Zakael ble kvitt svulsten

Zakael smiler fra øre til øre. Det er en varm sommerdag på Madagaskar. Syvåringens skjorte er åpen i halsen, slik at arret han har på halsen vises.
Han er stolt av arret sitt. Det er selve symbolet på det han har vært gjennom. Jeg skal jobbe i forsvaret, akkurat som bestefar, sier Zakael. Jeg løper veldig fort, og nå som jeg er frisk, skal jeg løpe enda fortere.

Er dette den samme gutten som gikk tungpustet opp landgangen til “Africa Mercy” for en uke siden? Da skjulte han halsen sin så godt han kunne. Systen han ble født med, var på størrelse med en tennisball nå.

Zakael smilte ikke heller for en uke siden. Han var mutt og stille og blikket var tomt. Og han var slett ikke sikker på at legene kunne fjerne det som stod i veien for drømmen hans.

Snakk om forskjell på bare én uke! Men veien til gratisoperasjon på «Africa Mercy» har vært lang.

Da Zakael ble født, merket foreldrene at deres lille gutt hadde en hevelse på halsen. Hadde de bodd i et vestlig land, ville dette blitt behandlet umiddelbart. Zakaels familie er blant de fattigste av de fattige. Det finnes ikke noe ordentlig helsenettverk der de bor, operasjoner er altfor dyre for folk flest. Zakaels far var helt fortvilet, og visste at de aldri kom til å tjene nok for at sønnen kunne få den kirurgiske hjelpen han trengte.

For hvert år som gikk, vokste svulsten mens håpet skrumpet inn. Zakael var sju da familien fikk høre at et sykehusskip var på vei til Madagaskar. Skipet hadde spesialleger om bord som utførte operasjoner. Gratis! Mercy Ships ble faktisk Zakaels eneste håp om hjelp.

Fortsatt var det flere utfordringer som måtte takles. Selv den to dager lange reisen til sykehusskipet var mer enn familien hadde råd til. På toppen av det hele, ble de advart mot å dra av folk i nabolaget. Noen mente legene bare kom til å gjøre vondt verre. Andre sa gutten kom til å bli kidnappet.

Zakaels far overhørte alle disse uttalelsene, men forberedte seg på å dra uansett. ─ Jeg stoler på Gud, sier han enkelt, og Han er med oss overalt. Med denne tilliten solgte familien sine siste skatter – en gås og en kylling. Det ble så vidt nok til å dekke reisekostnadene. Men for en investering det var! Nå skulle Zakael få et helt nytt liv.

Zakaels operasjon var vellykket, og faren nøt synet av den glade gutten sin. – Nå gleder vi oss til å vise folk i landsbyen at det de var så redde for, ikke skjedde, smiler han.

Flere fortellinger

Les flere fortellinger