De frivillige om bord er mer enn klare til å ønske pasienter velkommen tilbake til skipet. Etter år med forberedelser i løpet av COVID-19 pandemien, øker spenningen etter hvert som startskuddet nærmer seg. «Det er dette det har handlet om de siste to årene; dette øyeblikket.», kommentere Pete Savage, som er beredskapsansvarlig om bord.
Pete og Keren Fuhrmmeister er sykehusdirektørene om bord «Africa Mercy», og er noen av de som jobber for å gjøre det flytende sykehuset trygt for operasjoner midt i en global pandemi. Dette arbeidet starter allerede første gang de møter en pasient:
“Vi har gått gjennom alt, fra det øyeblikket vi gir dem et tidspunkt for operasjon, til de blir sendt hjem. Vi har undersøkt hvordan vi kan minimere risikoen, hvert eneste steg på veien.” sier Keren.
Pasientene får muligheten til å vaksineres mot COVID når de velges ut, men det er ikke et krav. Deretter testes alle pasientene før de fraktes til HOPE senteret, hvor de isoleres i 10 dager. På sykehuset får de utdelt masker, noe som alle frivillige som er i kontakt med pasientene må gå med. Ved tett kontakt med en pasient brukes ekstra beskyttelsesutstyr, som hansker og forkle. I tillegg er antall operasjoner begrenset til ca 950, på grunn av redusert kapasitet på de ulike avdelingene om bord.
De frivillige, både mannskapet og dagbesetningen, er alle vaksinerte mot COVID. Og for å hindre et utbrudd om bord, er det muligheten for å gå i land sterkt begrenset. Men den endringen som kanskje har vært vanskeligst, er det å måtte skille ikke-medisinsk personell fra sykehuset. Dette betyr at selv om frivillige fortsatt vil ha muligheter til å samhandle med pasienter, vil de ikke kunne besøke og bygge vennskap med pasientene på avdelingene på samme måte som de normalt ville: “Vi prøver å få folk til å forstå at oppdraget kommer først,” sa Keren.
Retningslinjene våre er utviklet av en gruppe leger og andre ledere om bord, som møtes regelmessig går igjennom den nyeste forskningen. I følge Keren og Pete er det ett bevis som veileder beslutningene deres: «Forskningen viser at de som har COVID når de mottar en operasjon, har en mye høyere risiko enn de som ikke har det. De får dårligere resultater, bruker lengre tid på å rehabilitere seg og tilbringer mer tid på avdelingene. Derfor prøver vi å beskytte dem.»
“Enten du jobber på kjøkkenet eller som elektriker, er vi alle her for pasientene og for å gjøre operasjonene mulig.», konstanterer Pete. «Det å beskytte pasientene mot COVID er nøkkelen til det.»
Det å kunne skje hva som skjer på sykehuset ansikt til ansikt har en stor påvirkning hos de frivillige om bord. Derfor har Pete og Keren kommet opp med kreative måter å holde mannskapet til koblet på, gjennom blant annet virtuelle sykehusomvisninger og en «månedens pasient», hvor mannskapet inviteres til å lære om prosessen rundt operasjon og reabhilitering.
Med disse gjennomtenkte COVID-protokollene på plass, er Mercy Ships begeistret for å kunne ønske de aller første pasientene velkommen, og starte de etterlengtede operasjonene!