Ly Cheick (24) er student og kommer fra Guinea. Han har mange spennende planer for fremtiden. Men da han oppdaget en klump i munnen, ble han urolig, særlig da klumpen fortsatte å vokse. Lys lege anbefalte ham å oppsøke tannlegeklinikken ved Gamal Universitet. Dette er klinikken Mercy Ships har renovert og samarbeider tett med. Den er blitt et senter for dem som vil ta tannlegeutdannelse i Guinea.
Takket være toppmoderne teknologi kunne tannlegeteamet bekrefte at Ly hadde en svulst i øvre kjevebein (maxilla). Da han ble undersøkt, var den på størrelse med en golfball, og gjorde livet hans mer og mer ubehagelig. Dersom han ikke hadde fått hjelp, kunne han mistet livet. Det var professor Raphiou Diallo som opererte Ly. Han har samarbeidet med Mercy Ships i mange år. – Det var bra for ham at vi har denne røntgenmaskinen som tar panoramabilder, sier dr. Diallo. Med den kan vi stille diagnose på et tidlig stadium til en svært lav kostnad.
Siden Ly fikk hjelp tidlig, har han hatt en lett rekonvalesens som ikke har gått ut over studiene. Ikke alle i Guinea er like heldige. Med begrensede ressurser, dårlig økonomi og stor geografisk avstand er det mange som tyr til tradisjonelle healere, som verken kan stille diagnose eller operere. Går det for lang tid, er det ikke mulig å operere svulstene. Slik skjer mange tragiske dødsfall. Det er dette dr. Diallo og teamet hans vil bekjempe.
For Ly betydde operasjonen alt. – Jeg er så glad, sier han. Nå som svulsten er borte har jeg fått et helt nytt liv.
– Jeg er så stolt over det Mercy Ships har fått til, sier dr. Diallo. Hvis vi får fortsette dette prosjektet, kan vi få dyktige tannleger i mange av Guineas byer. Dermed blir det mulig å hindre komplikasjoner og at tilfeller utvikler seg til å bli enda mer alvorlige. Vi kan også avgjøre om en svulst er ond- eller godartet på et svært tidlig stadium.
Ly Cheick er et godt eksempel på hvor viktig det er med langsiktig bærekraft. Mercy Ships skal selvsagt fortsette å gi flere tusen operasjoner om bord på våre sykehusskip. Men takket være utdanning og mentorprosjekter, som tannlegeskolen i Guinea, kan lokale kirurger fortsette å gi sikre operasjoner folk har råd til å betale for – lenge etter at våre sykehusskip har seilt videre.