Når tannverk truer livet

Da Salematu fikk tannverk, visste hun at hun burde gått til tannlegen. Det hadde hun ikke råd til. Hun var nylig blitt enke og eneforsørger til to barn.
Da smertene ble uutholdelige, gikk Salematu til legen, som oppdaget en svulst der tannverken var. De neste to årene tok svulsten over ansiktet hennes. Den presset på slik at det ble vanskelig å spise og puste. Den vred nesen ut av stilling og truet synet på det ene øyet.
Legene hadde ikke spesialkunnskapene som trengtes for å operere Salematu. Hun så seg nødt til å avslutte sykepleiestudiene, der hun var i gang med første året. Hvorfor fortsette der når svulsten hindret henne i å jobbe?
Salematu var oppgitt over at fremmede stirret og kommenterte henne på gata, så hun sluttet å gå ut. Hun skammet seg over utseendet, til og med overfor døtrene sine.
̶ Jeg kjente meg hjelpeløs, sier hun. Jeg burdte ikke se slik ut.
Så kom nyhetene om at «Africa Mercy» var kommet til Conakry. Kanskje dette var løsningen? Salematu hoppet på første buss til havnebyen og overlot døtrene til bestemoren.
Da hun gikk opp landgangen på «Africa Mercy», kjente hun seg glad. Dypest sett visste hun at hun gjorde det riktige, både for seg selv og døtrene. Operasjonen ville redde henne og forhindre at døtrene ble foreldreløse.
Ukene etter operasjonen, fikk hun pleie døgnet rundt.  ̶  Jeg er så imponert over sykepleierne, sier Salematu. De er så vennlige, og jeg er blitt så godt kjent med dem alle sammen. Gjensynet med eget speilbilde ble også positivt.  ̶  Jeg både ser fin og føler meg fin, sier hun. Og nå kan jeg se fremover igjen.

Hun tenkte hele tiden på øyeblikket da døtrene skulle se henne uten svulsten. Hun hadde ikke kunnet smile til dem på to år. Hun kunne ikke sende bilder til dem, så hun visste de kom til å bli helt overveldet.  ̶  De kommer til å bli så glade, ler hun.

Da hun skulle reise hjem, var Salematu selv så glad at hun danset ned landgangen. Hun gledet seg til å vise alle at hun var blitt frisk igjen og til å gjenoppta studiene. Endelig kan hun se frem til muligheter og ikke bare hindringer.

─ Behovet er enormt og pasientkøen virker endeløs. Hver gang blir jeg berørt av at så mange pasienter har alvorlige medisinske problemer.
Gary Parker, frivillig kirurg