Ingen bærekraft uten kompetanseutvikling

man, 16. oktober, 2023
Martin Aarflot
Mercy Ships

Bildet over: Mye helsepersonell på operasjonsstuen er vanlig hos Mercy Ships som forsøker å bruke så mange av operasjonene som mulig som opplæringsarena for lokale kirurger og sykepleiere.

I starten av mai 2022 kom helseekspertise og helseledelse for 29 afrikanske land sammen i Dakar til et historisk møte i form av et tredagers symposium, Africa Symposium.

Målet var å utarbeide en felles plan, en deklarasjon, med konkrete grep og forpliktelse på hvordan man kan sikre og styrke arbeidet for mer tilgjengelig og trygg kirurgi i Afrika innen 2030.

Med utgangspunkt i kartleggingen la hvert land frem helsesituasjonen i sitt eget land. Det ble rom for å utveksle erfaringer og satt i gang et intensivt arbeid med å stake ut en felles kurs.

Økende bevissthet

Etter Africa Symposium og Dakar-avtalen har vi i Mercy Ships opplevd en økende bevissthet og et sterkere søkelys på en fremtid med bærekraftig, sikker kirurgi i de afrikanske landene. Og stadig flere får øynene opp for hvor sentralt nettopp kompetanseheving er for å sikre dette.

Men tilgangen til etterutdanning og kompetanseheving er i denne delen av verden foreløpig svært begrenset. Derfor er den opptreningen og praksisen vi tilbyr på våre sykehusskip svært viktig og vi erfarer at den bidrar til konkret forandring i afrikanske lokalsamfunn.

Mange kirurger har fått opplæring og trening i nye teknikker, slik at de igjen er mentorer for andre på sine respektive kirurgiske fagområder. To av dem er Dr. Sabounji og Dr. Charlotte Polle-Kaliti.

https://www.youtube.com/watch?v=crqw_PJQUiM

MS Orange Play knapp

Første barneortoped i Senegal

Senegalesiske barn med beinskader har aldri hatt noen ortoped som har kunnet hjelpe dem i hjemlandet. I et land på 16 millioner mennesker finnes det ikke èn eneste barneortoped, men Dr. Mohamed Saounji har satt seg som mål å bli den første.

I 2019 fikk han trening med Mercy-Ships i Posenti-metoden, som er den mest anerkjente metoden for klumpfotbehandling på verdensbasis. Klumpfot er en medfødt feilstilling i en eller begge føtter, som gjør det vanskelig å gå. 

For Dr. Sabounji ble treningen han fikk svært verdifull både faglig og personlig. Han ble en av Mercy Ships` samarbeidspartnere og startet en klumpfotklinikk i Dakar med gratis behandling og behandler nå barn og unge slik at de skal kunne gå normalt igjen. Han drømmer om en fremtid der barn med behandlingsbare tilstander får rask tilgang til hjelp, og bidrar allerede til å oppfylle drømmen før han blir Senegals første ortopediske kirurg.

Kirurg og forkjemper for kvinners helse

Dr. Charlotte Polle-Kaliti vokste opp i en liten landsby i Kenya og var ofte vitne til at folk i nabolaget, og særlig gravide kvinner, ikke fikk den helsehjelpen de trengte. Hun fikk se mye sykdom og lidelse og gang på gang erfare at kvinner døde da de satte liv til verden. De «heldige», som overlevde, endte ofte opp med fistula, alvorlige fødselsskader. Dr. Charlotte ble den første medisinstudenten i fra sitt lokalsamfunn og i dag er hun en av elleve fistulakirurger i Kenya, og den eneste kvinnelige.

Hun har jobbet med Mercy Ships ved tre anledninger og gjennomført mange operasjoner om bord på Africa Mercy. Hun understreker viktigheten av at opptrening av personell og utvikling er vel så viktig som selve operasjonen, og har derfor valgt å være mentor for andre afrikanske kirurger. For det fine med mentorprosjektene er ringvirkningene. Når en har lært noe, underviser man andre. Trener vi lokale kirurger, har vi en faggruppe som fortsetter arbeidet.

Derfor vil man alltid, om man kikker inn på en operasjonsstue på våre sykehusskip, se mer helsepersonale enn det som strengt tatt er vanlig eller nødvendig. For det er en prioritet for oss å gi plass til lokale kirurger slik at de får den kompetansehevingen de trenger for å sikre bærekraft innen kirurgi i sitt lands helsevesen.

MS Orange Play knapp
MS Orange Play knapp

Se gjerne video Mark Shrime, vår internasjonal sykehusdirektør som forteller mer om vår strategi om langsiktig bærekraft for helsesystemer og episode 14 av Mercy Magasinet om bærkraftige helsesystemer ovenfor.

Martin Aarflot
daglig leder i Mercy Ships Norge

E-post: martin.aarflot@mercyships.org
Mob: 924 11 295

Roger Vassnes
Nasjonal leder

E-post: roger.vassnes@mercyships.org
Mob: 92 67 67 22

Synes du dette er bra?
Del historien med dine venner

Flere lederartikler
Lederartikler

Guds velsignelse

Dersom vi tror at menneskene vi møter også har et Gudgitt iboende potensiale, kan vi forsøke å vandre et stykke liv sammen som likemenn.

Les artikkelen
Lederartikler

Hilsen fra styreleder

Når våre to sykehusskip ankommer en ny havn, ser vi alle menneskene som får et nytt håp. Øyne som lyser opp. De får ikke bare håp om bedre helse, men om et bedre liv.

Les artikkelen
Lederartikler

Kjære venner: Fortellinger om håp og helse

Fortellinger om håp og helse preger Mercy Ships’ historie. Siden oppstarten i 1978, har Mercy Ships hatt æren av å følge Jesu eksempel ved å hjelpe mennesker i nød.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Økonomisk ruin eller livsviktig operasjon?

Når de får synet tilbake, eller vi fjerner en ansiktssvulst som har gjort dem til utstøtte, gir vi dem muligheten til på nytt å tre inn i samfunnet på likefot med alle andre.

Les artikkelen
Lederartikler

Multiplikatoreffekter i Sweet Salone

Sierra Leone har bare 5 kirurger. De skal dekke en nasjon med 8 millioner mennesker.

Les artikkelen
Flere aktuelle artiker og historier
  • Alle
  • Pressemeldinger
  • Historier fra frivillige
  • Pasienthistorier
  • Historier fra Afrika
  • Lederartikler
Alle
  • Alle
  • Pressemeldinger
  • Historier fra frivillige
  • Pasienthistorier
  • Historier fra Afrika
  • Lederartikler
Pasienthistorier

Et nytt liv for Harimalala

En slik svulst har en tendens til å presse på luftveiene, så det blir vanskelig å puste, snakke eller trene. Den kan også gjøre det vanskelig å svelge mat. Disse problemene vil bare fortsette å bli verre, helt til de når et kritisk punkt. Noe jeg tror i hennes tilfelle ikke var langt unna.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Dr. Leo Cheng – et liv i tjeneste

Noen av de mest meningsfulle øyeblikkene er de som oppstår etter operasjonen, når pasientene ser seg selv for første gang. «Jeg elsker å observere dem etter operasjonen. De ser seg selv i speilet, løfter hendene til ansiktet der svulsten pleide å være og de kan knapt tro det.», smiler han stort.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Mame Diarra kan endelig spise

For Mame Diarra betydde det at hun ikke klarte ikke å suge og kunne derfor ikke ammes. Legene anbefalte en spesiell type flaske som kostet altfor mye, omtrent 50 dollar per stykk

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Gary Parker: Nesten fire tiår med frivillig kirurgi

Hans ekspertise innen rekonstruktiv kirurgi har bidratt til å gjenopprette funksjon og verdighet hos både barn og voksne som lider av alvorlige tilstander som ansiktssvulster, leppe- og ganespalte, alvorlige brannskader, ødeleggende infeksjoner som noma, og andre tilstander som påvirker ansikt, hode og hals.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Betty Koker: Hvordan én sykepleier er med på å forandre helsetjenesten i Sierra Leone

Betty Kokers reise til å bli en sykepleier begynte med en tragedie, når moren dødde …

Les artikkelen
Pasienthistorier

Tera: Gutten som ønsket å bli sett

På sykehuset ble Tera venn med en jevnaldrende pasient, Martino. Vennskapet deres ble så sterkt at sykepleierne begynte å sende brev mellom dem når de ikke var sammen, og ordnet til og med videosamtaler. Tera pleide alltid å avslutte disse samtalene med å si: «Jeg er glad i deg, Martino,»

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Banebrytende helsetilbud i Madagaskar

Opplæringen er en helhetlig tilnærming, som dr. Chong kaller for «diagonal utvikling», og inkluderer viktige aspekter som ernæring, taleterapi og tannbehandling. «Samtidig som vi tar godt vare på den enkelte pasient, ser vi også etter en måte å skape langsiktig endring på.»

Les artikkelen
Pasienthistorier

For Joseph er forandringen mer enn et smil

Leder for kirurgene om bord, dr. Chong, la med én gang merke til hvordan leppespalten hadde påvirket Josephs selvtillit. «Joseph er et eksempel på en ung mann som er emosjonelt preget av sin leppe-spalte.»

Les artikkelen
Pasienthistorier

Annica drømte om frihet

Med årene vokste også foreldrenes bekymring for Annicas framtid, og de vurderte å ta opp et lån for å kunne betale for kirurgi.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Hva kan jeg forvente meg?

På kaia står Priscilla og tripper spent. Hun venter på å kunne følge Rosalinda opp landgangen som feltoppdragets, og hennes, aller første pasient. «Det er en gave og en stor ære.»

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Sykepleierne Solveig, Thea og Sven

«Jeg kan ikke se deg.», hadde han sagt. Gråtkvalt forteller Solveig at hun kunne fortelle han at «i morgen kan du.» Pasientens ansikt uttrykte at han kunne nesten ikke tro på det. «Det er helt fantastisk å få være med på.»

Les artikkelen
Pasienthistorier

Der er han med djevelarmene!

“Tilstanden min gjorde det svært vanskelig for mor og far. Jeg ville være helt sikker på at jeg fikk operasjon før jeg sa noe til dem,” forklarte han.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

«Festen fortsetter.»

I 2017 begynte tanken på å reise ut igjen å melde seg, og ikke lenge etter mottok han en telefonsamtale fra kapteinen på Africa Mercy. Allerede dagen etter reiste han til Benin og mønstret på.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Lusette sitt nye smil

Møt Lusette, en 54 år gammel håndverker og mor fra Madagaskar. I store deler av …

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Africa Mercy er tilbake på Madagaskar.

Pasientene er utvalgt i samarbeid med helsedepartementet, og kommer fra 12 ulike regioner i Madagaskar. For å kunne nå ut til så mange som mulig, samarbeider Mercy Ships med lokale radiostasjoner i flere av landets regioner.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Utdannelse innen anestesi for sykepleiere i Sierra Leone

Ikke bare vil studieløpet fremme deres egne karrierer, men spesialiseringen vil også øke den helsefaglige kapasiteten i Sierra Leone. «Det er en veldig høy kvalitet på utdanningen,» skryter Mohammed Bangura, en av studentene.

Les artikkelen
Pasienthistorier

Endelig kan Marie Elisa forsørge familien sin igjen

«Vi så Marie Elisa gå gjennom markedet, og tre av oss ropte: ‘Stopp bussen!'» husker Maddy Hartung, en frivillig sykepleier fra Australia. De steg ut av bussen, vevde seg gjennom den nysgjerrige folkemengden, introduserte seg selv og delte bilder av pasienter som hadde fått livsforvandlende kirurgi på skipet.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Fra reisende sykepleier til frivillig om bord

Som 12 åring mistet Trent et ben etter å ha fått benkreft og gått igjennom 11 operasjoner. Og fremdeles er det dager når protesen gjør vondt. «Det minner meg om at denne verden ikke er mitt hjem.»

Les artikkelen
Pasienthistorier

En lys framtid for Alex

Familien handlet raskt og gav han både medisiner og lokale urter, i håp om å redusere hevelsen. Da dette ikke lyktes, tok de med seg Alex til et nærliggende sykehus, hvor han ble operert. Dessverre kom svulsten tilbake, og denne gangen mer aggressiv enn før.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Identiske sykepleiere får pasienter til å se dobbelt

Å vende tilbake sammen har brakt tvillingene nærmere hverandre. “Fra starten av ønsket vi å gå gjennom denne tiden sammen,” sier Tabea. “Det er en velsignelse å ha noen ved din side som virkelig kjenner deg.”

Les artikkelen
Pasienthistorier

Fudia ventet seks år på et nytt liv

Det tok seks år, og tragisk nok dødde Fudias mor i løpet av denne ventetida. Han hadde tidligere fulgt en eldre onkel om bord Africa Mercy for å få en operasjon, så han var derfor kjent med Mercy Ships’ visjon. Han var overbevist om at Fudia en dag ville få oppleve det samme.

Les artikkelen
Historier fra frivillige

Svenske Josefin er ute for åttende gang: «Jeg kunne bare ikke bli værende hjemme.»

For Josefin var det vanskelig å bli værende hjemme etter å ha sett ulikheten i tilgang på helsetjenester. «Jeg måtte komme tilbake og fortsette arbeidet med å gjøre landene vi jobber i til et bedre sted for både pasienter og helsepersonell.”

Les artikkelen
Pasienthistorier

Politimannen Sahr fikk fjernet brokken

Det å forbedre et sykehusskip til å motta pasienter, krever at alle bidrar med sitt. Alle om bord ser fram til å komme i gang med å tilby gratis operasjoner, så når dagen for Sahr sin operasjon, den 3. september 2024, endelig hadde kommet, var stemningen til å ta og føle på.

Les artikkelen
Historier fra Afrika

Oversykepleier Betsy Deen bidrar til å forandre Freetowns største sykehus

Mens hun var om bord fikk hun innsikt i kirurgiske tjenester og lærte om prosesser som sykehusadministrasjon, timeplanlegging, pasientinnsamling, poliklinisk struktur og pasientflyt. Viktige elementer for å holde et sykehus i gang. Hun ble raskt et kjent ansikt, og en brobygger.

Les artikkelen

Hvorfor

Mercy Ships?

Med kirurgi og nestekjærlighet redder vi liv
– og gir mennesker helt nye muligheter

Hvorfor

Mercy Ships?

Med kirurgi og nestekjærlighet redder vi liv
– og gir mennesker helt nye muligheter

Vi følger Jesu to tusen år gamle eksempel og gir praktisk, betingelsesløs nestekjærlighet.

Vi bruker sykehusskip, der mannskap og helsepersonell jobber gratis, for å gi håp og gratis kirurgisk hjelp til mennesker i lavinntektsland uten tilgang til et fungerende helsevesen. 

Samtidig som vi utfører kirurgiske operasjoner om bord på skipene våre, utdanner vi lokale kirurger og sykepleier slik at de kan fortsette å gi hjelp når vi seiler videre til neste land. 

Hvorfor

sykehusskip?

Et skip er den mest effektive plattformen for å levere høyteknologiske og moderne sykehustjenester til områder hvor rent vann, elektrisitet og medisinske fasiliteter er svært begrenset eller ikke-eksisterende.

%

Over 73% av verdens befolkning bor i nærheten av en havneby

16,9 millioner* mennesker kommer til å dø årlig uten tilgang til kirurgi. 

1 %

Over 93% av befolkningen i Afrika sør for Sahara mangler profesjonell kirurgi når de trenger det.

Hva

har vi oppnådd?

MENNESKER BERØRT
gjennom operasjoner, utdanning av helsepersonell og oppgradering av klinikker og sykehus.
LIVSFORANDRENDE OPERASJONER
Finansiert av gaver og med frivillige som jobber gratis, møter Mercy Ships et overveldende behov for trygg og tilgjengelig kirurgi.
1
HELSEPERSONELL
har fått videreutdanning på sitt spesialområde slik at vi etterlater oss et styrket helsevesen når skipet seiler til neste land.

HÅP

Håp er den fineste gaven som finnes. Der hvor håpløsheten råder kan din hjelp gjøre en forskjell. 

SMIL

Smil er et språk alle forstår – og det varmeste uttrykket for takknemlighet, omsorg og glede. 

MULIGHETER

Med kirurgi og nestekjærlighet redder vi liv – hjelp oss å gi mennesker helt nye muligheter

Siden starten 1978 har Mercy Ships arbeidet i 56 lavinntekstland

I dag jobber vi i hovedsak på vestkysten av Afrika. Årsaken til det er at det er her vi i dag finner den største konsentrasjonen av mennesker som lever i ekstrem fattigdom.

Landene Mercy Ships besøker, befinner seg på den nederste tredjedelen av FNs Indeks for menneskelig utvikling. Her er tilgangen til sikker og rimelig kirurgi ekstremt begrenset. Dermed lider og dør mennesker av fattigdomssykdommer de lett kunne vært kurert for.

Uten frivillige

hadde vi ikke kommet langt

1

Hvert år mønstrer 1300 frivillige som jobber gratis våre skip.

Skipene våre er drevet av frivillig mannskap fra over 60 nasjoner. 

1

Over 200 forskjellige jobber – bare halvparten av mannskapet har helserelaterte jobber

Ca. 6 000 mennesker i pasientkø i Guinea

Ved begynneslen av hvert feltoppdrag åpner vi for at lokalbefolkningen kan komme å få vurdert ulike helseplager. De vi kan hjelpe får timekort. Behovene er enorme og derfor har vi bygget et helt nytt skip som mer enn dobler kapasiteten vår! 

Bli bedre kjent med Mercy Ships

– Kirurgi mot fattigdom i over 40 år

Se hva vi gjør

Mercy Ships mål er å utrydde fattigdoms-sykdommer og at lokalt helsepersonell uten hjelp kan gi helsetjenester i sine lokalsamfunn.

Våre sykehusskip

Skipene våre er svært effektive. Vi tar med oss et topp moderne sykehus til områder der rent vann, elektrisitet, medisinske fasiliteter og personell ofte mangler eller ikke eksisterer. 

Sykehustjenester

Alle mennesker burde ha tilgang til et velfungerende helsevesen og til kirurgi de har råd til når de trenger det. Vårt behandlingstilbud forvandler liv for tusenvis hvert eneste år.

Kapasitetsbygging

Vi gir (videre)utdanning til kirurger og sykepleiere, pusser opp sykehus og klinikker og gir råd til helsemyndighetene.

Møt Våre pasienter

Flere milliarder mennesker i verden er underernærte med liten eller ingen tilgang til rent vann og helsetjenester. Bak statistikken lever enkeltmennesker som trenger vår hjelp til å finne håp og verdighet..

Våre frivillige

Å være frivillig med Mercy Ships er en unik opplevelse. Enten du er i Norge eller om bord på våre skip, endres livet ditt. Om bord har du muligheten til å jobbe med mennesker fra hele verden på et sykehus med de samme fasilitetene som hjemme. 

Vår 45 år historie

Mercy Ships er en global kristen hjelpeorganisasjon grunnlagt i 1978. Mercy Ships har sitt utspring fra organisasjonen Ungdom i Oppdrag. Drømmen og visjonen bak organisasjonen tok form for over 40 år siden. 

MercyMagasinet

Sammen gir vi barn mulighet til å gå og løpe, hindrer tidlig død for mange mødre og fedre, og gir blinde synet tilbake. Mercy Ships gir forsørgere anledning til å være forsørgere ved å gi dem helsa tilbake. Bli inspirert ved å lese aktuelle artikler om bistand og historier fra skipene.