Ousseynou og Assane

Det er ikke lett å se forskjell på Ousseynou og Assane (5) hvis du ikke kjenner dem. Ousseynou er livlig og full av påfunn. Assane er stille og mer reservert.  

De har mer enn sjarmen til felles. Begge kom til «Africa Mercy» med identiske beinskader. Skjeive bein er ofte forårsaket av underernæring. Når kroppen vokser, klarer ikke beina tyngden. I tvillingbrødrenes tilfelle, ble beina deres stadig mer o-formet. Foreldrene fortvilte. At de ble ertet av både barn og voksne i nabolaget, gjorde alt så mye verre. 

̶  Vi kunne jo ikke holde barna inne hele tiden, forteller mor Awa. Så vi måtte bare leve med at guttene ble behandlet som mindreverdige. 

Familien kjente en sykepleier, Mame Sor, og det var via henne de fikk høre om Mercy Ships. Hun ordnet med transport for dem, slik at de kunne dra til de store forundersøkelsene. Mame Sor kjørte guttene og moren de 343 kilometerne til Dakar, der «Africa Mercy» lå til kai. Tvillingene hadde aldri vært så langt hjemmefra. De hadde ikke sett et skip før.  

De hadde ikke vært så nær å bli friske før heller. Likevel var Awa mer enn litt nervøs da guttene ble båret til operasjonsstuen. Men da de ble trillet ut igjen, klarte hun virkelig å glede seg over denne muligheten til gratis kirurgi. – Jeg ble så glad da jeg så at beina deres var rette, sier hun. 

Snart kunne Ousseynou og Assane, flytte fra skipet til Mercy Ships’ pasienthotell, HOPE Center. Der fikk de mange venner blant Mercy Ships’ små ortopediske pasienter, og derfra var veien kort til fysioterapi om bord. 

Da de ikke trengte skinnene mer, ble øvingstimene mer krevende. Målet var å forbedre bevegeligheten så mye som mulig, og å øke styrken og balansen. Litt etter litt kunne guttene bevege seg raskere og sikrere enn de hadde vært i stand til før. – Jeg har aldri sett dem løpe før, sa en begeistret og rørt mor. Denne muligheten vi fikk, er bare noe som skjer en gang i livet! 

Nå har Ousseynou og Assane helt andre fremtidsutsikter. De kan begynne på skolen når de er 7 år – slik barn i Senegal gjør. Awa er så stolt av guttene sine. Når jeg tenkte fremover, ble jeg bare så bekymret, sier hun. Nå er det vanskelige over.

Har du lyst til å bli Livredder og en av Mercy Ships faste givere?
Det kan du lett gjøre her: gi.mercyships.no/Livredder