Full fart fremover

̶ Hva skjedde med meg? Når skal du fikse beina mine? Pierre spør, og mor Edwige har ikke svaret, men lover fireåringen å gjøre så godt hun kan.

Pierres bein skilte seg ut i søskenflokken. De vokste skeivt, og familien forsøkte alt tilgjengelig for å reversere skaden. Årsaken var mangelfull næring i voksealderen. Pierres bein klarte ikke den økende kroppsvekten.

Da ingenting hjalp, ble Edwige alvorlig bekymret for sønnens fremtid. Hun undersøkte muligheten for kirurgi, men fikk til svar at mynter ikke ble godtatt som betaling. ̶ Jeg ble sint, og mest fordi de hadde rett. Jeg hadde ikke råd.

Mercy Ships ble løsningen for Pierre. Der fikk han time til kirurgi, og dét helt gratis. Dessverre måtte operasjonen utsettes flere ganger fordi Pierre fikk feber. Edwige begynte å tvile. Hun trodde legene egentlig ikke ville operere sønnen.
̶ Når barna mine lider, har jeg det vondt jeg også, sier Edwige. Den siste uka med ortopediske operasjoner var Pierre imidlertid feberfri, og fikk klarsignal til kirurgi i siste liten.

Dette er et av de verste tilfellene jeg har sett for barn på Pierres alder, sier fysioterapeut Stefanie Need. Kneskålen var ute av ledd, så han trengte to operasjoner. Om han ikke hadde fått operasjon nå, ville han ikke klare å gå stort lenger.

Etter at beina til Pierre ble rettet ut kirurgisk, kunne Edwige senke skuldrene, og tro på en langt bedre fremtid for sønnen.
̶ En god utdannelse er ingenting verdt om du er handicappet, sier hun. Da blir du tilsidesatt. Nå kan Pierre bli et fullverdig samfunnsmedlem.

Da Pierre skulle utskrives fra sykehuset, fikk Edwige se en video av sønnen slik han gikk før operasjonen. Tårene strømmet nedover ansiktet hennes. Pierre var så ivrig opptatt med å leke på nye rette bein at han ikke la merke til videoen engang.

I Pierres landsby er det mange lyder, men det er én lyd som er kjærere enn andre for Edwige. Det er når hennes fireåring synger en sang han lærte på “Africa Mercy”. Den handler om ikke å bo på sin gamle adresse mer. Gud har gjort meg god igjen, og nå har jeg et nytt sted å bo. Har jeg en litt dårlig dag, trenger jeg bare se på Pierre og tenke på denne sangen, sier Edwige. Han har fått en helt ny kropp å bo i.

 

Tekst: Georgia Ainsworth
Oversettelse: Karin Høiland
Foto: Shawn Thompson og Saul Loubassa Bighonda