Forpliktende samarbeid er den beste måten å sikre Afrika tilgang til livreddende kirurgi. I år markerer Mercy Ships 30 år med gratis kirurgi og kompetanseutvikling i Afrika. I jubileumsåret oppfordrer vi til fortsatt årvåkenhet og utrettelig innsats for å forbedre folks helse.
Vi må ikke slå oss til ro
Takket være implementering av FNs tusenårsmål og effektive forpliktelser på regjeringsplan om å nå bærekraftsmålene har forventet levealder økt med 10 år siden 2000. Andre faktorer som har virket positivt på afrikanske helseindikatorer er bærekraftig helsehjelp til flest mulig mennesker og planer om større helseinvesteringer som deler av nasjonale utviklingsprosjekter under god demokratisk ledelse, stabilitet og økonomisk vekst.
Vi i Mercy Ships mener at det er god grunn til å feire disse positive resultatene, men samtidig må vi være forsiktige så vi ikke slår oss til ro med dette. For én tredjedel av alle sykdomstilfeller i Afrika trenger kirurgisk, obstetrisk og anestetisk behandling, men de har fortsatt færre enn èn kirurg per 100.000 innbyggere.
Et forsømt område
Kirurgi er en særlig forsømt del av afrikansk helsevesen. Dette fagfeltet er i kritisk forfatning og har store behov for forbedringer. Mens store deler av verden satser på ny teknologi for å forbedre klinisk pleie, er det fortsatt mye arbeid som gjenstår i Afrika for å øke antall kvalifiserte, spesialiserte og dedikerte leger og sykepleiere. Ja, vi må innse at tilgang til trygg kirurgi av god kvalitet, som folk faktisk har råd til å betale for, er for luksus å regne i de fleste afrikanske land. Særlig blant den fattigste delen av befolkningen. Rettferdig fordeling og integrering av kirurgi og anestesi i afrikanske helsesystemer er forutsetninger for å oppnå full helsedekning i Afrika.
Bygge på undersøkelser og kunnskap
Som en del av samarbeidet med afrikanske myndigheter, nasjonale/internasjonale partnere og helseeksperter har Mercy Ships foretatt undersøkelser på 602 distriktsykehus i 32 afrikanske land sør for Sahara. De foreløpige resultatene avslører en alarmerende situasjon som krever handling i samtlige land.
Når behovene skal avhjelpes er det veldig nyttig å vite ting som at kun ett av fire distriktsykehus har innlagt vann og elektrisitet, eller at bare 1 av 25 har internettilgang. Kartleggingen hjelper også nasjonalt lederskap å identifisere behov i områder som infrastruktur, menneskelige ressurser, tjenesteleveranser, informasjonsstyring, finansiering, COVID-19s innvirkning på kirurgien, styresett, lederskap og pediatri. Resultatene av undersøkelsene bare bekrefter behovet for investering i infrastruktur, fortsatt utdanning og støtte til kirurgi i Afrika. Og de belyser verdien av, og det kritiske behovet for Mercy Ships’ arbeid i samarbeid med afrikanske land.
Kanskje disse artiklene kan interessere deg?
- Historisk møte og satsning på kirurgi i Afrika
- Tid for å anerkjenne kirurgiens nødvendighet også i utviklingsland?
- Mercy Ships strategi: Fem års planen
Målet med disse undersøkelsene, som er gjort med et oppmuntrende nivå av politisk engasjement, er å sikre oppgradering og investering med håp om å oppnå full helsedekning innen 2030.
Resultatene av undersøkelsen blir overlevert Den afrikanske unions kommisjon nå ved slutten av året, som et svært viktig ledd i fremdriften av politisk dialog rundt styrking av helsesystemene i unionslandene.
Ambisiøse mål som krever oppfølging
En del afrikanske land har allerede forpliktet seg på 2030-målene og godkjent Dakar-avtalen; Kamerun, Komorene, Kongo-Brazzaville, Gambia, Guinea Bissau og Senegal. Og det er håp om at flere land vil følge på nyåret.
Avtalen kan virke ambisiøs, men vi har et mål om at alle afrikanske ledere, regjeringer og samarbeidspartnere vil forplikte seg til å utvikle konkrete handlingsplaner for bedre helse og trygg tilgjengelig kirurgi, særlig for den fattigste delen av befolkningen, samt å prioritere investeringer deretter.
Mercy Ships Norge ønsker å spille en viktig rolle i oppfølgingen av dette strategiske og viktige arbeidet i tiden fremover, for med kirurgi og nestekjærlighet redder vi liv og gir mennesker og land helt nye muligheter.