Det å kunne sterilisere kirurgiske instrumenter, når man lager et snitt eller når man syr igjen etter en operasjon, er «de enkleste ferdighetene vi må kunne gjøre for å utføre trygg kirurgi,» i følge Dr. Romeo Haoudou, en kirurg fra Benin.
Selv om disse ferdighetene er enkle, så kan de bety forskjellen mellom liv og død. Usikker kirurgisk behandling kan forårsake alvorlige skader og de unngåelige komplikasjonene det medfører står for nesten syv millioner alvorlige helseproblemer hvert år.
Risikoen for infeksjoner relatert til behandling er opptil 20 ganger høyere i lav- og mellominntektsland, ifølge Verdens helseorganisasjon. Enkle, lavressursverktøy og opplæring kan forhindre at mange av disse problemene oppstår i utgangspunktet.
I år ble det holdt et kurs for 29 personer i disse grunnleggende ferdighetene, hvor flere også fikk opplæring i hvordan de kunne videreformidle det de selv hadde lært til andre. Kurset fant sted om bord «Global Mercy», i løpet av skipets aller første periode som et flytende treningssenter, og ble ledet av Dr. Haoudou og Dr. Odry Agbessi. Sistnevnte ledet kurset den gang dr. Haoudou selv var deltaker. Flere år senere har nå begge kirurgene returnert til Mercy Ships, for å videreformidle sin ekspertise til neste generasjon.
Læring og gjenlæring
Mens sykehusskipet “Global Mercy” lå til kai i Senegal, pendlet lokale helsearbeidere daglig fra sine hjem og til klasserommene om bord. Kurset i grunnlegende kirurgiske ferdigheter, blant andre, bygde videre på teknikkene de hadde lært når de studerte medisin. I løpet av fire uker, kom mer enn 300 deltakere om bord for ett av de åtte ulike kursene som ble holdt.
Ikke bare lærte deltakerne nye og viktige ferdigheter, men de som ledet de ulike kursene, oppdaget også nye måter å se de samme situasjonene på.
«Selv som en instruktør, så slutter jeg ikke å lære.», delte Dr. Agbessi. Etter at hun fullførte sin opplæring med Mercy Ships for mer enn fem år siden, har hun blitt et fast ansikt om bord – både på operasjonsstuen og i klasserommet.
«Det jeg elsker med den modellen som Mercy Ships har designet, er at de trener opp folk til å bli trenere. Så selv når skipet drar, kan vi fortsette å skape en mer varig påvirkning. Jeg fikk muligheten til å bli lært opp, og jeg kunne selv ta med meg den kunnskapen og dele den med mine kolleger der hvor jeg kommer ifra.»
I 2015 skrev Dr. Abgessi historie, da hun ble Benins aller første rekonstruktive plastikkirurg, etter å ha fått opplæring i regi av Mercy Ships. Etter å ha realisert sin drøm om å bli landets første rekonstruktive plastikkirurg, har Dr. Agbessis primære fokus vært på å operere på et undervisningssykehus i Benin.
«Gjennom å være en trener, får jeg en følelse av at jeg gir tilbake det jeg har fått, men det er også en måte for meg å forbedre meg selv på,» sa Dr. Agbessi. «I det øyeblikket jeg vet det, må jeg lære bort til andre.»
Hun samarbeider jevnlig med Mercy Ships i å holde medisinske opplæringskurs, samtidig som hun driver sin egen ikke-statlige organisasjon i Benin, kalt VIA-ME. I 2021 ble dr. Agbessi tildelt en senegalesisk lederskapspris, som en anerkjennelse for den innvirkningen hun har hatt, ikke bare i sitt hjemland, men i hele Afrika.
Øvelse gjør mester
Global Mercy er det nyeste og største sykehusskipet i Mercy Ships’ flåte. Det ble spesialbygd for å gi kirurgisk behandling og medisinsk opplæring til samarbeidspartnere over hele Afrika. «Grunnleggende kirurgiske ferdigheter» var det første kurset som benyttet seg av skipets nye simuleringslab for operasjonsrom. Et rom som snart vil bli utstyrt med donasjon av «Nursing Anne» fra Laerdal Medical.
«Anne er en simulator som blunker med øynene, som du kan snakke til gjennom en mikrofon, og som styres med en håndholdt enhet,» forklarte Kelly Santy, leder for det medisinske simuleringssenteret om bord. «Det er så realistisk, fordi dukken reagerer som om hun var en ekte pasient.»
Verktøy som dette gir deltakerne muligheten til å oppleve en virkelighetsnær simulering, med støtte fra et trygt miljø og lærere. Og hva er resultatet? Kirurger som er bedre rustet og tryggere på seg selv, i stand til å levere sikker kirurgisk behandling på sine egne sykehus.
«Det vi har lært dem, gir vi dem muligheten til å øve på i en simuleringssituasjon. Det er ikke på en pasient, men det er den samme følelsen som de vil ha når det er en ekte person de skal operere på,» sa Dr. Agbessi.
De som har fullført kurset, har siden returnert og begynt å benytte seg av sine nyervervede ferdigheter der de kommer ifra.