Salious

Han var for liten til å skjønne at han var annerledes. Saliou (2) var lykkelig uvitende om at leppespalten skilte ham ut fra andre barn. Det la ingen demper verken på humør eller personlighet. 

I Vest-Afrika kan manglende tilgang på kirurgi føre til deformering på livstid. Den gjengse tankegangen er du burde skamme deg, selv over en vanlig fødselsdefekt som leppespalte. Men Salious bestemor Ndiane nektet å la barnebarnets tilstand være til hinder for kjærligheten. – Han er så fin, sa hun, men selvsagt ville hun ikke at Saliou skulle vokse opp med leppespalten. Hun var redd for at han skulle bli utstøtt i samfunnet når han ble eldre. – Hvis han kunne få operasjon, ville han bli akkurat som andre barn, tenkte hun.  

Dessverre hadde Salious verken tilgang eller råd til kirurgi. Ndiane gjorde det eneste hun kunne – tryglet Vårherre om hjelp. Hun holdt fast i håpet om at én dag kom løsningen, og Saliou ville bli akkurat som alle andre barn i landsbyen. 

To år senere fikk Ndiane høre at det lå et sykehusskip til kai i Dakar, hovedstaden i Senegal. Den dedikerte bestemoren reiste i 12 timer med barnebarnet i håp om å få gratis livsforandrende kirurgi. – Jeg ble så lettet da jeg hørte om sykehusskipet, forteller Ndiane. Jeg måtte bare handle raskt og dra med én gang. Dette gjaldt Salious fremtid. 

Da bestemor fikk se Saliou etter operasjonen, var hun stolt og glad. Nå var han endelig frisk igjen. Saliou kommer ikke til å huske at han noen gang har hatt leppespalte eller at han var vært om bord på et sykehus, men dét gjør bestemor! – Jeg takker Gud og Mercy Ships, sier hun. Det har helt umulig for meg på skaffe operasjon til Saliou, og nå har Mercy Ships ordnet det. 

 

 

 

─ Behovet er enormt og pasientkøen virker endeløs. Hver gang blir jeg berørt av at så mange pasienter har alvorlige medisinske problemer.
Gary Parker, frivillig kirurg