Sema

Han vokste opp med skjeve bein som et resultat av underernæring, men drømmer er det ingen som kan ta fra deg, tenkte han. Sema og søsknene vokste opp hos bestemor. Semas mor døde noen dager etter at hun hadde født ham. 

Bestemor Aminata la merke til at den lille gutten gikk litt rart, og håpet han ville vokse det av seg. Det ble imidlertid bare verre. 

Aminata selger urter og krydder et marked, og har ti personer hun skal forsørge. Jeg var red for å ta Sema med til legen, for jeg orket ikke å høre hvor mye en operasjon kostet. Det var leit å vite at jeg ikke hadde råd. Du vil jo gjerne gjøre ditt beste for barn og barnebarn. 

Da Aminata fikk høre om «Africa Mercy», tok hun med seg Sema dit uten å nøle. Gratis operasjon og fysioterapi? Den anledningen skulle de ikke la gå fra seg, selv om de aldri hadde hørt om Mercy Ships før. 

Sema var stille og sjenert før operasjonen.  ̶  Alle erter meg fordi jeg har bøyde bein, sa han. I månedene etter operasjonen var det som om Sema ble seg selv igjen, glad og utadvendt. Selv fysioterapien gikk som en lek. 

 ̶̶  Hvor vi enn gikk om bord, møtte vi bare glede, forteller Aminata. Vi ble behandlet som kongelige. Alle ville være venner med Sema. Du skulle tro de hadde kjent ham hele livet. 

Etter noen måneder var Sema klar til å dra hjem. Fordi tilstanden hans var så alvorlig, er beina fortsatt ikke helt rette. Men med riktig næring og trening kan bena bli rettere etter hvert. Sema er imidlertid strålende fornøyd med resultatet. Bestemor også.  ̶  Alt er mulig, sier hun, nå som han kan fortsette på skolen. 

─ Vi skal ikke gi med dårlig samvittighet for at vi har det så godt, men med et ønske om å løfte andre frem.
Alexander Rybak, artist