fbpx

To tannleger – samme mål.

Mercy Ships
Mercy Ships

Når Marijke Westerduin og Salematou Camara møttes om bord «Global Mercy», var det første gang de så hverandre ansikt til ansikt. De hadde møttes flere ganger før det, via Zoom. For i løpet av pandemien hadde Marijke, fra sitt hjem i Nederland, hjulpet til med å trene Salematou, som da var student ved Universite Gamal Abdel Nasser of Conakry (UGANC) i Guinea. Disse regelmessige, virtuelle møtene bygde en bro mellom Marijkes tannlegeerfaring og Salematous voksende ambisjoner.

Tre år senere har båndene dem imellom blitt til virkelighet i Sierra Leone, hvor begge jobber som frivillige på sykehusskipets tannklinikk. Her kombinerer de sin kompetanse og ekspertise, mens de gir førsteklasses tannbehandling til både pasienter og mannskap. Samtidig har de blitt et bilde på hvordan nettbasert veiledning kan resultere i et reelt partnerskap.

Om bord verdens største sykehusskip har samarbeidet vokst seg sterkt, og begge deler det samme ønsket om å tjene andre med medfølelse og faglig trygghet. – Det er en stor velsignelse for meg at Salematou er her, sier Marijke. Den andre kontrer med: – Hun sier vi er kolleger, men for meg er hun fortsatt den trofaste læreren min. Når det er noe jeg trenger å ta opp med henne, har hun alltid tid, og vi har alltid noen gode diskusjoner.

Så hvordan endte de opp her?

Marijke Westerduin: Et tidlig kall til å gjøre en forskjell i verden

Da Marijke var 15 år, lå «Anastasis», Mercy Ships’ første sykehusskip, til kai i hjembyen hennes, Rotterdam. Hun hadde lest brosjyrer om arbeidet og om mennesker som ble friske om bord. Ettersom skipet var åpen for omvisning, drev nysgjerrigheten henne til å dra og se for seg selv. – Jeg fikk høre mer om hva de gjør og møte helsepersonalet, og det traff meg med én gang, forteller Marijke. Hun følte seg umiddelbart tiltrukket av forvandlingen som mennesker fikk oppleve. Fortellingene til de frivillige tente en flamme i henne, og dette besøket ble en prolog til hennes egen fortelling om frivillighet.

I 2020 hadde Marijke mange år bak seg som tannlege. Hun var gift og hadde to barn. Nå kjente hun at tiden var inne til å gjøre noe med den sterke medfølelsen hun hadde kjent på som tenåring. Så kom COVID-19, og familiens ønske om å reise ut som frivillige, ble satt på vent.

Men Marijke fant andre løsninger: I tillegg til å være tannlege, underviste hun tannlegestudenter ved et universitet i Nederland. Der fikk hun anledning til å trene tannlegestudenter ved UGANC, hvor Mercy Ships hadde startet et samarbeidsprosjekt, som går ut på å gi studentene klinisk praksis i løpet av studietiden. – På den tiden begynte vi å ha mange møter og mye undervisning på nett, sier Marijke. For meg ble det en god løsning slik at jeg kunne fortsette å undervise.

Etter over et år med nettundervisning, ble det endelig mulig for Marijke og familien Westerduin, å reise til «Global Mercy i 2021». Der ble hun leder for tannlegeteamet, først i Senegal og deretter i Sierra Leone. Selv sier Marijke at hun har utviklet seg som tannlege etter at hun kom om bord, spesielt i tilfeller der du må ta raske beslutninger. – Du blir veldig fleksibel og kreativ. Ofte kommer pasientene bare til klinikken én gang. Og da må man du ha en plan for behandlingen med én gang, sier hun.

Å se pasientenes lettelse når en antatt svulst får diagnosen tannbetennelse, har vært et av høydepunktene for Marijke. Pasienter som kommer med hevelser i kjeven, er naturlig nok urolige. Før lettelsen kommer når de mottar kirurgens diagnose. – Vi kan hjelpe dem med smertelindring, og fjerne noen tenner for å gjøre munnen frisk igjen, sier hun.

Salematou Camara: En mer omfattende visjon

Salematou er født og oppvokst i Guinea. – Tannhelsetjenesten har nærmest vært ikke-eksisterende, sier hun. Hun har sett mennesker lide i stillhet. Folk som ikke visste at en ubehandlet tann kan føre til store helseproblemer. – Fordi de ikke vet dette, tar de heller ikke kontakt med sykehuset, og problemet blir bare verre over tid, sier Salematou.

I Guinea har det vært få tannleger med liten klinisk erfaring, og det vil være en umulig oppgave å skulle dekke det enorme behovet i landet. – Folk tror de bare kan gå på markedet når de får vondt, og finne noen som kan trekke en tann, sier Salematou. Hun så behovet og utdannet seg til tannlege, drevet av en enkel visjon. – Jeg vil bidra til at folk kan smile igjen, sier Salematou.

I 2018 startet Mercy Ships et samarbeidsprosjekt med UGANC, for å forbedre tannlegestudiene i Guinea. Når Salematou ble med på prosjektet, kjente hun seg et skritt nærmere drømmen. Nå har flere hundre studenter fått klinisk erfaring gjennom prosjektet, som også har spredt seg til andre land.

I 2023 startet et nytt samarbeid med University of Sierra Leone. Fem tannlegestudenter derfra fikk anledning til å studere ved UGANC. Etter godkjent tannlegeutdanning, drar de tilbake til hjemlandet, som, i likhet med Guinea, har alvorlig tannlegemangel. Ifølge WHO er det bare 18 tannleger per 100.000 innbyggere. Til sammenligning, hadde Norge 101 tannleger per 100.000 innbyggere (2019-tall fra UiO)

Etter utdannelsen, ønsket Salematou å bidra til å gjøre tannhelsetjenesten mer tilgjengelig for dem som trenger det mest. Hun valgte å bruke sin nyervervete kompetanse og klinisk erfaring, til å jobbe som frivillig tannlege med Mercy Ships i Freetown, Sierra Leone. Salematous ambisjoner endret seg gradvis mens hun var på «Global Mercy»

Da tannhelseteamet om bord begynte å behandle pasienter i en skipscontainer omgjort til tannklinikk, ga det henne flere kreative ideer. Hvorfor ikke gjøre noe lignende for å hjelpe folk ute på landsbygda i Guinea? Arbeidsmiljøet om bord inspirerte henne til å jobbe for å gjøre tannhelsetjenester mer tilgjengelige i hjemlandet.

Det er så mye vi trenger å forbedre, og jeg tenker alltid på hvordan vi kan løse ting i landet mitt. Jeg tenker på hvordan vi kan sette i gang prosjekter. Nå er visjonen min mer omfattende enn noen gang, sier Salematou.

Synes du dette er bra?
Del historien med dine venner

Flere mannskapshistorier

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Afrika i hjertet av det vi gjør

Start ditt livs

eventyr

Rekrutteringen av nye frivillige for 2024 har begynt!

Nå har vi to sykehusskip og vi mer enn doble kapasiteten. Vi har behov for over 3000 frivillige årlig om bord våre sykehusskip. 

Nå trenger vi deg:

  • Helsepersonell
  • Maritimt mannskap
  • Fotograf
  • Rørlegger
  • Elektriker
  • Barista
  • Regnskap
  • Administrasjon
  • Lærer
  • Bilmekaniker
  • Kokke/stuert
  • Rengjører
  • Kantinepersonell
  • Vertskap
  • Osv… osv…
Flere aktuelle artiker og historier
  • Alle
  • Pressemeldinger
  • Historier fra frivillige
  • Pasienthistorier
  • Historier fra Afrika
  • Lederartikler
  • Se hva som skjer
Alle
  • Alle
  • Pressemeldinger
  • Historier fra frivillige
  • Pasienthistorier
  • Historier fra Afrika
  • Lederartikler
  • Se hva som skjer
Pasienthistorier

Hassan har håp etter brokkoperasjon 

Etter farens død, har hovedansvaret for familien ligget på Hassans skuldre. Da han ble syk, preget det hele familien.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Anjaras nye smil

Begge foreldrene håpet og ba om at «Africa Mercy» skulle komme tilbake til Madagaskar. Dét var deres eneste håp om en frisk datter. 

Les artikkelen
Pasienthistorier

Alphonsine kan puste normalt

Etter den vellykkede operasjonen om bord, gledet Alphonsine seg til å lage enda flere hatter.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Flytende sykehusskip simulerer hjelp

Dette gir helsepersonell mulighet til å øve på ulike forhold og ulike begrensninger som en kan møte på i landsbyene. Noe som er ideelt for å lære beste praksis i lavressursmiljøer.

Les artikkelen
Pressemeldinger

Mercy Ships får status som ‘charity partner’ med norsk maritim industri i nedtellingen til nybygging

Mercy Ships har fått en betydelig støtte til det kommende byggearbeidet på sin nyeste sykehusskip etter å ha blitt presentert som årets offisielle veldedighetspartner på Verftskonferansen av Norsk Industris maritim avdeling som representerer hundrevis av leverandører innen maritimt utstyr, design og verft.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Maedesu – triumf etter tragedier

Heldigvis dukker tanten hennes opp. Mariama blir veldig glad i sin lille niese og nøler ikke med å ta henne med seg hjem. Og det går ikke lang tid før hun begynner å omtale den lille jenta som «datteren min».

Les artikkelen
Pasienthistorier

Emmanuels liv er reddet

Familien dro til havna og ble ønsket varmt velkommen om bord «Global Mercy». Og endelig kom beskjeden de hadde drømt om å få høre i lang, lang tid: Det fantes en kirurg som kunne operere Emmanuel.

Les artikkelen
Pressemeldinger

Mercy Ships styrker båndene til norsk næringsliv

– Mercy Ships Norge har satt seg som mål å tidoble sine inntekter fra individuelle givere, organisasjoner, foreninger og næringsliv frem mot 2034. Som en del av denne planen styrker organisasjonen samarbeidet med norsk næringsliv, særlig innen shipping, havbruk, fiskeri og maritime næringer, for å bidra til livsforvandlende helseprosjekter i noen av verdens mest ressurssvake områder.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Operasjonsleder Merryl

Etter det første oppholdet, var ikke Merryl i tvil. To til tre uker hvert eneste år siden 2007 har hun jobbet om bord et av våre skip. Og med hvert oppdrag, har hun fått sett mer av hvor stort behovet for kirurgi er, i ulike deler av verden.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Mamadou fikk synet i gave

Mens barn i vestlige land mottar en lignende operasjon rundt seks uker gamle, kan barn som vokser opp sør for Sahara gå uten tilgang på medisinsk behandling i årevis. De er så å si blinde fra fødselen av, selv om grå stær er en tilstand som ofte krever bare en enkel prosedyre for å kunne rettes på.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Tene vil miste benet sitt

Slike misdannelser kan noen ganger opereres, men jo lenger du venter, desto mer komplisert blir operasjonen. Noen ganger betyr dette at kroppsdelen må amputeres. «Jeg ble veldig lei meg da jeg hørte det», sier Mariam. «Tene var så liten…»

Les artikkelen
Story of Lucy
Pasienthistorier

Framtidslegen Lucy

Når Lucy forlot sykehusskipet var hun helt frisk, kroppen hennes forvandlet og fremtiden lys. En jublende folkemengde møtte henne når hun kom hjem. Onkelen hennes kunne ikke tro det han så: «Lucy! Lucy! Er det deg?» 

Les artikkelen
Se hva som skjer

Hadde man vært tjue år yngre, da skulle jeg gjerne hatt et år her.

 Jeg forstår jo at det trengs et enormt mannskap til å drive dette, påpeker Annemor, og ramser opp noen av de ulike yrkene: Lærere, sykepleiere, bioingeniører, rørleggere, rengjørere og bakere.

Les artikkelen
Pressemeldinger

Nyåpnet tannhelseklinikk revolusjonerer tannhelsetjenesten i Guinea

PRESSEMELDING: Før Mercy Ships’ engasjement fantes det verken simuleringsutstyr eller klinikk for studentene ved UGANC.

Les artikkelen
Se hva som skjer

Mercy Golf

I år arrangerte Mercy Ships Norge, for femte år på rad, en golfturnering på Kristiansand Golfklubb.

Les artikkelen
Pressemeldinger

Sammen til lands, til vanns og i luften

Pressemelding: MAF og Mercy Ships inngår nytt samarbeid om livsforandrende kirurgi til pasienter i avsidesliggende afrikanske regioner.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Djenabou slipper å skjule seg mer

Den store massen hindret både luftveien og et normalt liv.

Les artikkelen
Story of Aissatou
Historier fra Afrika

Tilbakeblikk på 2023: Nytt håp, dobbel effekt.

Tusen takk for at du bidro til et bemerkelsesverdig år preget av hjertelige gjensyn og at mange liv fikk en ny start. 

Les artikkelen
Pasienthistorier

Lolly er glad for å være frisk igjen

Lolly var rask til å gripe etter mobilen etter operasjonen, ivrig etter å dele de gode nyhetene med familien sin. Hun gjentok hele opplevelsen for dem så detaljert som mulig

Les artikkelen
Story of Lucy
Historier fra Afrika

Livet til Lucy ble reddet

Foreldrene hadde ikke råd til behandling på sykehus. Sierra Leone har ingen spesialkirurger, så et sykehusbesøk ville ikke hjulpet. Uten operasjon, hadde svulsten vokst til den forårsaket luftveisproblemer.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

«Sweet Salone»: Litt som å komme hjem

Det ti måneder lange feltoppdraget markerer også Mercy Ships’ sjette besøk på 30 år

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Gjensyn med Madagaskar

Parallelt med operasjonene samarbeider Mercy Ships med Madagaskars regjering for å kunne finne muligheter for opplæring og mentorskap, som en langsiktig investering i nasjonens egne helsetjenester.  

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Fisken kommer

Ut av panoramavinduene til bungalovene, som vendte mot stranda, kunne man se noe som så ut som sølv som bølget inn over stranda. Vannet var ellers helt rolig. Alle som én løper ut og tar med seg det de har av trillebårer, plastikksekker, bøtter og kar. De fylles opp med fisk.

Les artikkelen
Se hva som skjer

Kristina Ulla Eggers

Jeg gleder meg til å lære masse og til å utvikle meg. Jeg har veldig lyst til å være med på at vi sammen som team kan skape god og bærekraftig vekst, slik at vi kan få gjort enda mer på skipene, og få hjulpet enda flere folk.

Les artikkelen