Tofta

Toffa vet ikke selv hvor gammel hun er. Hun tipper at hun er rundt 80. I sitt lange liv har hun plantet avlinger og oppdratt generasjoner av barn. Hun har alltid vært sterk og aktiv. Nå lengter hun tilbake til arbeidet ute på åkeren. 

̶  Da jeg kunne se, plantet jeg mange ulike ting. Jeg plantet ris, peanøtter, mais og paprika, forteller hun. Det var jobben min. 

Da hun fikk grå stær, forandret alt seg dramatisk. Toffa har alltid vært veldig selvstendig. Nå kunne hun ikke gjøre noe på egenhånd, ikke engang gå på do. Det siste året er det barnebarnet Jean som har hjulpet henne med alt. Toffa føler seg som en byrde. 

̶  Det er så trist at hun er blitt blind, sier Jean om bestemoren som alltid har sørget for ham. Hun er både far og mor for meg. Hun betyr alt for meg. 

Toffas familie hadde prøvd alt for å finne en løsning da de fikk høre om Mercy Ships. Jean tok med seg Toffa til forundersøkelsene. Etter en rekke tester fikk hun avtale om grå stær-operasjon på høyre øye. 

̶  Grå stær er som å ha en tykk linse på øyet. Du ser virkelig ingenting, sier Ralph Crew, frivillig øyekirurg på «Africa Mercy». Vi fjerner den grå hinnen og setter inn en klar plastlinse som holder seg på plass resten av pasientens liv. Vi kan bokstavelig talt forandre folks liv over natten.  

Før operasjonen ble Toffa og de andre pasientene underholdt med sang og dans, men hun ville ikke delta før etter operasjonen. 

Etter et inngrep som tok en halv time og en dags hvile, kom sannhetens øyeblikk. Toffas bandasje ble fjernet. Den første hun ser, er Jean. Nå danser Toffa rundt i rommet. – Jeg kan se alt og alle, sier hun henrykt. Hvis du åpnet hjertet mitt nå, ville du sett at det er fullt av glede. Nå kan jeg ta det minste barnebarnet mitt på ryggen og gå ut på markene. 

─ Jeg har lagt merket til atmosfæren av velvillighet om bord. Dere utfører arbeidet deres med glede og dere jobber som frivillige. Mange av dere har bodd om bord i mange år. Dette viser stor vilje til humanitært arbeid og selvoppofrelse. Jeg respekterer dere høyt på grunn av den offerviljen dere demonstrerer.Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke den medisinske staben på «Africa Mercy». Takk for alt arbeidet dere har gjort, for offerviljen og for håpet dere har gitt til mennesker i Guinea. Vi kan aldri få takket dere nok, men vi vil dere skal vite at dere blir i våre hjerter.
Alpha Condés, Guineas president