Mossane

Når hele verden blir ny over natten 

Mossane (4) ble født blind. Begge øynene hennes var overskyet av grå stær. Hun hadde aldri sett noe av verden rundt seg, eller dem hun er glad i. Mossane ble flink til å ‘se’ med hendene, men er mer sky og forsiktig enn hun kanskje ville blitt om hun ble født seende. 

Foreldrene var øynene hennes, og hun følte seg aller tryggest når hun kunne holde godt fast i enten mor eller far. Deres høyeste ønske for datteren var selvfølgelig at hun en dag skulle få synet, barndommen og fremtiden tilbake. 

Dét var ingen selvfølge i deres Senegal. Pris og tilgjengelighet på øyekirurgi gjorde drømmen fortvilende uoppnåelig for dem. Heldigvis kom «Africa Mercy» dem til unnsetning, og Mossane var blant dem som fikk gratis livsforandrende kirurgi om bord.  

Operasjonen tok under en halvtime og allerede dagen etter var en liten flokk samlet til sannhetens og drømmeoppfyllelsens øyeblikk. Mossane kunne se for aller første gang. 

Det kan ofte være overveldende for barn som er født blinde når de skal ta inn alle sanseinntrykk som plutselig strømmer på. Mossane ble nok glad et sted inni seg, men må lære å bli trygg. Gladest av alle var vel mamma, som skjønte omfanget av en halvtimes operasjon på et øyeblikk. 

Mossanes flunknye blekrosa briller skal beskytte sarte nyopererte øyne den første tiden. Om ikke lenge skal hun tilbake til «Africa Mercy» på øyesjekk. Denne gangen slipper hun å famle seg opp landgangen. 

─ Jeg har lagt merket til atmosfæren av velvillighet om bord. Dere utfører arbeidet deres med glede og dere jobber som frivillige. Mange av dere har bodd om bord i mange år. Dette viser stor vilje til humanitært arbeid og selvoppofrelse. Jeg respekterer dere høyt på grunn av den offerviljen dere demonstrerer.Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke den medisinske staben på «Africa Mercy». Takk for alt arbeidet dere har gjort, for offerviljen og for håpet dere har gitt til mennesker i Guinea. Vi kan aldri få takket dere nok, men vi vil dere skal vite at dere blir i våre hjerter.
Alpha Condés, Guineas president