Houleye

Khadiatou ser på niesen sin, Houleye (5). Hun løper rundt sammen med vennene sine og er helt med i leken. Fullstendig bekymringsløs. Smiler og ler. 

Slik har det ikke alltid vært. For ikke lenge siden var det bare bekymringer. Houleye måtte tåle vekten av en svulst som dekket nesten halve ansiktet. – Den gjorde så vondt. Hun kunne ikke leke og gråt mye, forteller Khadiatou. 

Dette ble dessverre normalt for Houleye. Svulsten hadde hun hatt siden hun ble født, så hun hadde lært å tilpasse seg med alle de følelsesmessige og fysiske følger det innebar. 

– Det var tøft, forteller Khadiatou. Vi hadde ikke sett noe lignende før, og visste ikke om Houleye kom til å overleve. 

I tillegg til fysiske problemer med å bevege nakken, måtte Houleye tåle mye plaging. Familien fryktet at problemene kom til å vokse i takt med Houleye. De prøvde fortvilet å få tak i hjelp. 

Å få fjernet svulsten med kirurgi virket helt uoppnåelig. Familien har ikke alltid penger til å spise tre måltider om dagen, så prislappen på sykehusopphold og kirurgi var meningsløst høy. 

Houleye ble mer og mer sliten av svulsten både mentalt og fysisk. Hun ble ertet av de andre barna, og det ble mange tårer. – Det hente vi sendte henne på butikken for å gjøre småærender, men det sluttet vi med på grunn av mobbingen, forteller Khadiatou. 

Familien fikk høre om et sykehusskip som skulle komme til Senegal, men trodde først ikke det var sant. Khadiatou tok med seg niesen for å se om dette stemte. At det virkelig var hjelp å få – helt gratis. 

Reisen tok åtte timer. Da de stod på kaia, skjønte Khadiatou at hun hadde gjort det rette valget. Der lå det et stort hvitt sykehusskip. – Det var som en gave fra Gud, sier hun. Vi har alltid stolt på at han ville hjelpe oss. 

Houleyes liv ble forandret da den vonde svulsten ble fjernet. Å være i et kjærlig og inkluderende miljø gjorde at hun fant seg selv igjen. Nå var hun på god vei til å bli trygg og glad igjen. 

– Jeg bekymret meg for henne hele tiden, forteller Khadiatou. Det slipper jeg nå. Vi er så glade og takknemlige for alt Mercy Ships har gjort for Houleye. Det er bare Gud som kan betale dere tilbake. 

─ Jeg har lagt merket til atmosfæren av velvillighet om bord. Dere utfører arbeidet deres med glede og dere jobber som frivillige. Mange av dere har bodd om bord i mange år. Dette viser stor vilje til humanitært arbeid og selvoppofrelse. Jeg respekterer dere høyt på grunn av den offerviljen dere demonstrerer.Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke den medisinske staben på «Africa Mercy». Takk for alt arbeidet dere har gjort, for offerviljen og for håpet dere har gitt til mennesker i Guinea. Vi kan aldri få takket dere nok, men vi vil dere skal vite at dere blir i våre hjerter.
Alpha Condés, Guineas president