To tannleger – samme mål.

Mercy Ships
Mercy Ships

Når Marijke Westerduin og Salematou Camara møttes om bord «Global Mercy», var det første gang de så hverandre ansikt til ansikt. De hadde møttes flere ganger før det, via Zoom. For i løpet av pandemien hadde Marijke, fra sitt hjem i Nederland, hjulpet til med å trene Salematou, som da var student ved Universite Gamal Abdel Nasser of Conakry (UGANC) i Guinea. Disse regelmessige, virtuelle møtene bygde en bro mellom Marijkes tannlegeerfaring og Salematous voksende ambisjoner.

Tre år senere har båndene dem imellom blitt til virkelighet i Sierra Leone, hvor begge jobber som frivillige på sykehusskipets tannklinikk. Her kombinerer de sin kompetanse og ekspertise, mens de gir førsteklasses tannbehandling til både pasienter og mannskap. Samtidig har de blitt et bilde på hvordan nettbasert veiledning kan resultere i et reelt partnerskap.

Om bord verdens største sykehusskip har samarbeidet vokst seg sterkt, og begge deler det samme ønsket om å tjene andre med medfølelse og faglig trygghet. – Det er en stor velsignelse for meg at Salematou er her, sier Marijke. Den andre kontrer med: – Hun sier vi er kolleger, men for meg er hun fortsatt den trofaste læreren min. Når det er noe jeg trenger å ta opp med henne, har hun alltid tid, og vi har alltid noen gode diskusjoner.

Så hvordan endte de opp her?

Marijke Westerduin: Et tidlig kall til å gjøre en forskjell i verden

Da Marijke var 15 år, lå «Anastasis», Mercy Ships’ første sykehusskip, til kai i hjembyen hennes, Rotterdam. Hun hadde lest brosjyrer om arbeidet og om mennesker som ble friske om bord. Ettersom skipet var åpen for omvisning, drev nysgjerrigheten henne til å dra og se for seg selv. – Jeg fikk høre mer om hva de gjør og møte helsepersonalet, og det traff meg med én gang, forteller Marijke. Hun følte seg umiddelbart tiltrukket av forvandlingen som mennesker fikk oppleve. Fortellingene til de frivillige tente en flamme i henne, og dette besøket ble en prolog til hennes egen fortelling om frivillighet.

I 2020 hadde Marijke mange år bak seg som tannlege. Hun var gift og hadde to barn. Nå kjente hun at tiden var inne til å gjøre noe med den sterke medfølelsen hun hadde kjent på som tenåring. Så kom COVID-19, og familiens ønske om å reise ut som frivillige, ble satt på vent.

Men Marijke fant andre løsninger: I tillegg til å være tannlege, underviste hun tannlegestudenter ved et universitet i Nederland. Der fikk hun anledning til å trene tannlegestudenter ved UGANC, hvor Mercy Ships hadde startet et samarbeidsprosjekt, som går ut på å gi studentene klinisk praksis i løpet av studietiden. – På den tiden begynte vi å ha mange møter og mye undervisning på nett, sier Marijke. For meg ble det en god løsning slik at jeg kunne fortsette å undervise.

Etter over et år med nettundervisning, ble det endelig mulig for Marijke og familien Westerduin, å reise til «Global Mercy i 2021». Der ble hun leder for tannlegeteamet, først i Senegal og deretter i Sierra Leone. Selv sier Marijke at hun har utviklet seg som tannlege etter at hun kom om bord, spesielt i tilfeller der du må ta raske beslutninger. – Du blir veldig fleksibel og kreativ. Ofte kommer pasientene bare til klinikken én gang. Og da må man du ha en plan for behandlingen med én gang, sier hun.

Å se pasientenes lettelse når en antatt svulst får diagnosen tannbetennelse, har vært et av høydepunktene for Marijke. Pasienter som kommer med hevelser i kjeven, er naturlig nok urolige. Før lettelsen kommer når de mottar kirurgens diagnose. – Vi kan hjelpe dem med smertelindring, og fjerne noen tenner for å gjøre munnen frisk igjen, sier hun.

Salematou Camara: En mer omfattende visjon

Salematou er født og oppvokst i Guinea. – Tannhelsetjenesten har nærmest vært ikke-eksisterende, sier hun. Hun har sett mennesker lide i stillhet. Folk som ikke visste at en ubehandlet tann kan føre til store helseproblemer. – Fordi de ikke vet dette, tar de heller ikke kontakt med sykehuset, og problemet blir bare verre over tid, sier Salematou.

I Guinea har det vært få tannleger med liten klinisk erfaring, og det vil være en umulig oppgave å skulle dekke det enorme behovet i landet. – Folk tror de bare kan gå på markedet når de får vondt, og finne noen som kan trekke en tann, sier Salematou. Hun så behovet og utdannet seg til tannlege, drevet av en enkel visjon. – Jeg vil bidra til at folk kan smile igjen, sier Salematou.

I 2018 startet Mercy Ships et samarbeidsprosjekt med UGANC, for å forbedre tannlegestudiene i Guinea. Når Salematou ble med på prosjektet, kjente hun seg et skritt nærmere drømmen. Nå har flere hundre studenter fått klinisk erfaring gjennom prosjektet, som også har spredt seg til andre land.

I 2023 startet et nytt samarbeid med University of Sierra Leone. Fem tannlegestudenter derfra fikk anledning til å studere ved UGANC. Etter godkjent tannlegeutdanning, drar de tilbake til hjemlandet, som, i likhet med Guinea, har alvorlig tannlegemangel. Ifølge WHO er det bare 18 tannleger per 100.000 innbyggere. Til sammenligning, hadde Norge 101 tannleger per 100.000 innbyggere (2019-tall fra UiO)

Etter utdannelsen, ønsket Salematou å bidra til å gjøre tannhelsetjenesten mer tilgjengelig for dem som trenger det mest. Hun valgte å bruke sin nyervervete kompetanse og klinisk erfaring, til å jobbe som frivillig tannlege med Mercy Ships i Freetown, Sierra Leone. Salematous ambisjoner endret seg gradvis mens hun var på «Global Mercy»

Da tannhelseteamet om bord begynte å behandle pasienter i en skipscontainer omgjort til tannklinikk, ga det henne flere kreative ideer. Hvorfor ikke gjøre noe lignende for å hjelpe folk ute på landsbygda i Guinea? Arbeidsmiljøet om bord inspirerte henne til å jobbe for å gjøre tannhelsetjenester mer tilgjengelige i hjemlandet.

Det er så mye vi trenger å forbedre, og jeg tenker alltid på hvordan vi kan løse ting i landet mitt. Jeg tenker på hvordan vi kan sette i gang prosjekter. Nå er visjonen min mer omfattende enn noen gang, sier Salematou.

Synes du dette er bra?
Del historien med dine venner

Flere mannskapshistorier

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Afrika i hjertet av det vi gjør

Start ditt livs

eventyr

Rekrutteringen av nye frivillige for 2024 har begynt!

Nå har vi to sykehusskip og vi mer enn doble kapasiteten. Vi har behov for over 3000 frivillige årlig om bord våre sykehusskip. 

Nå trenger vi deg:

  • Helsepersonell
  • Maritimt mannskap
  • Fotograf
  • Rørlegger
  • Elektriker
  • Barista
  • Regnskap
  • Administrasjon
  • Lærer
  • Bilmekaniker
  • Kokke/stuert
  • Rengjører
  • Kantinepersonell
  • Vertskap
  • Osv… osv…
Flere aktuelle artiker og historier
  • Alle
  • Historier fra frivillige
  • Pressemeldinger
  • Pasienthistorier
  • Historier fra Afrika
  • Lederartikler
  • Se hva som skjer
Alle
  • Alle
  • Historier fra frivillige
  • Pressemeldinger
  • Pasienthistorier
  • Historier fra Afrika
  • Lederartikler
  • Se hva som skjer
Historier fra frivillige

Sykepleierne Solveig, Thea og Sven

«Jeg kan ikke se deg.», hadde han sagt. Gråtkvalt forteller Solveig at hun kunne fortelle han at «i morgen kan du.» Pasientens ansikt uttrykte at han kunne nesten ikke tro på det. «Det er helt fantastisk å få være med på.»

Les artikkelen
Pasienthistorier

Der er han med djevelarmene!

“Tilstanden min gjorde det svært vanskelig for mor og far. Jeg ville være helt sikker på at jeg fikk operasjon før jeg sa noe til dem,” forklarte han.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

«Festen fortsetter.»

I 2017 begynte tanken på å reise ut igjen å melde seg, og ikke lenge etter mottok han en telefonsamtale fra kapteinen på Africa Mercy. Allerede dagen etter reiste han til Benin og mønstret på.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Lusette sitt nye smil

Møt Lusette, en 54 år gammel håndverker og mor fra Madagaskar. I store deler av …

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Africa Mercy er tilbake på Madagaskar.

Pasientene er utvalgt i samarbeid med helsedepartementet, og kommer fra 12 ulike regioner i Madagaskar. For å kunne nå ut til så mange som mulig, samarbeider Mercy Ships med lokale radiostasjoner i flere av landets regioner.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Utdannelse innen anestesi for sykepleiere i Sierra Leone

Ikke bare vil studieløpet fremme deres egne karrierer, men spesialiseringen vil også øke den helsefaglige kapasiteten i Sierra Leone. «Det er en veldig høy kvalitet på utdanningen,» skryter Mohammed Bangura, en av studentene.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Endelig kan Marie Elisa forsørge familien sin igjen

«Vi så Marie Elisa gå gjennom markedet, og tre av oss ropte: ‘Stopp bussen!'» husker Maddy Hartung, en frivillig sykepleier fra Australia. De steg ut av bussen, vevde seg gjennom den nysgjerrige folkemengden, introduserte seg selv og delte bilder av pasienter som hadde fått livsforvandlende kirurgi på skipet.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Fra reisende sykepleier til frivillig om bord

Som 12 åring mistet Trent et ben etter å ha fått benkreft og gått igjennom 11 operasjoner. Og fremdeles er det dager når protesen gjør vondt. «Det minner meg om at denne verden ikke er mitt hjem.»

Les artikkelen
Pasienthistorier

En lys framtid for Alex

Familien handlet raskt og gav han både medisiner og lokale urter, i håp om å redusere hevelsen. Da dette ikke lyktes, tok de med seg Alex til et nærliggende sykehus, hvor han ble operert. Dessverre kom svulsten tilbake, og denne gangen mer aggressiv enn før.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Identiske sykepleiere får pasienter til å se dobbelt

Å vende tilbake sammen har brakt tvillingene nærmere hverandre. “Fra starten av ønsket vi å gå gjennom denne tiden sammen,” sier Tabea. “Det er en velsignelse å ha noen ved din side som virkelig kjenner deg.”

Les artikkelen
Pasienthistorier

Fudia ventet seks år på et nytt liv

Det tok seks år, og tragisk nok dødde Fudias mor i løpet av denne ventetida. Han hadde tidligere fulgt en eldre onkel om bord Africa Mercy for å få en operasjon, så han var derfor kjent med Mercy Ships’ visjon. Han var overbevist om at Fudia en dag ville få oppleve det samme.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Svenske Josefin er ute for åttende gang: «Jeg kunne bare ikke bli værende hjemme.»

For Josefin var det vanskelig å bli værende hjemme etter å ha sett ulikheten i tilgang på helsetjenester. «Jeg måtte komme tilbake og fortsette arbeidet med å gjøre landene vi jobber i til et bedre sted for både pasienter og helsepersonell.”

Les artikkelen
Pasienthistorier

Politimannen Sahr fikk fjernet brokken

Det å forbedre et sykehusskip til å motta pasienter, krever at alle bidrar med sitt. Alle om bord ser fram til å komme i gang med å tilby gratis operasjoner, så når dagen for Sahr sin operasjon, den 3. september 2024, endelig hadde kommet, var stemningen til å ta og føle på.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Oversykepleier Betsy Deen bidrar til å forandre Freetowns største sykehus

Mens hun var om bord fikk hun innsikt i kirurgiske tjenester og lærte om prosesser som sykehusadministrasjon, timeplanlegging, pasientinnsamling, poliklinisk struktur og pasientflyt. Viktige elementer for å holde et sykehus i gang. Hun ble raskt et kjent ansikt, og en brobygger.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Ysuif (11) ventet i sju år på livsforandlende kirurgi.

Endelig kan den 11 år gamle gutten fra Sierra Leone bruke høyrearmen sin igjen. Kun …

Les artikkelen
Pressemeldinger

Nor-Shipping 2025: Mercy Ships fremmer bedrifters samfunnsansvar med viktig medisinsk oppdrag

Som Nor-Shippings veldedighetspartner bidrar Mercy Ships til å sikre fremtiden for liv og samfunn i afrikanske land gjennom transformative operasjoner, viktig utdanning og styrking av lokale kirurgiske helsetjenester. Slike partnerskap knytter også bedriftsøkonomisk suksess til et større formål ved å fremme menneskelig velferd i tråd med FNs bærekraftsmål (SDG), ifølge nasjonaldirektøren for Norge, Martin Aarflot.

Les artikkelen
Pressemeldinger

2024: Et år med store, positive endringer

Mercy Ships’ arbeid fortsetter. Vi oppfordrer flere frivillige til å være med å gi håp og helse til mennesker som lever med et minimum av helsetjenester.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

«Powering hope and healing» – fra maskinrommet

Å gi kraft til håp og helse beskriver jobben vi gjør på en veldig fin måte. Det er mange ting som må til for at vi kan ha mulighet til å drive et sykehusskip.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Her kan jeg faktisk bruke min utdanning som mekaniker til å hjelpe på konkrete måter.  

Dersom du som leser dette og er usikker på om du har kompetanse til å være en del av mannskapet om bord, vær frimodig og ta kontakt! 

Les artikkelen
Pasienthistorier

Hassan har håp etter brokkoperasjon 

Etter farens død, har hovedansvaret for familien ligget på Hassans skuldre. Da han ble syk, preget det hele familien.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Anjaras nye smil

Begge foreldrene håpet og ba om at «Africa Mercy» skulle komme tilbake til Madagaskar. Dét var deres eneste håp om en frisk datter. 

Les artikkelen
Pasienthistorier

Alphonsine kan puste normalt

Etter den vellykkede operasjonen om bord, gledet Alphonsine seg til å lage enda flere hatter.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Flytende sykehusskip simulerer hjelp

Dette gir helsepersonell mulighet til å øve på ulike forhold og ulike begrensninger som en kan møte på i landsbyene. Noe som er ideelt for å lære beste praksis i lavressursmiljøer.

Les artikkelen
Pressemeldinger

Mercy Ships får status som ‘charity partner’ med norsk maritim industri i nedtellingen til nybygging

Mercy Ships har fått en betydelig støtte til det kommende byggearbeidet på sin nyeste sykehusskip etter å ha blitt presentert som årets offisielle veldedighetspartner på Verftskonferansen av Norsk Industris maritim avdeling som representerer hundrevis av leverandører innen maritimt utstyr, design og verft.

Les artikkelen