Bildet over: Mye helsepersonell på operasjonsstuen er vanlig hos Mercy Ships som forsøker å bruke så mange av operasjonene som mulig som opplæringsarena for lokale kirurger og sykepleiere.
I starten av mai 2022 kom helseekspertise og helseledelse for 29 afrikanske land sammen i Dakar til et historisk møte i form av et tredagers symposium, Africa Symposium.
Målet var å utarbeide en felles plan, en deklarasjon, med konkrete grep og forpliktelse på hvordan man kan sikre og styrke arbeidet for mer tilgjengelig og trygg kirurgi i Afrika innen 2030.
Med utgangspunkt i kartleggingen la hvert land frem helsesituasjonen i sitt eget land. Det ble rom for å utveksle erfaringer og satt i gang et intensivt arbeid med å stake ut en felles kurs.
Økende bevissthet
Etter Africa Symposium og Dakar-avtalen har vi i Mercy Ships opplevd en økende bevissthet og et sterkere søkelys på en fremtid med bærekraftig, sikker kirurgi i de afrikanske landene. Og stadig flere får øynene opp for hvor sentralt nettopp kompetanseheving er for å sikre dette.
Men tilgangen til etterutdanning og kompetanseheving er i denne delen av verden foreløpig svært begrenset. Derfor er den opptreningen og praksisen vi tilbyr på våre sykehusskip svært viktig og vi erfarer at den bidrar til konkret forandring i afrikanske lokalsamfunn.
Mange kirurger har fått opplæring og trening i nye teknikker, slik at de igjen er mentorer for andre på sine respektive kirurgiske fagområder. To av dem er Dr. Sabounji og Dr. Charlotte Polle-Kaliti.
Første barneortoped i Senegal
Senegalesiske barn med beinskader har aldri hatt noen ortoped som har kunnet hjelpe dem i hjemlandet. I et land på 16 millioner mennesker finnes det ikke èn eneste barneortoped, men Dr. Mohamed Saounji har satt seg som mål å bli den første.
I 2019 fikk han trening med Mercy-Ships i Posenti-metoden, som er den mest anerkjente metoden for klumpfotbehandling på verdensbasis. Klumpfot er en medfødt feilstilling i en eller begge føtter, som gjør det vanskelig å gå.
For Dr. Sabounji ble treningen han fikk svært verdifull både faglig og personlig. Han ble en av Mercy Ships` samarbeidspartnere og startet en klumpfotklinikk i Dakar med gratis behandling og behandler nå barn og unge slik at de skal kunne gå normalt igjen. Han drømmer om en fremtid der barn med behandlingsbare tilstander får rask tilgang til hjelp, og bidrar allerede til å oppfylle drømmen før han blir Senegals første ortopediske kirurg.
Kirurg og forkjemper for kvinners helse
Dr. Charlotte Polle-Kaliti vokste opp i en liten landsby i Kenya og var ofte vitne til at folk i nabolaget, og særlig gravide kvinner, ikke fikk den helsehjelpen de trengte. Hun fikk se mye sykdom og lidelse og gang på gang erfare at kvinner døde da de satte liv til verden. De «heldige», som overlevde, endte ofte opp med fistula, alvorlige fødselsskader. Dr. Charlotte ble den første medisinstudenten i fra sitt lokalsamfunn og i dag er hun en av elleve fistulakirurger i Kenya, og den eneste kvinnelige.
Hun har jobbet med Mercy Ships ved tre anledninger og gjennomført mange operasjoner om bord på Africa Mercy. Hun understreker viktigheten av at opptrening av personell og utvikling er vel så viktig som selve operasjonen, og har derfor valgt å være mentor for andre afrikanske kirurger. For det fine med mentorprosjektene er ringvirkningene. Når en har lært noe, underviser man andre. Trener vi lokale kirurger, har vi en faggruppe som fortsetter arbeidet.
Derfor vil man alltid, om man kikker inn på en operasjonsstue på våre sykehusskip, se mer helsepersonale enn det som strengt tatt er vanlig eller nødvendig. For det er en prioritet for oss å gi plass til lokale kirurger slik at de får den kompetansehevingen de trenger for å sikre bærekraft innen kirurgi i sitt lands helsevesen.
Se gjerne video Mark Shrime, vår internasjonal sykehusdirektør som forteller mer om vår strategi om langsiktig bærekraft for helsesystemer og episode 14 av Mercy Magasinet om bærkraftige helsesystemer ovenfor.