Tene

Fortellingen om Tene (3) begynner med Mariam, en guineansk forretningskvinne. Hun var på besøk i Tenes landsby da hun fikk øye på den lille jenta i en barneflokk. Først så hun bare det strålende smilet. Så oppdaget hun haltingen og en veldig opphovnet fot.  ̶  Jeg ble lei meg, forteller Mariam. Hun var jo liten. Jeg hadde aldri sett en slik sykdom før. 

Senere fant Mariam ut at Tenes skade skyldes tynne vevstråder, som kan slynge seg rundt fosteret i løpet av svangerskapet. De hindrer blodstrømmen og forstyrrer fosterets vekst. Tilstanden kan korrigeres etter fødselen med relativt enkel kirurgi, ifølge Tertius Venter, Mercy Ships spesialist på plastisk rekonstruerende kirurgi. Uten behandling blir skaden mer og mer komplisert og kan ende med amputasjon.

Mariam bestemte seg for å hjelpe Tene. Hun tok kontakt med lokale sykehus og spurte om råd. Kort tid etter kom nyheten om at «Africa Mercy» skulle komme tilbake til Guinea. Mariama tok kontakt med Tenes mor, Saran, og inviterte de to hjem til seg, selv om de ikke snakker samme språk. Derfra var det kort avstand til havna og sykehusskipet. Få uker senere ble Tene operert om bord. Bindevevstråden og det opphovne hudvevet ble fjernet. 

Etter operasjonen fikk Tenes fot gradvis tilbake sin normale størrelse. Med regelmessig trening ble haltingen til den stødige gangen en nysgjerrig treåring trenger når hun skal utforske verden rundt seg. Etter hvert kunne Tene putte føttene i et par tennissko for første gang i livet. Saran og Mariam var like stolte, begge to. 

Drømmen om en frisk Tene hadde virket helt uoppnåelig. Takket være “Africa Mercy” og mange hjelpende hender, ble det liv I håpet.
Nå som hun har to friske bein, gleder Tene seg til å begynne på skolen. Hun kan gå og løpe uten hindringer og har fått barndommen sin tilbake. 

Tene reiste hjem til landsbyen etter flere måneder om bord. Der ventet lillesøsteren, som ble født mens Tene var på «Africa Mercy». Hun heter Mariam, akkurat som storesøsterens gode hjelper.