Dødelig tannverk

Tenk deg at du har tannverk og bor i et land der det nesten ikke finnes tannleger. De få tannhelsetjenestene som finnes, er både for dyre og geografisk utilgjengelige.

Dette er guineanske Samorys erfaring også. 25-åringen så aldri for seg at tannverk kunne bli livstruende. Det går vel over, tenkte han. Men marerittet begynte med en voksende svulst som ble uutholdelig vond. Likevel skulle det gå fire år med lidelser før Samory fikk den hjelpen han trengte.
̶ Det verste var at vi ikke kunne gjøre noe. Vi skjønte at dette bare kom til å bli verre. Jeg ble redd når jeg tenkte på framtida, forteller Samoy.
Samory så seg nødt til å sette utdanningen på vent. I tillegg til smertene, måtte han takle folks uforstand. Han ble fortalt at det var ambisjonene hans som var årsaken til helseproblemene. Det ellers så sunne selvbildet fikk seg en knekk. ̶ Folk plaget moren min også, sukker Samory. Hun er en glad og positiv person, men jeg ville helst ikke bli sett sammen med henne. Hun ble så trist av all den negative oppmerksomheten.
Til slutt dro en motvillig Samory til hovedstaden Conakry for å finne hjelpen han visste han ikke hadde råd til. Da han kom frem, fikk han vite at det lå et sykehusskip i havna som tilbød gratis helsehjelp. Utrolig, men sant. Samory ble undersøkt og fikk time til kirurgi.
Samory møtte opp i sin fineste stas den dagen han skulle opereres. ̶ Tenk at det er mulig å fjerne fire år med smerte på bare noen timer, sa han.
Dagen etter kunne Samory smile til seg selv i speilet. Nå var han fri, takket være sin egen stå på-vilje og gratisoperasjonen han fikk på «Africa Mercy». ̶ Nå kan jeg bli lærer i matematikk likevel, jubler Samory. Livet er godt igjen!

─ Mercy Ships viste stor medlidenhet med vårt folk da «Africa Mercy» lå til kai i Liberia i over et år. På vegne av det liberiske folk vil jeg gjerne takke alle de internasjonale frivillige for det de har ofret og og for omsorgen de har vist mange fattige og nødlidende liberere.
Ellen Johnson Sirleaf, tidligere president, Liberia