil det si å gå fra et liv med konstante smerter til et liv der du har mulighet til å gjøre det du aller helst vil.
Slik opplevde Koumba det også. I over 16 år har hun vært landsbyens jordmor og hjulpet nye små liv inn i verden. Men for fem år siden merket hun en klump på halsen. Hun hadde fått struma, og klumpen fortsatte å vokse. Koumba hadde ikke tilgang til kirurgi, og det ble stadig tyngre å utføre jobben hun var så glad i.
Hun ble begeistret da hun fikk høre at hun kunne få gratis kirurgi på «Africa Mercy», og reiste til sykehusskipet i håp om å bli frisk igjen.
– Hele landsbyen ba for meg, forteller hun. Alle ville at jeg skulle få hjelp slik at jeg kunne fortsette å hjelpe dem. Jeg vil så gjerne fortsette arbeidet mitt. Det er den beste jobben som finns.
Koumba fikk gratis operasjon for den smertefulle strumaen, og snart begynte prosessen med å bli helt frisk. – Denne operasjonen har gjort meg så glad, sier Koumba. Når jeg kommer tilbake til landsbyen, kan jeg klare enda mer enn tidligere. Jeg er en hjelper. Nå har jeg fått hjelp selv. Dette må være lykken!
Vi kan fortelle om flere hundre som Koumba – som har blitt helt forandret fordi de fikk operasjonen de trengte. Dette kunne ikke Mercy Ships fått til uten de trofaste frivillige som står sammen med oss, og gir så raust av tid og evner. Vi kunne heller ikke klart det uten de generøse giverne våre, som deler sine ressurser med oss. Når alle står sammen, kan vi gi håp og helse til verdens glemte fattige.
– Jeg har arbeidet i Afrika i over 35 år nå, forteller Rosa Whitaker, president i Mercy Ships. Her dør folk fordi de ikke har tilgang til antibiotika, eller råd til kirurgi. Vi er her for å gi håp. Vi her for å samarbeide. Vi er her for å hjelpe.
Når verden rundt oss kjennes usikker, ser vi oss om etter noe som er godt. Når vi innser at helsevesenet vårt er sårbart, leter vi etter trygghet. Når vi frykter for vår egen helse, vender vi oss mot dem som kan hjelpe oss. Vi bærer med oss disse følelsene, samtidig som vi tror det er håp. Vi er ikke alene. Sammen viser vi kjærlighet. Sammen gir vi. Sammen hjelper vi. Sammen er vi Mercy Ships.