Mercy Ships har inngått et samarbeid med Sierra Leones helsedepartement og University of Sierra Leone. Ved å etablere et utdanningsprogram for sykepleiere i anestesi, er målet å styrke landets kapasitet for bruk av anestesi ved kirurgisk behandling, og sikre bærekraften av helsetjenestene selv lenge etter at Mercy Ships har forlatt havnen i Freetown.
Suzanne Thomas, leder for utdanning, trening og påvirkning (ETA) hos Mercy Ships: “Vårt samarbeid med helsedepartementet og University of Sierra Leone er avgjørende for å utvikle langsiktige løsninger på helseutfordringene i landet. Utdanningsprogrammet ble etterspurt av våre partnere i helsedepartementet, som anerkjenner det akutte behovet for flere utdannede anestesileger på offentlige sykehus.”

Sierra Leone har omtrent 0,1 anestesileger per 100 000 innbyggere, eller én anestesilege per én million mennesker. Noe som er dramatisk mye lavere enn anbefaling fra Verdens helseorganisasjons (WHO) på 20 per én million. Omtrent 90 % av alle kirurgiske inngrep i Sierra Leone utføres uten en utdannet anestesilege, noe som øker risikoen for komplikasjoner. Perioperativ dødelighet i Sierra Leone kan være så høy som 1 av 20 for større operasjoner. Disse sjokkerende statistikkene tydeliggjør utfordringene i mange lav- og mellominntektsland, men spesielt i Sierra Leone, hvor det er et stort behov for utdannelse innenfor anestesi.
Utdanningsprogrammet startet i april 2024 med tjue studenter, utvalgt fra ulike deler av landet. Studentene, som allerede erfarne sykepleiere, har vist stor interesse i å kunne spesialisere seg innenfor anestesi. Læreplanen inkluderer både teoretisk kunnskap og praktiske ferdigheter, hvorav opplæringen finner sted i simuleringssenteret om bord på Global Mercy™.
Svenske Josefin Tapper (les mer om henne her), er leder for anestesiteamet om bord, og jobber tett med helsepersonellet som kommer for opplæring. “Det har vært veldig givende å ha dem her og å kunne dele ferdigheter med hverandre,» forteller hun. “Det er veien å gå hvis man vil ha en varig innvirkning på landene vi tjener, gjennom å veilede, utdanne, og påvirke våre kolleger.»

En av veilederne ved utdanningsprogrammet, Hailemariam Kasim, er førsteamanuensis i anestesiologi ved Dilla Universitet i Etiopia, og har flere års erfaring både innenfor akademi og forskning. “Dette utdanningsprogrammet innenfor anestesi er et håpets fyrtårn,» utdyper Kasim. “Det handler ikke bare om opplæring; det handler om å styrke en ny generasjon helsearbeidere som ønsker å spille en avgjørende rolle i å transformere helsevesenet i Sierra Leone, og gjøre trygg kirurgisk behandling tilgjengelig for alle.”
Ikke bare vil studieløpet fremme deres egne karrierer, men spesialiseringen vil også øke den helsefaglige kapasiteten i Sierra Leone. «Det er en veldig høy kvalitet på utdanningen,» skryter Mohammed Bangura, en av studentene. “Medisinsk opplæring kan være utfordrende, og anestesi er intet unntak, da det er et høyt spesialisert felt som krever en dyp forståelse av komplekse medisinske konsepter, tekniske ferdigheter og evne til å tenke kritisk, som er avgjørende for å sikre positive pasientresultater.”

Utdanning som investering Dr. Sandra Lako, landsansvarlig for Mercy Ships i Sierra Leone, påpeker hvor stor betydning dette utdanningsprogrammet har for landet: “Sierra Leone har en befolkning på over 8 millioner, men bare rundt 50 sykepleieranestetister og to anestesileger. Behovet er antatt å ligge rundt minst 200 anestesibehandlere. Ved å utdanne en første gruppe på 20 sykepleiere, og samtidig planlegge flere, er målet vårt å betydelig påvirke landets kirurgiske kapasitet.»
Mercy Ships kommer til å støtte programmet i tre år. Blant annet ved å stille med to instruktører, som ikke bare vil utdanne studentene, men også bidra til å utvikle det lokale medisinske fakultetet, gjennom å skape en selvbærende utdanningsinfrastruktur som vil fortsette å produsere kvalifiserte anestesibehandlere i mange år fremover.
Hvorfor her, hvorfor nå?
Fra 1991-2002 gikk Sierra Leone igjennom en katastrofal borgerkrig som ødela sykehus, klinikker og medisinske fasiliteter. Deretter opplevde landet et alvorlig ebola-utbrudd i 2014, som belastet en ellers progressiv utvikling i landets helsekapasitet. Selv om Sierra Leone har gjort fremskritt, henger ettervirkningene fortsatt igjen. Rundt 70 % av sykehusene i Afrika sør for Sahara mangler nødvendig infrastruktur og forsyninger, inkludert medisiner og utstyr, for å kunne tilby trygg anestesi.
Samarbeidet har som mål å sikre at sykepleiere med utdannelse i anestesi blir utplassert over hele landet, og da spesielt i landlige og utilgjengelige områder som mangler anestesileger. Og på den måten bedre tilgangen til trygg kirurgi for millioner av mennesker i Sierra Leone. Helsedepartementet har forpliktet seg til å ansette disse studentene, noe som er et avgjørende skritt i å sikre at utdannede profesjonelle blir værende i helsevesenet hvor de er sårt trengt.
Dr. Lako reflekterer: «Mangelen på trening innenfor anestesi blant sykepleiere er spesielt påfallende. Ved å samarbeide med våre partnere for å møte dette behovet, utdanner vi ikke bare enkeltpersoner, men bygger samtidig et system som kan opprettholde seg selv og fortsette å vokse.»
