Hvert år rammes 2 000 jenter og kvinner på Madagaskar av vesico-vaginal fistula (VVF). Fanjakely (18) var en av dem som kom til ”Africa Mercy” med denne fødselsskaden – og et sorgtungt blikk.
De var så forelsket og giftet seg da de var femten. Snart ventet det unge paret en liten. Hun hadde en kjærlig og snill mann og et nytt liv inni seg. Folk kommenterte at hun gikk rundt og smilte hele tiden.
Idyllen endte brått med voldsomme fødselssmerter som varte i fire dager. Tredje dagen forsøkte en jordmor å assistere, men forstod raskt at tenåringen måtte til sykehus. Om morgenen dag nummer fire ble Fanjakely hjulpet av den nærmeste familien over i en pirogue (kano). Elveturen til neste landsby tok fire timer. Så fulgte flere timer på en fullpakket taxi-brousse (malagassisk buss). Fanjakely besvimte før de nådde sykehuset. Der ble lille Antonio født i kveldingen. Hennes mirakelbaby.
Etter fødselen klarte ikke Fanjakely å kontrollere urinstrømmen. Hun forstod ikke hva som var skjedd og ble redd, fortvilet og sint. − Men jeg visste ikke hvem jeg skulle være sint på, forteller hun. Fanjakely sluttet å smile.
Smertemarerittet kunne vært unngått med keisersnitt. Hver dag dør ti kvinner på Madagaskar av svangerskaps- og fødselskomplikasjoner. Som Fanjakely, får mange VVF. Vanskelige fødsler kan lage hull mellom blæren og fødselskanalen. Kvinnene lider med akutt inkontinens. Dobbelt smertelig er det at familie og lokalsamfunn ofte reagerer med avvisning.
Midt i alt som var vondt, hadde Fanjakely sine to store gleder. Barnet overlevde og ektemannen elsket henne gjennom alt. – En dag får du operasjon og blir frisk igjen, sa han. Begge visste at da skulle det et økonomisk mirakel til.
Og en dag annonserte en radiostemme at det som virket helt umulig, var innen rekkevidde. Ja, det stemte: Et sykehusskip lå til kai i Toamasina med VVF-spesialister som utførte gratisoperasjoner om bord. Fanjakely fikk skrapt sammen nok penger til sanitetsbind og stålsatte seg til fire timer på bussen.
Etter nesten to år med lidelser, fikk Fanjakely gratisoperasjon med felles innsats fra frivillige kirurger og støttespillere verden over. Med mye kjærlighet fra sykepleierne vek det alvorstunge gradvis unna. På avdelingen fikk hun tilnavnet hun som alltid smiler. – Jeg har fått tilbake livet mitt, sier Fanjakely.