Kaltoumi (12) ble funnet alene og forlatt. Familien trodde svulsten skyldtes en forbannelse

Mercy Ships
Mercy Ships

Kaltoumi var bare 7 år da svultsen begynte å vokse. Den ble større og større for hver dag og det vesle ansiktet hennes ble snart dekket.

Moren hennes var død, og resten av familien hadde forlatt henne i frykt fordi de trodde svulsten skyldtes en forbannelse. Nå levde hun som en utstøtt. Andre barn flyktet i redsel når de så henne.

Da vår sjefskirurg, dr. Gary Parker, leste rapporten som beskrev henne, forsto han raskt at det hTumastet voldsomt med å få henne til skipet, fordi tumoren var i ferd med å ta livet av henne.

Den kamerunske regjeringen betalte for flyreisen selv om vi var veldig tydelige på at vi ikke hadde noen garantier for at vi kunne operere henne, eller at hun ville overleve. Internt i Mercy Ships ble det oppfordret om be for Kaltoumi og den forestående operasjonen.

Straks hun kom om bord, begynte kirurgene å jobbe. Det tar mange timer å gjennomføre en slik operasjon og den må utføres med presisjon. Det er store blodårer i nærheten som fører blod til hjernen, så det er en oppgave for spesialister.

Dagen etter operasjonen, fikk Kaltoumi se ansiktet sitt i speilet for første gang uten den store svulsten. Forvandlingen var åpenbar, men sporene etter fem år med avvisning forsvinner ikke med det samme. Det tok tid og tålmodighet å reparere de emosjonelle sårene hennes.

En varm gjenforening

Noen måneder senere kom Kaltoumi tilbake til skipet for ny operasjon. Nå har hun begynt å drømme om fremtiden sin.

Martha Rodriguez møtte henne på skipet og Kaltoumi overøste henne med klemmer. Kaltoumi fortalte om drømmer, utdanning, og om familie og arbeid. Det ble et varmt møte med frivillige medarbeidere som reddet livet hennes.

FAKTA: Hvorfor får de slike store svulster?

Slike tumorer som dette finnes også i vesten. Men de får ikke tid til å utvikle seg på samme måte. Hos oss vil de behandles lenge før tenner forskyves og kulen stikker ut på den måten. Mange av disse store tumorene er ameloblastom. Det er gjennomgående at manglende tilgang til helsehjelp gjør at det får vokse ut av proposjoner.
Dag Tvedt, oralkirurg

Ameloblastom

Ameloblastom er en godartet, men lokalt aggressiv svulst i overkjeven eller hyppigst i underkjeven der cellene likner på cellene som danner tannemalje (ameloblaster). Svulsten vokser sakte i kjeven, som ekspanderer, og tennenes røtter kan brytes ned. På røntgenbilde ses svulsten som en uthuling av benet, og den likner på en enkelt cyste eller på sammensmeltede såpebobler.
Kilde: Store medisinske leksikon

Synes du dette er bra?
Del historien med dine venner

Flere aktuelle artiker og historier
  • Alle
  • Historier fra frivillige
  • Pressemeldinger
  • Pasienthistorier
  • Historier fra Afrika
  • Lederartikler
  • Se hva som skjer
Alle
  • Alle
  • Historier fra frivillige
  • Pressemeldinger
  • Pasienthistorier
  • Historier fra Afrika
  • Lederartikler
  • Se hva som skjer
Historier fra frivillige

Banebrytende helsetilbud for leppespalte i Madagaskar

Opplæringen er en helhetlig tilnærming, som dr. Chong kaller for «diagonal utvikling», og inkluderer viktige aspekter som ernæring, taleterapi og tannbehandling. «Samtidig som vi tar godt vare på den enkelte pasient, ser vi også etter en måte å skape langsiktig endring på.»

Les artikkelen
Pasienthistorier

For Joseph er forandringen mer enn et smil

Leder for kirurgene om bord, dr. Chong, la med én gang merke til hvordan leppespalten hadde påvirket Josephs selvtillit. «Joseph er et eksempel på en ung mann som er emosjonelt preget av sin leppe-spalte.»

Les artikkelen
Pasienthistorier

Annica drømte om frihet

Med årene vokste også foreldrenes bekymring for Annicas framtid, og de vurderte å ta opp et lån for å kunne betale for kirurgi.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Hva kan jeg forvente meg?

På kaia står Priscilla og tripper spent. Hun venter på å kunne følge Rosalinda opp landgangen som feltoppdragets, og hennes, aller første pasient. «Det er en gave og en stor ære.»

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Sykepleierne Solveig, Thea og Sven

«Jeg kan ikke se deg.», hadde han sagt. Gråtkvalt forteller Solveig at hun kunne fortelle han at «i morgen kan du.» Pasientens ansikt uttrykte at han kunne nesten ikke tro på det. «Det er helt fantastisk å få være med på.»

Les artikkelen
Pasienthistorier

Der er han med djevelarmene!

“Tilstanden min gjorde det svært vanskelig for mor og far. Jeg ville være helt sikker på at jeg fikk operasjon før jeg sa noe til dem,” forklarte han.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

«Festen fortsetter.»

I 2017 begynte tanken på å reise ut igjen å melde seg, og ikke lenge etter mottok han en telefonsamtale fra kapteinen på Africa Mercy. Allerede dagen etter reiste han til Benin og mønstret på.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Lusette sitt nye smil

Møt Lusette, en 54 år gammel håndverker og mor fra Madagaskar. I store deler av …

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Africa Mercy er tilbake på Madagaskar.

Pasientene er utvalgt i samarbeid med helsedepartementet, og kommer fra 12 ulike regioner i Madagaskar. For å kunne nå ut til så mange som mulig, samarbeider Mercy Ships med lokale radiostasjoner i flere av landets regioner.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Utdannelse innen anestesi for sykepleiere i Sierra Leone

Ikke bare vil studieløpet fremme deres egne karrierer, men spesialiseringen vil også øke den helsefaglige kapasiteten i Sierra Leone. «Det er en veldig høy kvalitet på utdanningen,» skryter Mohammed Bangura, en av studentene.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Endelig kan Marie Elisa forsørge familien sin igjen

«Vi så Marie Elisa gå gjennom markedet, og tre av oss ropte: ‘Stopp bussen!'» husker Maddy Hartung, en frivillig sykepleier fra Australia. De steg ut av bussen, vevde seg gjennom den nysgjerrige folkemengden, introduserte seg selv og delte bilder av pasienter som hadde fått livsforvandlende kirurgi på skipet.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Fra reisende sykepleier til frivillig om bord

Som 12 åring mistet Trent et ben etter å ha fått benkreft og gått igjennom 11 operasjoner. Og fremdeles er det dager når protesen gjør vondt. «Det minner meg om at denne verden ikke er mitt hjem.»

Les artikkelen
Pasienthistorier

En lys framtid for Alex

Familien handlet raskt og gav han både medisiner og lokale urter, i håp om å redusere hevelsen. Da dette ikke lyktes, tok de med seg Alex til et nærliggende sykehus, hvor han ble operert. Dessverre kom svulsten tilbake, og denne gangen mer aggressiv enn før.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Identiske sykepleiere får pasienter til å se dobbelt

Å vende tilbake sammen har brakt tvillingene nærmere hverandre. “Fra starten av ønsket vi å gå gjennom denne tiden sammen,” sier Tabea. “Det er en velsignelse å ha noen ved din side som virkelig kjenner deg.”

Les artikkelen
Pasienthistorier

Fudia ventet seks år på et nytt liv

Det tok seks år, og tragisk nok dødde Fudias mor i løpet av denne ventetida. Han hadde tidligere fulgt en eldre onkel om bord Africa Mercy for å få en operasjon, så han var derfor kjent med Mercy Ships’ visjon. Han var overbevist om at Fudia en dag ville få oppleve det samme.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Svenske Josefin er ute for åttende gang: «Jeg kunne bare ikke bli værende hjemme.»

For Josefin var det vanskelig å bli værende hjemme etter å ha sett ulikheten i tilgang på helsetjenester. «Jeg måtte komme tilbake og fortsette arbeidet med å gjøre landene vi jobber i til et bedre sted for både pasienter og helsepersonell.”

Les artikkelen
Pasienthistorier

Politimannen Sahr fikk fjernet brokken

Det å forbedre et sykehusskip til å motta pasienter, krever at alle bidrar med sitt. Alle om bord ser fram til å komme i gang med å tilby gratis operasjoner, så når dagen for Sahr sin operasjon, den 3. september 2024, endelig hadde kommet, var stemningen til å ta og føle på.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Oversykepleier Betsy Deen bidrar til å forandre Freetowns største sykehus

Mens hun var om bord fikk hun innsikt i kirurgiske tjenester og lærte om prosesser som sykehusadministrasjon, timeplanlegging, pasientinnsamling, poliklinisk struktur og pasientflyt. Viktige elementer for å holde et sykehus i gang. Hun ble raskt et kjent ansikt, og en brobygger.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Ysuif (11) ventet i sju år på livsforandlende kirurgi.

Endelig kan den 11 år gamle gutten fra Sierra Leone bruke høyrearmen sin igjen. Kun …

Les artikkelen
Pressemeldinger

Nor-Shipping 2025: Mercy Ships fremmer bedrifters samfunnsansvar med viktig medisinsk oppdrag

Som Nor-Shippings veldedighetspartner bidrar Mercy Ships til å sikre fremtiden for liv og samfunn i afrikanske land gjennom transformative operasjoner, viktig utdanning og styrking av lokale kirurgiske helsetjenester. Slike partnerskap knytter også bedriftsøkonomisk suksess til et større formål ved å fremme menneskelig velferd i tråd med FNs bærekraftsmål (SDG), ifølge nasjonaldirektøren for Norge, Martin Aarflot.

Les artikkelen
Pressemeldinger

2024: Et år med store, positive endringer

Mercy Ships’ arbeid fortsetter. Vi oppfordrer flere frivillige til å være med å gi håp og helse til mennesker som lever med et minimum av helsetjenester.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

«Powering hope and healing» – fra maskinrommet

Å gi kraft til håp og helse beskriver jobben vi gjør på en veldig fin måte. Det er mange ting som må til for at vi kan ha mulighet til å drive et sykehusskip.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Her kan jeg faktisk bruke min utdanning som mekaniker til å hjelpe på konkrete måter.  

Dersom du som leser dette og er usikker på om du har kompetanse til å være en del av mannskapet om bord, vær frimodig og ta kontakt! 

Les artikkelen
Pasienthistorier

Hassan har håp etter brokkoperasjon 

Etter farens død, har hovedansvaret for familien ligget på Hassans skuldre. Da han ble syk, preget det hele familien.

Les artikkelen

Nå dobler vi innsatsen og vi vil utfordre​ deg!

Fra 2024 skal vi ha to skip i drift; både «Africa Mercy», som skal til Madagaskar i januar og vårt nye flaggskip «Global Mercy» som dette året vil betjene Senegal, Gambia og Sierra Leone. For å bemanne de to skipene trenger vi til enhver tid 3000 frivillige

Kunne du tenke deg å bli frivillig på ett av sykehusskipene våre?
Uansett om du kan nå eller en gang i fremtiden, vi vil veldig gjerne komme i kontakt med deg. Fyll ut navn og e-post, så sender vi deg mer informasjon. Håper vi hører fra deg!

Jeg er interessert i følgende rolle:

Fyll ut så sender vi deg mer informasjon med én gang